7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Michel‘io Goussard‘o (Prancūzija) paroda „Plačiai atmerktomis akimis. Šampanės fragmentai“

NMKČDM inf.
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Dailė Anonsai

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune kovo 15 d., penktadienį, 17 val. įvyks fotografo Michel‘io Goussard‘o (Prancūzija) parodos „Plačiai atmerktomis akimis. Šampanės fragmentai“ atidarymas.


Fotografas Michel‘is Goussard‘as yra kilęs iš senos garsios bakalėjininkų šeimos, kurios protėviai minimi jau nuo 1514 metų. M. Goussard‘as studijavo komercijos mokslus ir dirbdamas bakalėjoje tęsė šeimos tradiciją. Sulaukęs garbaus amžiaus, jis vis dažniau pradėjo leisti laisvalaikį su fotoaparatu rankose. Parodoje „Plačiai atmerktomis akimis. Šampanės fragmentai“ M. Goussard‘as pristato intriguojančią vėtrungių kolekciją – jų elegantiški ir šmaikštūs siužetai atveria žiūrovui unikalius Šampanės ypatumus. Šis regionas garsus ne tik tauriuoju šampanu, kurį taip pat gamina ir parodos autoriaus šeimos nariai, bet ir gotikinėmis katedromis, puoštomis nuostabiais vitražais. Saulės spindulių ir senųjų vitražų sukurti paslaptingi atspindžiai, užfiksuoti jautraus Michel‘io Goussard‘o žvilgsnio, atveria dar vieną mažai pažįstamo regiono kultūros puslapį. Kūrėjas turi ypatingą santykį ir savitai bendrauja su gamta. Stebėdamas augalus, fiksuoja persikūnijusias, asociatyvias formas, žvelgdamas į vandenį, sustabdo raibuliuojantį paviršių, tyrinėdamas žemę, įamžina tapybiškas faktūras.


1991 m. fotografo dukra Anne-Marie Goussard (šiuo metu einanti LR garbės konsulės Šampanės Ardėnų regione pareigas) pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Kelionė ne paprasta, o tikra ekspedicija su keturiais medikamentų ir įvairių būtiniausių Lietuvai daiktų sunkvežimiais. Anna-Marie Goussard su dar dviem kolegomis keliavo per Vokietiją, Lenkiją, Baltarusiją, sutiktiems pasieniečiams sakydama, kad humanitarinė pagalba skirta Minskui. Galiausiai pasuko link Lietuvos, į kurią įvažiuojant laukė itin aštri diskusija su sovietinės armijos kareiviais.


2001 m. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus už ypatingus nuopelnus Lietuvai apdovanojo Anna-Marie Goussard Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, dar po metų ji buvo paskirta Lietuvos garbės konsule Šampanės-Ardėnų regione.


Be įvairiapusės diplomatinės veiklos, Anna-Marie Goussard organizuoja Lietuvos menininkų parodas Prancūzijoje. Šiais metais, gerbiamai konsulei tarpininkaujant, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje simboliškai pristatoma jos tėčio, Lietuvą atradusio per savo dukrą, fotografijų paroda.
Parodą „Plačiai atmerktomis akimis. Šampanės fragmentai“ galima laikyti ilgametės dviejų šalių – Prancūzijos ir Lietuvos – bičiulystės simboliu.

Paroda veiks: 2019 03 15 – 2019 05 12
Papildomą informaciją teikia: Danutė Gruzdienė tel. 8 650 43383

Žymos:
NMKČDM inf.,