7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jörg Heiser: Menas pavojuje

Rupert inf.
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Kronika

Rupert kviečia į meno kritiko, kuratoriaus ir rašytojo Jörg Heiser paskaitą „Menas pavojuje“, kuri vyks lapkričio 22 d. (ketvirtadienį) nuo 18:00 val. Vilniaus dailės akademijos doktorantūros skyriaus 102 auditorijoje (Malūnų g. 3). Įėjimas atviras ir nemokamas.

Paskaitoje J. Heiser kalbės apie pastaraisias metais aktyvėjantį dešiniųjų populistų ir neoliberalios ekonomikos spaudimą, su kuriuo vis dažniau susiduria šiuolaikinis menas ir institucijos. Šiandieninio globalaus dešinėjimo kontekste kuratorius kvies apmąstyti nesenus meno pasaulio įvykius, kaip Kaselio miestas po šiuolaikinio meno parodos „Documenta“, Haus der Kunst Miunchene likimas po vadovo Okwui Enwezor atsistatydinimo, Beatrix Ruf atleidimas iš Stedelijk muziejaus Amsterdame. Taip pat apsvarstyti situaciją tokiose šalyse kaip Lenkija, Rusija, Turkija ir Brazilija, kur menininkai, šiuolaikinis menas ir „progresyvios jėgos“, sudarytos iš iniciatyvių queer, POC (people of color), žurnalistų ir kitų mažumų bendruomenių, vis dažniau išgyvena dešiniųjų populistų išpuolius, kenčia nuo grasinimų, įkalinimų ar net nužudymų. Šių įvykių akivaizdoje, meno „kuratoriaus“ rolė susilaukia „pabaisos“ ir „atpirkimo ožio“ epitetų - kairuoliška ir progresyvi menininkų bendruomenė įtarinėja kuratorius esančius korumpuotus ir siekančius valdžios ir pinigų, o dešinieji populistai juos mato kaip kvailelius intelektualus, pateisinančius tariamą kairuolišką kultūrinį „totalitarizmą“.
 
Prof. Dr. Jörg Heiser yra rašytojas, meno teorijos profesorius, kuratorius ir muzikantas, Berlyno meno universiteto (UdK), Meno kontekste instituto direktorius. Du dešimtmečius Heiser dirbo „frieze“ žurnalo redaktoriumi, kuriame iki šiol rašo straipsnius. Parašė dvi knygas: „All of a Sudden. Things that Matter in Contemporary Art” (2008) bei netrukus išeisiančią “Double Lives in Art and Pop Music” (2019). Šiais metais Heiser kuravo Busano bienalę Pietų Korėjoje. Jis taip pat yra muzikinės grupės, š.m. lapkritį išleisiančios antrąjį albumą (Vinyl Factory, Londonas) „La Stampa“ narys.
 
Renginys organizuojamas Rupert bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademija.
Renginį ir Rupert alternatyvios edukacijos programą remia Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Rupert inf.,