7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu

Kanų kino festivalio žiuri vadovaus Alejandro Gonzálezas Iñárritu

 

72-ojo Kanų kino festivalio didžiajam žiuri gegužę vadovaus meksikiečių režisierius Alejandro Gonzálezas Iñárritu. Pasak festivalio prezidento Pierre’o Lescure’o ir meno vadovo Thierry Frémaux, šis režisierius retai priima kvietimą dalyvauti vertinimo komisijoje. Tačiau jis pats sako, kad jaučiasi pagerbtas ir kad Kanų festivalis jam labai svarbus. Iñárritu – pirmasis režisierius iš Meksikos, pakviestas vadovauti Kanų žiuri.

 

Małgorzata Szumowska kuria pirmą filmą anglų kalba

 

Lenkų režisierė Małgorzata Szumowska, kurios naujausią filmą „Veidas“ dar galima pamatyti Lietuvos ekranuose, pradėjo filmuoti pirmą savo karjeroje filmą anglų kalba. Tai bus „The Other Lamb“, pasakojimas apie merginą Selą (Raffey Cassidy), bandančią ištrūkti iš sektos, kurioje užaugo. Sekta susideda tik iš moterų, jai vadovauja Piemeniu vadinamas vyras (iš „Sostų karų“ pažįstamas Michielis Huismanas). Sela yra jo duktė. Ji susidraugauja su iš sektos pašalinta Piemens žmona Sara (Denise Gough), kuri abejoja vyro mokymu. Vieną dieną Selai leidžiama dalyvauti svarbiausiame sektos rituale ir ji patiria transą, pradeda matyti vizijas, kurios verčia abejoti viskuo, ko ji iki tol buvo mokoma. Scenarijų parašė Catherine S. McMullen iš Australijos. „The Other Lamb“ bus bendros airių ir belgų gamybos filmas. Premjeros data dar nežinoma.

 

Verslininkas Romanas Abramovičius įkūrė kiną remsiantį fondą

 

Verslininkas Romanas Abramovičius įkūrė šiuolaikiniam kinui remti skirtą fondą „Kinopraim“. Fondas įsikūrė Maskvoje, vykdomuoju direktoriumi tapo Antonas Malyševas, anksčiau vadovavęs Rusijos valstybės kino fondui. Pasak spaudos, naujasis fondas rems rusų kino projektų filmavimo pabaigos, arba postprodukcijos, darbus. Šiais metais fondi numatyta skirti milijardą rublių.

 

Aleksandras Sokurovas mokys kino režisūros Sankt Peterburge

 

Rusų režisierius Aleksandras Sokurovas renka režisierių kursą Sankt Peterburgo valstybiniame kino ir televizijos institute. Kursas vadinsis „Vaidybinio ir dokumentinio kino, montažo režisūra“. Paraiškos priimamos nuo vasario 26 iki balandžio 26 dienos. Stojantieji privalo turėti aukštąjį arba vidurinį profesinį išsilavinimą. Mokslas truks trejus metus. Vienų metų kaina – 250 tūkstančių rublių (apie 4 tūkst. eurų). 

Sokurovas jau buvo surinkęs režisierių kursą Kabardos-Balkarijos valstybiniame universitete. Jo mokiniai ryškiai debiutavo vaidybiniame kine: Kantemiro Balagovo filmas „Ankštumas“ („Tesnota“) pelnė Kanų kino festivalio programos „Ypatingas žvilgsnis“ apdovanojimą, Vladimiro Bitiukovo filmas „Gilios upės“ („Glubokije reki“) buvo apdovanotas festivalio„Kinotavr“ prizu už geriausią debiutą, Kiros Kovalenko „Sofička“ rodyta ne viename tarptautiniame festivalyje, o Aleksandro Zolotuchino „Berniukas rusas“ („Malčik russkij“) – ką tik pasibaigusiame Berlyno kino festivalyje.

 

Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonija 2020 m. vyks Reikjavike

 

Europos kino akademija išplatino pranešimą, kad 2020 m. aiškilminga akademijos apdovanojimų ceremonija vyks Islandijos sostinėje Reikjavike. Europos kino akademijos apdovanojimai teikiami kiekvienų metų gruodį, kas antri metai tai vyksta Berlyne, kur ceremonija 1988-aisiais buvo surengta pirmą kartą. Per tą laiką apdovanojimai buvo teikiami Londone, Paryžiuje, Romoje, Barselonoje, Varšuvoje, Kopenhagoje, Taline, Rygoje, Maltoje, Vroclave ir Sevilijoje. Manoma, kad ceremonija Reikjavike žymi tarptautinį islandų kino pripažinimą ir suteiks daug galimybių reklamuoti Islandijos meną. Europos kino apdovanojimus yra gavę trys islandai – kompozitorius Hilmaras Örnas Hilmarssonas, dainininkė Björk ir aktorius Ingvaras E. Sigurðssonas. Šiemet ceremonija vyks gruodžio 7 d. Berlyne.

 

Paskelbti rusų kino premijos „Nika“ nominantai

 

Paskelbti seniausios rusų kino premijos „Nika“ nominantai. Daugiausia nominacijų, iš viso dvylikoje kategorijų, gavo Kirillo Serebrennikovo filmas „Vasara“, kuris netrukus atidarys festivalį „Kino pavasaris“. Dešimties nominacijų sulaukė Aleksejaus Fedorčenkos „Anos karas“, jau spėjęs pelnyti geriausio rusų metų filmo „Auksinį erelį“. Geriausio filmo apdovanojimui taip pat nominuoti filmai „Žmogus, kuris nustebino visus“ („Čelovek, kotoryj udivil vsech“, rež.  Natalja Merkulova, Aleksejus Čupovas), „Dovlatovas“ (rež. Aleksejus Germanas jaun.), „Vieno paskyrimo istorija“ („Istorija odnogo naznačenija, rež. Avdotja Smirnova). Germanas, Merkulova, Čupovas, Smirnova ir Serebrennikovas pretenduoja ir į geriausio režiseriaus „Niką“.

Geriausio aktoriaus ir aktorės apdovanojimams nominuoti Marta Kozlova („Anos karas“), Natalija Kudriašova („Žmogus, kuris nustebino visus“), Irina Staršenbaum („Vasara“), Stepanas Devoninas („Pasaulio šerdis“, rež. Natalja Meščianinova), Aleksejus Sereberiakovas („Van Gogis“, rež. Sergejus Livnevas) ir Jevgenijus Cyganovas („Žmogus, kuris nustebino visus“).

Apdovanojimų ceremonija vyks kovo 30 dieną Maskvoje.

 

Parengė Ž. P.

 

Žymos:
7md inf.,
Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu
Kadras iš Malgorzatos Szumowskos filmo „Kūnas“
Kadras iš Malgorzatos Szumowskos filmo „Kūnas“
Kadras iš Aleksandro Zolotuchino filmo „Berniukas rusas“
Kadras iš Aleksandro Zolotuchino filmo „Berniukas rusas“
Kadras iš Kirillo Serebrennikovo filmo „Vasara“
Kadras iš Kirillo Serebrennikovo filmo „Vasara“