7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Videokaukių skaitymai ant Reformatų skvero laiptų

Auridas Gajauskas
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Kronika

Rugsėjo 4 d. antradienį, 19 val. ant Reformatų skvero laiptų bus pristatytas eksperimentinis leidinys „Video kaukės – kaukės nematomo žmogaus kinotekai“.


Tarp 2017 m. rugpjūčio ir 2018 m. balandžio mėnesio šio leidinio autoriams buvo išsiųsti kvietimai duoti interviu. Kvietime buvo nurodyta, kad interviu neturi konkrečios užduoties, bet numato temporalinį kasdieninio gyvenimo kaukės ir video juostos (VHS kasetės) santykio plėtojimą. Pagal sumanymą, inter-viu rašymas turėjo apjungti kaukę ir video juostą kaip praeities įvykio laiko modusus, o rašymo dabartį plėtoti kaip kaukės ir juostos santykio „peržiūrėjimą“.


„Reformatuose“ bus skaitomos leidinyje išspausdintos Valentino Klimašausko, Styrmir Örn Guðmundsson, Monikos Kalinauskaitės, Corin Ward, Aušros Kaziliūnaitės, Antano Gerliko, Albin Warle, Žygimanto Kudirkos, Tyler Coburn video kaukės.


Koncepcijos autorius ir leidinio sudarytojas - Auridas Gajauskas, dizainerė Gailė Pranckūnaitė. Leidinyje skelbiamos Aikas Žado Laboratorijos kūrinio “Si-bioarchitektūra”, kuris buvo ir yra gaminamas kasdien kolektyviai fotografuojant nuo 2018 m. Sausio mėnesio, fotografijos.
Mūsų, organizatorių, autorių ir dalyvių pasirinkimą pristatyti leidinį bei skaityti video kaukes ant Reformatų skvero laiptų daugiausia lemia noras aktualizuoti kasdienybės kaukių ir skvero santykio „peržiūrėjimą“, atidaryti kritinę erdvę požiūriams ir diskusijoms dėl skvero likimo bei jam priskiriamų „nematomų“ požiūrių ir sprendimų demaskavimui.


Mes renkamės pristatymui Reformatų skvero erdvę, nes esame jautrūs ir neabejingi viešos erdvės pritaikymo ir panaudojimo strategijoms bei jaučiame tamprias sąsajas tarp Reformatų skvero ir Žeimių dvaro sodybos, atspindinčias kontekstualų galimybių ir/ar negalimybių lauką paveldosauginių, kultūrinių bei socialinių klausimų spektre.


Leidinį „Video kaukės – kaukės nematomo žmogaus kinotekai“ leidžia Aikas Žado Asociacija ir Nematomo žmogaus kinoteka Žeimiuose, įsikūrusi Aikas Žado Laboratorijoje, Žeimių dvaro sodyboje.


Leidinys leidžiamas projekto „2018 m. Nematomo žmogaus kinotekos projektai” lėšomis. Projektą iš dalies remia: Lietuvos kultūros taryba.