7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Indrės Ercmonaitės paroda DEPRESIJA: JAAR IS DEEP

VGMC inf.
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Dailė Anonsai


2018 m. rugsėjo 6–29 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Indrės Ercmonaitės paroda DEPRESIJA: JAAR IS DEEP.  
Atidarymas 2018 m. rugsėjo 6 d., 18 val. VGMC (Latako g. 3)

Jaunosios kartos tapytoja Indrė Ercmonaitė šia paroda primena mums visiems apie emocinį sutrikimą – depresiją. Tai nėra socialinė akcija, o gana išsamus ir iškalbingas autorės kūrybos pristatymas, apimantis 2009–2018 metų laikotarpį. Chaoso ir tvarkos duetas yra persmelkęs kone visas tapytojos drobes. Būtent tą kartais jaukią, o kartais bauginančią betvarkę, idėjų erzelynę perteikia ir pats neįprastas kūrinių išeksponavimas. Indrės kūriniuose verpetais besisukanti dažo varykla gamina popkultūros ir rimtosios kultūros personažų junginius. Čia susiduria vokiečių tapytojas ir skulptorius Anselm‘as Kiefer‘is su kyborgais ir Playboy‘jaus pupytėmis, australų dainininkas Nick‘as Cave‘as su „Žvaigždžių karų“ veikėjais.


Todėl autorės kūriniai, ypač detalizuoti piešiniai, tobulai atspindi šiuolaikinio žmogaus kasdieną, virtualią, internetinę realybę. Juk kompiuteris ir yra ta Alisos pasakų šalis, kurioje gyvena kičo demonai kartu su genialumo fėjomis. Ercmonaitė jautriai sugaudo tą absurdo, nesąmonės pajautą ir suteikia jai unikalią, savitą meninę išraišką. Kiekvienas naujas tapybinis personažas įsiveržia kaip vienišius, individualybė, asmenybė ir po truputį įsivelia į santykius su kitais leitmotyvais. Jų santykius neretai kuria, įvaizdina lazeris, kibirkštys, fejerverkų purslai. Visi motyvai persipina, konkuruoja, pykstasi, taikosi, sukasi chaoso verpetuose ir ieško harmonijos. Ar tai ne mūsų alter ego? Tapytoja kviečia įsigilinti į save, į aplinką, atlikti Rorschacho testą. Ercmonaitės paveikslai pastaruoju metu temsta, grimzta į gilią naktį, bet aklinoje tamsoje žybsi žaismingų lazerių šou.

Parodos kuratorė Austėja Mikuckytė-Mateikienė

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras
Rėmėjai LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga
Partneris Lewben Art Foundation

 

Žymos:
VGMC inf.,