7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nomedos ir Gedimino Urbonų „Villa Lituania“ projekto atidarymas MO muziejuje

Mo inf.
Nr. 2 (1281), 2019-01-11
Dailė Anonsai

2019 m. sausio 11 d. MO muziejuje visuomenei bus pristatytas menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų 52-ajai Venecijos bienalei sukurtas projektas „Villa Lituania“.

2007 m. šis projektas Venecijos bienalėje buvo įvertintas specialiu paminėjimu. Projektas iki šiol kelia didelį tarptautinį susidomėjimą bei diskusijas meno ir politikos pasaulyje.

Instaliacija „Villa Lituania“ – tai aliuzija į Lietuvos Pirmosios Respublikos ambasadą, įsikūrusią tarpukario Romoje. Sovietinės okupacijos metais Lietuva šį pastatą prarado. „Villa Lituania“ faktiškai buvo paskutinė okupuota teritorija, kurios nepriklausomai valstybei taip ir nepavyko susigrąžinti. Ambasada tapo Rusijos konsulatu.

„Villa Lituania“ projektą sudaro keletas dalių, kurias bus galima išvysti MO muziejuje. Kviečiame jus dalyvauti projekto atidaryme. Renginys įvyks 2019 m. sausio 11 d. 18 val. Atidarymo metu Nomeda ir Gediminas Urbonai papasakos apie savo kūrybą ir meno aktyvizmą. Pokalbį moderuos dr. Lina Michelkevičė.

Kūrinys simboliškai atsiduria N. ir G. Urbonams svarbiose erdvėse. Vietoje MO muziejaus anksčiau čia stovėjusiame kino teatre „Lietuva“ daugiau nei prieš dešimtmetį duetas vykdė kitą savo socialinę, visuomeninę ir politinę akciją – „Pro-testo laboratoriją“.

N. ir G. Urbonai yra vieni ryškiausių šių dienų Lietuvos menininkų, teoretikų ir edukatorių, tarptautinį pripažinimą pelnę savo tarpdisciplininiais projektais, priklausančiais visuomeninio politinio, protesto meno sričiai. Pastaruoju metu gilinasi į ekologines temas. 2018 m. menininkai antrą kartą atstovavo Lietuvą Venecijoje: architektūros bienalėje pristatė projektą „Pelkių paviljonas“. Lietuvos kultūros ir meno premijos laureatai.

Žymos:
Mo inf.,