7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Geras gyvenimas. Verslumo bendruomenės

NDG inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Anonsai Kultūra

Ketvirtadienį, 2019 m. vasario 21 d. 18:00 - 20:00
Nacionalinės dailės galerijos auditorija
Konstitucijos pr. 22, Vilnius

Martos Dauliūtės ir Viktorijos Šiaulytės meninio tyrimo „Geras gyvenimas“ pristatymas ir diskusija su Lietuvos kultūros ir verslo lauko dalyviais

Dalyvauja: Miglė Bareikytė (Leuphana universitetas), Domas Dargis (Solo Society, EIKA), Šarūnas Butkus (Lighthouse, Baltijos technologijų parkas ir Viremidos investicijos), Sigita Zulonienė (Startup Lithuania) ir dr. Skaidra Trilupaitytė (Lietuvos kultūros tyrimų institutas).

„Geras gyvenimas“ - tai kino režisierės Martos Dauliūtės ir kuratorės Viktorijos Šiaulytės inicijuotas tarpdisciplininis projektas, sujungiantis dokumentinio kino ir kuravimo praktikas. Užmegzdamos pokalbius su startuoliais, Dauliūtė ir Šiaulytė analizuoja inovacijų ekonomikos naratyvą, rinkodaros strategijas ir futuristines vizijas.

Nacionalinėje dailės galerijoje bus pristatoma tyrimo dalis apie Stokholmo mieste Švedijoje įkurtą startuolį - kolektyvinį būstą antrepreneriams. Čia už didesnę nei įprastą rinkos kainą siūloma galimybė kartu gyventi minimalistinėse erdvėse. Nepaisant kuklių materialinių gyvenimo sąlygų, kompanija sėkmingai pritraukia nuomininkus žadėdama kruopščiai atrinktą bendraminčių draugiją bei ilgalaikes saviugdos programas. Gyventojai – dauguma patys startuolių įkūrėjai ar pradedantys verslininkai. Juos pasirinkti tokią neįprastą gyvenamą vietą skatina galimybė antreprenerių kolektyve nuolatos vystyti verslo idėjas, be perstojo dirbti bei megzti naudingas pažintis. Tokio tipo namai, anglų kalba vadinami co-living - naujausia inovacija ir pasaulinė tendencija nekilnojamo turto rinkoje.

Remiantis šia atvejo studija, „Geras gyvenimas“ siekia kritiškai pažvelgti į pastaruoju metu išpopuliarėjusį startuolių modelį ir antreprenerystės sampratą. Projektas tiria kaip „dalijimosi ekonomikos“ (angl. sharing economy) startuolių diegiamos naujos darbo, verslumo, laisvalaikio ir bendruomenės sąvokos vis labiau įsitvirtina ne vien įmonių veiklos kasdienybėje, bet ir platesnėje visuomenėje; o kompanijos kuriamas naratyvas nepastebimai tampa asmeninėmis vertybėmis. Tai - platforma diskusijai apie verslumą, kuris tampa vis svarbesne savybe šiuolaikinėje visuomenėje.

NDG auditorijoje tyrimo medžiagos keliamus klausimus toliau diskutuos Lietuvos interneto infrastruktūros ir telekomunikacijų verslo tyrėja Miglė Bareikytė, bendruomeniško būsto verslo pradininkai Lietuvoje Šarūnas Butkus ir Domas Dargis, knygos „Kūrybiškumo galia? Neoliberalistinės kultūros politikos kritika“ autorė, humanitarinių mokslų daktarė Skaidra Trilupaitytė ir „Startup Lithuania“ projektų vadovė Sigita Zulonienė.

Marta Dauliūtė - kino režisierė, prodiuserė. Kartu su kolege Elisabeth Marjanović Cronvall yra kino kompanijos „MDEMC“ įkūrėja ir bendrasavininkė. Abi režisavo ir prodiusavo dokumentinius filmus „Antra klasė“ bei „Krizės dokumentas. Išgyvenimo gidas“. Filmai rodyti Toronto Hotdocs, Leipcigo, Kasselio Dokfest, Tesalonikų ir Jihlavos tarptautiniuose kino festivaliuose bei Švedijos nacionalinėje televizijoje, taip pat ir Scanoramos kino festivalyje ir Kino pavasaryje Lietuvoje.

Viktorija Šiaulytė - nepriklausoma meno kuratorė ir prodiuserė, dirbanti šiuolaikinio meno, architektūros ir kino laukuose. 2013-2018 m. ji buvo „Zooetikos“ projekto tyrėja bei bendrakuratorė kartu su menininkais Nomeda ir Gediminu Urbonais bei rašytoja Tracey Warr. Kartu su kino režisierėmis Marta Dauliūte ir Elisabeth Marjanović Cronvall įsteigė „Last Project“, platformą, eksperimentiniais ir ilgalaikiais bendradarbiavimo projektais siekiančią įtraukti bei sudominti netikėtas auditorijas.

Miglė Bareikytė yra mokslinių tyrimų grupės „Kritikos kultūros“, įsikūrusios Leuphanos universitete Liūneburge, Vokietijoje, narė, kur šiuo metu tiria interneto infrastruktūros posocialistinėje Lietuvoje kūrimo procesus, su jais susijusius veikėjus bei praktikas; ypatingą dėmesį skirdama telekomunikacijų geopolitikai bei medijų antropologijai Baltijos šalyse.

Domas Dargis yra nekilnojamo turto vystytojo UAB „Eika“ generalinis direktorius, „Solo Society“ studentų bendrabučio idėjos iniciatorius.

Šarūnas Butkus yra „Lighthouse“ bendradarbystės erdvės Klaipėdoje įkūrėjas, Baltijos technologijų parko direktorius bei UAB „Viremidos Investicijos“ vadovas.

Dr. Skaidra Trilupaitytė yra Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyr. mokslinė darbuotoja, knygos „Kūrybiškumo galia? Neoliberalistinės kultūros politikos kritika“ autorė. Ji rašo straipsnius Lietuvos ir užsienio akademinėje spaudoje kultūros politikos temomis.

Sigita Zulonienė yra „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros skyriaus projektų vadovė, Startup Visa Lithuania programos vadybininkė bei aktyvi „Agile Lietuva“ asociacijos narė.

Renginys „Geras gyvenimas. Verslo bendruomenės“ yra NDG projekto „Kolega iš kitos genties. Menininkas susitinka su verslininku“ dalis.
Renginio organizatoriai: Last Project, VšĮ „Bendri reikalai“, Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinė dailės galerija.
Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.


Daugiau informacijos:
Viktorija Šiaulytė
E-paštas: [email protected]
Tel. +37069873217

Marta Dauliūtė
E-paštas: [email protected]
Tel. +46703548189

Žymos:
NDG inf.,