7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žiemgalių, sėlių ir kuršių praeitis XIII a. dokumentuose

Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Anonsai Kultūra

2018 m. lapkričio 13 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, įvyks projekto „Žiemgala XIII a. dokumentuose“ pristatymas. Renginyje dalyvaus šio projekto sumanytojai bei vykdytojai – Andrius Bitaitis, asociacijos Žiemių pradas „Simkala“ vadovas, Gražvydas Balčiūnaitis, Pasvalio krašto muziejaus istorikas bei autorius istorikas Tomas Baranauskas. Istorikas išsamiai pristatys šio projekto metu parengtus rinkinius „Žiemgalos aktai. Acta Semigalliae“, „Sėlos aktai. Acta Seloniae“ ir „Kuršo aktai. Acta Curoniae“. Projekto leidinius papildo 24 didelio formato įrėmintų dokumentų fotokopijos, kurios Bibliotekoje bus eksponuojamos iki gruodžio 7 d.


Žiemgala XIII a. dokumentuose – tai istorinių dokumentų paieškos užsienio archyvuose, trukusios net keletų metų, jų studijų bei publikavimo projektas, skirtas Žiemgalos ir jos kaimyninių žemių istorinės raidos bei geografijos pažinimui. Dokumentų fotokopijų rinkinys sudarytas iš plačiai po Europos archyvus išsibarsčiusių ir į leidinius „Žiemgalos aktai. Acta Semigalliae“, „Sėlos aktai. Acta Seloniae“ ir „Kuršo aktai. Acta Curoniae“ įtrauktų XIII a. aktų, bulių, žemių aprašų bei vėlesnių kai kurių jų nuorašų didelio formato reprodukcijos. Įdomu tai, kad šie dokumentai kartu yra ir seniausios Šiaurės Lietuvos gyvenviečių „gimimo“ – t. y. paminėjimo – metrikos, kurių neturėjo galimybių pamatyti ir šių vietų gyventojai, ir plačioji Lietuvos visuomenė.


Žiemgalos aktai. Acta Semigalliae – į šį leidinį pateko visų pirma du Žiemgalos istorinės geografijos pažinimui ypatingą reikšmę turintys 1254 m. balandžio mėnesio Žiemgalos dalybų aktai. Lietuvai jie svarbūs dar ir tuo, kad čia pirmą kartą paminėtos šiaurės Lietuvos vietovės – Žagarė, Šilėnai (prie Kuršėnų) ir Žiemgalos kaimynė Upytės žemė. Ten pat esantis Upytės ir Žiemgalos kaimynystėje buvusios Šiaulių žemės paminėjimas yra reikšminga nuoroda, padedanti Šiaulių krašte lokalizuoti 1236 m. įvykusį Saulės-Šiaulių mūšį – pirmosios įspūdingos Lietuvos karinės pergalės vietą.


Sėlos aktai. Acta Seloniae – tai projekto „Žiemgala XIII a. dokumentuose“ tęsinys. Šio rinkinio tema – rytinė Žiemgalos kaimynė Sėla, kurios dalybų aktas sudarytas 1256 m. pabaigoje. Žiemgalos ir Sėlos istoriniai likimai XIII amžiuje buvo glaudžiai susiję. Juos sieja 1218–1226 m. formaliai gyvavusi Sėlos vyskupija, apėmusi rytų Žiemgalą ir šiaurės Sėlą, taip pat galutinis viduramžių vokiečių ekspansijos rezultatas – Kuršo, Žiemgalos ir Sėlos padalijimas į bemaž lygias pietines ir šiaurines dalis, atitekusias atitinkamai Lietuvai ir Livonijai (nuo 1918 m. – Latvijai).


Kuršo aktai. Acta Curoniae – tai projekto „Žiemgala XIII a. dokumentuose“ trečioji dalis, skirta vakaruose su Žiemgala besiribojančiam Kuršui. Kuršo aktų palikimas yra pats gausiausias, o jo dalybų aktai yra išsamiausias XIII a. istorinės geografijos šaltinis visose baltų žemėse. Kuršą su Žiemgala XIII a. siejo ne tik bendra kova prieš kalavijuočius ir kryžiuočius, ne tik geografinės sąsajos, bet ir panašus istorinis likimas. Kuršas, kaip ir Žiemgala bei Sėla, XIII a. buvo padalintas į šiaurinę ir pietinę dalis, kurios po XIII–XIV a. kovų atiteko atitinkamai Livonijai ir Lietuvai, o vėliau – Latvijai ir Lietuvai.


Leidiniuose parengtos naujos jų tekstų lotynų bei senąja vokiečių kalba publikacijos bei pirmą kartą skelbiami vertimai į lietuvių kalbą. Projekto trečiojo etapo rezultatą – leidinį „Kuršo aktai. Acta Curoniae“ – vakaro metu bus galima įsigyti nemokamai.

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius tel. 212 68 90

 

Žymos: