7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Raimondas Martinėnas. Tapyba ir asambliažai

VDA inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Dailė Anonsai

Parodos atidarymas: rugpjūčio 2d., ketvirtadienį, 18 val. Titaniko II aukšto parodų salėje

Raimondas Regimantas Martinėnas (g. 1947) yra vienas ryškiausių ir ekspresyviausių lietuvių tapytojų. Šiauliuose gimęs, 1965-1971 metais tapybą tuometiniame Valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija) studijavęs Lietuvos dailininkų sąjungos dailininkų susivienijimui 1978-1981 metais vadovavęs, nuo 1995 metų Vilniaus M.K. Čiurlionio menų mokykloje dirbantis, grupei „24“ priklausęs menininkas visuomet pasižymėjo ryškiu, netgi drastišku koloritu, energingai ekspresyvia, netgi agresyvia tapybine gestikuliacija.


R. Martinėnas – tai tapytojas, jungiantis ekspresionistinę „Ars“ grupuotės tradiciją su neoekspresionistiniu matymu bei mąstymu, tai menininkas, kurio kūryboje jungiasi ne tik ekspresyvusis abstrakcionizmas, bet ir kaligrafinė tašizmo metafizika, taip pat ironiškas pop meno ir siurealizmo daugiasluoksniškumas (ši savybė ypatingai ženkli kelis dešimtmečius kuriamuose asambliažuose). Ne vienoje kompozicijoje sušmėžuojanti moters, vyro figūra, dangaus plokštumoje simbolizmu spinduliuojantis saulės diskas, augalo siluetas ar natiurmorto detalė veikia kaip tapybos suvokimo pretekstas, egzistuoja tartum jaukas, vedantis į paveikslo gilumą. Dar sovietiniais laikais, už „geležinės uždangos“ savo kūrybinį kelią pradėjęs dailininkas dirbo taip, tartum jo studija būtų Manhetene, Los Andžele ar kur nors Vakarų Berlyne. Tai politiškai neideologizuota, patogių ir „sėkmingų“ madų nesivaikanti tapyba. Joje svarbiausia yra tiesa, betarpiškumas ir atvirumas. R. Martinėnas iš savo kartos, o ir vėlesnių kolegų išsiskiria (ryškiai – tikrąja ta žodžio prasme) pabrėžtu dėmesiu formaliai meno kalbai, imanentinėms plastikos problemoms, kuris materializavosi dėmesiu spalviniams santykiams, potėpio galiai, struktūrinei kompozicijos problematikai.


Martinėno paroda VDA parodų salėse „Titanikas“ yra retrospektyvinio pobūdžio. Žiūrovams pristatomi ir ankstesni, ir paskutiniojo meto kūriniai – asambliažai ir paveikslai, kuriuos jungia tapyba kaip idėja, tapybiškumas kaip požiūris bei veiksmas.


Paroda veiks iki rugsėjo 1 d.

Žymos:
VDA inf.,