7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA ekspozicinėje erdvėje „Krematoriumas“ magistrantų paroda CREMO

VDA inf.
Nr. 2 (1281), 2019-01-11
Dailė Anonsai

 2019 m. sausio 14 – 18 dienomis VDA ekspozicinėje erdvėje  „Krematoriumas“ (Maironio g. 6, VDA vidinis kiemas) veiks magistrantų paroda CREMO. Ši skirtingus menininkus jungianti paroda yra paskaitų ciklo “Perdirbinys. Perdirbimas kaip kūrybos metodas” (doc. Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė) praktinė dalis. Paskaitų ciklo metu buvo gilinamasi į kūrybos strategijas, susijusias su jau egzistuojančio konteksto panaudojimu meno praktikoje. Analizuojamos antrinio naudojimo (ready-made, apropriacijos) strategijos.
         

Buvusios VDA keramikų dirbtuvės su išskirtinio dydžio (nors ir nebenaudojamomis) keramikos degimo krosnimis nuo 2016 m. tapo VDA alternatyvia meno erdve, pavadinta “Krematoriumu”. Čia reguliariai vyksta parodos ir kiti meno renginiai. Tačiau parodoje CREMO ši erdvė tampa ne tik ekspoziciniu plotu, bet ir visų parodos eksponatų idėjiniu pagrindu. Visi menininkai skirtingais būdais reflektuoja pačią erdvę. Vieni atsispiria nuo istorijos, kiti, priešingai, nesigilindami į praeitį, mezga dialogą su konkrečiomis šioje erdvėje atrastomis detalėmis, pvz. fiksuoja tamsiame pusrūsyje tik tam tikru paros metu atsirandančius natūralios šviesos siluetus. Taigi, “meno laboratorija” pati tampa tiriamuoju objektu, kuriame autoriai, tarsi archeologai ar restauratoriai, krapšto sienų paviršių, lopo atrastus joje plyšius.
         

Parodos pavadinimas CREMO nurodo tiek autentišką erdvės su degimo krosnimis paskirtį, tiek ir vėliau prigijusį makabrišką šios erdvės pavadinimą. Be to žodžių žaismas (sąskambis su žodžiu “kremas”) atpalaiduoja ir lengvesnėms, žaismingesnėms interpretacijoms, pvz. yra kepama kulinarinė replika atkreipianti dėmesį į bendrus tiek keramikoje, tiek kulinarijoje naudojamus terminus (biskvitas, glazūra…kt.).

Parodos dalyviai: Morta Nakaitė, Marta Frėjutė, Beatričė Mockevičiūtė, Anne Philippe, Lola Merel, Gabrielė Elena Šimulynaitė, Milda Skukauskaitė, Ieva Baltrėnaitė, Kornelija Maslovaitė, Severija Žukauskytė, Agnė Varpukevičiūtė, Laura Slavinskaitė.

Parodos laikas: 2019.01.14-01.18
Parodos atidarymas: 2019.01.14     18.00 val.
Paroda veiks kasdien nuo 16.00  iki 18.00 val. (šiuo metu - visada sutiksite parodos dalyvius).

 

*Krematoriumas [lot. crematorium ˂ CREMO – sudeginu], pastatas su įrenginiu lavonams deginti. Šaltinis: Tarptautinių žodžių žodynas, © Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. 

*Krematoriumas | Meno krosnys – tai antrajame vidiniame Vilniaus dailės akademijos Senųjų rūmų kieme (prie valgyklos) esantis raudonos spalvos pastatas su aukštu kaminu, kuriame nuo 9 dešimtmečio vidurio veikė dujomis kūrenamos keramikos degimo krosnys. Jos abi (tiesa – neveikiančios) yra išlikusios ir kuria specifinę vietos atmosferą. Paskutiniais metais Krematoriumas naudotas kaip VDA muziejaus eksponatų laikymo vieta. 2016 metų vasarą ši erdvė pradėjo funkcionuoti kaip alternatyvus ekspozicinis plotas. […] Krematoriumas veikia kaip ekpsozicinė laboratorija ir yra skirta menininkų parodoms, koncertams, literatūriniams skaitymams bei kitokiai kūrybinei raiškai ir komunikacijai.” http://vda.lt/lt/krematoriumas-meno-krosnys/apie 

 

Žymos:
VDA inf.,