7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Europos žydų kultūros diena ir rugsėjo mėnesio edukaciniai renginiai

Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Anonsai Kultūra

Rugsėjo mėnesį kviečiame sudalyvauti spalvinguose Europos žydų kultūros dienos renginiuose bei trijuose edukaciniuose susitikimuose, skirtuose žydų rudens šventėms, Senjorų klubui ir mažiesiems muziejaus lankytojams. Visi renginiai vyks muziejaus Tolerancijos centre ir Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10, Vilnius).

Rugsėjo 9 d. (sekmadienį), minint Europos žydų kultūros dieną, Tolerancijos centras ir Samuelio Bako muziejus dirbs nuo 10 iki 17 val. ir kvies nemokamai aplankyti muziejaus ekspozicijas, sudalyvauti ekskursijose bei nekasdieniuose susitikimuose. Šią dieną dailininkas Samuelis Bakas su muziejaus lankytojais sveikinsis iš savo studijos Bostone. Daugiau informacijos rasite čia.

Rugsėjo 13 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. muziejaus Tolerancijos centre įvyks edukacinis susitikimas su Natalja Cheifec, skirtas susipažinti su žydų rudens šventėmis. Renginio dalyviai sužinos:

  • Kodėl žydų naujieji metai prasideda rugsėjo mėnesį, o šventė vadinasi Roš Hašana?

  • Kodėl pagal žydų kalendorių pasitinkame net 5779 metus?

  • Kas yra „baimės ir drebėjimo dienos“ ir kaip šiuo laikotarpiu dera elgtis?

  • Kodėl Jom Kipuras vadinamas Teismo diena, o jos metu griežtai pasninkaujama?

  • Kas yra suka ir kuo šis laikinas būstas simboliškai primena gyvenimą dykumoje?

  • Kodėl per Sukoto šventę reikia kuo daugiau laiko praleisti specialiai pastatytoje laikinoje palapinėje?

  • Kokia yra šios šventės atributika ir kodėl būtinos keturios augalų rūšys – citronas, palmė, mirta ir gluosnis?

  • Kaip švenčiama Simchat Tora, arba Toros džiaugsmo šventė, ir kodėl jos metu sinagogoje vyksta šokiai su Toros ritiniais?

Susitikimą vainikuos šventinio stalo pristatymas. Dalyvavimo edukaciniame susitikime kaina suaugusiems – 3,00 €, studentams, senjorams – 1,00 €.

Rugsėjo 20 d. (ketvirtadienį) 14 val. Senjorų klubo narius ir visus, norinčius prie jo prisijungti, kviečiame aplankyti naujausią Tolerancijos centro parodą „Lietuva litvakų kūryboje“ kartu su jos kuratore dr. Vilma Gradinskaite ir pamatyti Lietuvą litvakų menininkų akimis. Valstybės šimtmečiui skirtoje parodoje eksponuojama per keturiasdešimt dailės kūrinių iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus, Lietuvos dailės muziejaus, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, José Gurvičiaus muziejaus Urugvajuje ir privačių kolekcijų. Ekspoziciją lydi informatyvūs stendai apie Lietuvos žydų istoriją, dailę, literatūrą, muziką, kiną ir teatrą.

Muziejaus Senjorų klubo nariai renkasi kiekvieno mėnesio trečią ketvirtadienį. Senjorų klubas yra skirtas smalsiems vyresnio amžiaus vilniečiams ir miesto svečiams, norintiems plėsti akiratį ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Prie Senjorų klubo galima prisijungti bet kada – išankstinės registracijos nėra, o dalyvavimas nemokamas. Papildomos informacijos mielai suteiks edukacinių programų vadovė Jurga Jackevičiūtė (el. p. [email protected], tel. 8 663 53322).

Rugsėjo 30 d. (sekmadienį)  12 val. muziejaus Tolerancijos centre įvyks šeimoms, o ypač jų mažiausiems nariams skirtos edukacinės programos „Sekmadieniukai“užsiėmimas tema „Pažintis su sinagogomis“. Jo metu sužinosite, kaip vadinasi žydų maldos namai, kiek Lietuvoje buvo ir tebėra išlikusių sinagogų, kokios pagrindinės šio pastato dalys ir jų paskirtis, kuo ypatinga žydų maldos namų puošyba, kurioje sinagogos vietoje laikoma Tora, kaip ji skaitoma ir kodėl vyrai sinagogoje meldžiasi apsisiautę talitu, o galvas prisidengia kipomis. Susitikimo pabaigoje pasitelksime menines priemones, kad geriau suprastume, kaip buvo statomos sinagogos. Tėvelius ar senelius su vaikais nuo 3 metų, norinčius dalyvauti užsiėmime, kviečiame registruotis el. paštu [email protected]. 8 663 53322. Edukacinio užsiėmimo kaina suaugusiems – 3,00 €, vaikams – 1,00 €.

Jeigu mūsų siūlomas edukacinių užsiėmimų laikas jums nėra patogus, kviečiame išsirinkti dominančią temą, suburti 5 ar daugiau asmenų grupę ir užsisakyti edukacinį užsiėmimą jums tinkamu metu. Visas siūlomas temas suaugusiems ir mažiesiems muziejaus lankytojams rasite čia.

Skambinkite, klauskite, visada mielai padėsime išsirinkti!  Lauksime jūsų laiško el. p. [email protected] arba skambučio tel. (8 5) 2120112, mob. tel. 8 689 86191

Žymos: