7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Legendinis leidėjas pasakos apie A. Sutkaus albumo leidybą

NDG inf.
Nr. 1 (1280), 2019-01-04
Anonsai Kultūra

Sausio 11–12 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyks garsaus leidėjo Gerhardo Steidlio vizitas, lydintis Antano Sutkaus parodą „KOSMOS“. Vizito metu veiks leidyklos „Steidl“ knygų paroda, vyks susitikimai ir filmo peržiūra.

Gerhardo Steidlio vizito NDG programa:

2019 sausio 11 d., penktadienis

18.00 val. filmo „Kaip sukurti knygą su Steidlu“ (How to Make a Book with Steidl) (2010). Po filmo peržiūros vyks pokalbis su Gerhardu Steidlu.

„Kaip sukurti knygą su Steidlu“ (2010)

Dokumentinis filmas, režisieriai: Gereonas Wetzelis ir Jörgas Adolphas.

Filme dalyvauja Gerhardas Steidlis, Martinas Parras, Joelis Sternfeldas, Robertas Frankas, Edas Ruscha, Karlas Lagerfeldas, Günteris Grassas, Robertas Adamsas, Jeffas Wallas ir kiti.

Ilgiau kaip metus pripažinti režisieriai Gereonas Wetzelis ir Jörgas Adolphas darbavosi leidykloje Giotingene, Düstere gatvėje 4, filmuodami „Steidl“ leidyklos charakteringą kasdienį, bet organizuotą chaosą. Nuo knygos sumanymo iki dizaino, nuo redagavimo iki bandyminių atspaudų, filmas atskleidžia šiuolaikinį knygininko amatą. Režisierių komanda lydi Gerhardą Steidlį kelionėse į menininkų studijas ir galerijas nuo Niujorko ir Mabou, iki Dohos ir Vankuverio. Wetzeliui ir Adolphui pavyksta užfiksuoti unikalias bendradarbiavimo akimirkas, kurių dėka gimsta „Steidl“ leidyklos knygos.

Filmas ir pokalbis vyks anglų kalba.

2019 sausio 12 d., šeštadienis

14.00 val. knygų ekspozicijoje NDG šiauriniame vestibiulyje Gerhardas Steidlis pristatys 100 mėgstamiausių „Steidl“ knygų.

Pristatymo metu leidėjas pristatys 100 mėgstamiausių savo leidyklos knygų, pasidalins jų kūrimo aplinkybėmis ir paslaptimis. Kas yra „Steidl“ knygų kultūra, kuo išsiskiria „Steidl“ knygos iš kitų tūkstančių, esančių rinkoje? Kuo šios 100 knygų tokios išskirtinės?

Gerhardas Steidlis atsakys į šiuos ir kitus klausimus interaktyvioje knygų apžiūroje, prisimindamas darbą su menininkais, formato, popieriaus, įrišimo pasirinkimus, maketo rengimą, visą tai, kas vėliau pavirsta realizuotomis menininkų vizijomis. 100 geriausių knygų bus eksponuojamos laikinoje parodoje, jas bus galima pavartyti ir apžiūrėti.

Susitikimas vyks anglų kalba.

16.00 val. NDG auditorijoje Gerhardo Steidlio paskaita: „Analogo renesansas skaitmeniniame pasaulyje“

1968 m., būdamas 18-os Gerhardas Steidlis įkūrė leidyklą ir pradėjo dirbti knygų spaudėju ir dizaineriu su tokiais menininkais kaip Josephas Beuysas, A. R. Penckas, Klausas Staeckas ir Günteris Grassas. Nuo pat pradžių jis buvo įsitikinęs, jog geriausių rezultatų pasiekiama dirbant prie knygos drauge su menininkais Giotingene. Čia po vienu stogu vyksta visas knygos leidybos procesas: nuo maketo parengimo iki spaudos. Šiandien „Steidl“ leidykla yra išleidusi daugiausiai šiuolaikinės fotografijos ir ambicingų vokiečių literatūros leidinių. Taip pat Gerhardas Steidlis rengia tokių menininkų kaip Karlas Lagerfeldas ar Robertas Frankas tarptautines parodas. Kas tai bebūtų: mada, menas ar literatūra, Steidlio tikslas – atskleisti individualius rašytojų ar menininkų sumanymus ir sukurti meną knygos forma.

Paskaitoje Gerhardas Steidlis pristatys savo knygų leidybos filosofiją, jo aistrą popieriui ir paaiškins, kodėl mano, kad analoginė technologija šiuo metu išgyvena renesansą. Pasaulinio garso leidėjas praskleis Giotingene įsteigtos leidyklos šydą ir prisimins savo bendradarbiavimą su Antanu Sutkumi, leidžiant jo albumą „Planeta Lietuva“ – nuo pirminės koncepcijos ir galutinio rezultato.

Paskaita vyks anglų kalba.

Visi renginiai nemokami, be registracijos. Daugiau informacijos tel.: (85) 212997

Nuotraukos autorius Markus Jans, SZ Magazin

Vizito renginius remia: Goethe's institutas Vilniuje, EUNIC

Žymos:
NDG inf.,