7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kristinos Norvilaitės paroda „Viską tau pasakysiu“

LDS inf.
Nr. 5 (1284), 2019-02-01
Dailė Anonsai

2019 m. sausio 31 d., ketvirtadienį, 18 val., LDS galerijoje „Arka“
atidaroma
Kristinos Norvilaitės naujų darbų paroda „Viską tau pasakysiu“

2019 01 31 – 2019 02 19
Aušros Vartų g. 7, Vilnius

Dešimt Kristinos Norvilaitės atsakymų apie parodą „Viską tau pasakysiu“
1. Kas labiausiai įkvėpė šiai parodai? Šarūnas Nakas ir jo kūrinys „Kosminės vibracijos“, Listas, Šumanas, Roma, Neapolis ir žinoma mano dukra Laura (parodoje objektuose bus panaudoti Lauros žaislai, kuriuos saugojau 10 metų). Taip pat planetos, dangus, galvos skausmas, žaislai ir vulkanai. O apie visą kitą jau pasakysiu tik parodoje.

2. Ar bijai šios parodos? Personalinių turėjai jau virš 40, ar ta baimė ir jaudulys išlieka? Taip visados. Atrodo, kad atplėšiu ir parodau visiems dar vieną savo širdies sluoksnį, bet tokį atvirą ir gyvą.

3. Ką jums reiškia bėganti mergaitė plakate?
Bėgti galima iš džiaugsmo, ir iš skausmo, ir iš baimės. Ar tiesiog skubėti… Taip pat iš savo vaikystės labai gerai atsimenu tą laisvės jausmą kurį pajunti  bėgdama nuo kalno, kai atrodo bėgi taip greit, kad tuoj pakilsi, pradėsi skrist. Tai šitoj parodoj ir skrendu link kosmoso, atidarau širdį ir bėgu per baltą sniegą.

4. Kodėl dažniausiai jūsų personalinės parodos sausį? Praeitais metais panašiu metu turėjote personalinę parodą Kaune. Ruduo ir žiema man intensyvus kūrybos metas. Man taip atrodo, kad žiemą daugiausiai tylos, o kūryboje tyla tinka.
5. Kokios spalvos vyrauja parodoje? Vienos neišskirsiu, bet pasakysiu kelias: balta, juoda, mėlyna, raudona, geltona.
6. Kas naujo jūsų parodoje? Naujausia tai ko gero bus objektai. Vadinu juos nameliais, sekretais ir kambariais nuklotais prisiminimų dulkėm. Žinoma, taip pat bus ir lino raižinys, bet šiek tiek kitaip. Šį kartą maišiau jį su akriliniais dažais.
Visi darbai yra nauji, nes parodai ruošiausi jau nuo rugpjūčio mėnesio. 7. Su kuo jums labiausiai asocijuojasi ši paroda? Traukinių stotimis, metro ir tuo vėjeliu kurį pajauti beatvažiuojant traukiniui.

8. Kaip apibūdintum savo paveikslus žmogui, kuris dar jų nematė?
Apibūdinčiau šviesos, emocijų ir prisiminimų blyksniais iš užmaršties tamsos. Darbai yra labai skirtingų formatų nuo visai mažų iki didelių. Taip pat naudojama skirtingos medžiagos: cementas, popierius, drobė, medis, metalas, aerozoliniai dažai, plastikas, lino raižinys, medžiaga.

 9. Kokie artimiausi planai po parodos?
Kitą dieną po parodos mano vyras Petras Geniušas gros F. Šopeną Kongresų rūmuose. Tai būtinai eisiu jo ir kitų atlikėjų klausytis.  

10. Koks tau buvo didžiausias iššūkis besiruošiant šiai parodai?
Tikriausiai suderinti tuos visus skirtingus dalykus, kuriuos taip noriu pasakyti. Neperkrauti, o išreikšti pagrindinę buvusio įvykio ar prisimimo mintį. Viską buvau pradėjusi kiek kitaip, o kai išgirdau Š. Nako kūrinį viskas pajudėjo kiek kita kryptim. Šis kūrinys man atspindini menininko kūrybos kelią. Ši muzika pakėle dar kitus sąmonės klodus ir privertė atmesti nereikalingus dalykus. Besiklausant šį kūrinį visados girdi planetas ar kažkokius objektus priartėjančius ir nutolančius. Kažką jauti už savęs didelio, nepažįstamo. Bijai pajudėti ir atsisukti. Bet didžiulė baimė kartu ir smalsumas veda į tas artėjančias „kūrybos“ planetas. Taip ir su paveikslo ar objekto gimimu: kyla jo idėja kaip jis turi atrodyti, kokios turi būti spalvos, formos dydis, figūros, mintis, būsena. Jis po truputį kiekvieną dieną artėja mano galvoje, kaip tos planetos, o paskui tampa kūnu.


Kristina Norvilaitė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 40 personalinių parodų, o dalyvavimų grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Izraelis, Belgija, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Olandija, JAE, Portugalija, Rusija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir kt.), jau būta virš dviejų šimtų.  2010 m. dailininkė buvo apdovanota iš karto dviem garbingomis stipendijomis – Lietuvos Respublikos Kūrėjo stipendija ir Vilniaus miesto mero Jaunųjų menininkų stipendija. Parodoje „Estampas’06“ Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas’09“ – diplomu už „Plastinės kalbos grynumą“. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė (išleista virš 80 knygų), parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. Nuo 2000 m., veda grafikos edukacinius užsiėmimus, o nuo  2008 m., su edukaciniais užsiėmimaus savanoriauja Santariškių vaikų ligoninėje. Kristinos Norvilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje“ Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga. 2018 m. Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) K. Norvilaitę apdovanojo už meniškiausias dvispalves iliustracijas (Gérardo Bessière knygą „Plunksna“). 2011 m., įkūrė galeriją „Kristina Norvilaitė“, kurioje kuria ir eksponuoja savo darbus, rengia poezijos vakarus, koncertus. 2013 m., ir 2018 m., ši galerija buvo pristatyta šiuolaikinėje meno mugėje „ArtVilnius“. 2016 m. K. Norvilaitės grafikos darbai dalyvavo net keturiose parodose New York'e (2nd New York International Miniature Print Exhibition at Manhattan Graphics Center MGC, Innervisions: New Prints 2016/Summer International Print Center New York ir kt.). O šių metų sausio mėnesį New York’o galerijoje „Site:Brooklyn gallery“ taip pat pristatomas K. Norvilaitės grafikos darbas „Svarbus susitikimas“. 2015 m., debiutavo kaip scenografė Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre (spektaklis „Ledo vaikai“).


K. Norvilaitės darbų yra  įsigyję Lietuvos ir Italijos muziejai, bei privatūs kolekcininkai iš JAV, Australijos, Japonijos, Danijos, Švedijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos, Austrijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Suomijos, Belgijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Čekijos ir kt.

Daugiau apie menininkę:
www.kristinanorvilaite.com
www.galerija-norvilaite.lt

Parodą iš dalies remia: Lietuvos dailininkų sąjunga, LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba.

Paroda galerijoje “Arka” veiks iki vasario 19 d.

 

Žymos:
LDS inf.,