7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Fotografijų paroda „Senieji, mielieji Druskininkai“

Nr. 24 (1261), 2018-06-15
Anonsai Kultūra

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkuose, birželio 17 d., sekmadienį, 15 val. Atidaroma fotografijų paroda „Senieji, mielieji Druskininkai“.

Parodoje pristatomi prieš šimtmetį fotografijose įamžinti M. K. Čiurlionio tėviškės, jo svajonių, kūrybinio įkvėpimo miesto – Druskininkų – vaizdai. Juose užfiksuoti gražios gamtos apsuptyje įsikūrusio kurorto parkų, gatvių, gydyklų, Nemuno pakrantės, Ratnyčėlės upelio ir kiti apylinkių fragmentai. Tai L. Baranovskio pavarde pažymėtos nuotraukos, kurios sudaro didžiausią XX a. pirmosios pusės Druskininkų fotonegatyvų, nuotraukų, atvirukų palikimo dalį ir mena apie šviesų metą ir poezijos sklidiną aplinką, kurioje užaugo ir įkvėpimo sėmėsi žymiausias Lietuvos kompozitorius ir dailininkas M. K. Čiurlionis.


Fotografo Leono Baranovskio (1870–1920) namuose, tuometinės Gardino g. viduryje, įkurta fotoateljė buvo vienintelė kurorte. Paslaptingąjį Druskininkų fotografą savo atsiminimuose mini ir Jadvyga Čiurlionytė – ji L. Baranovskį pristatė kaip gerbtiną ir savo darbą gerai išmanantį Druskininkų fotografą. Nuo 1924 m. fotografijos, pažymėtos firminiu įspaudu „FOT. L. BARANOWSKI“, priklauso Boleslovui Čerechovičiui – šios firmos paveldėtojui, kuris, vedęs našlę fotografo žmoną Emiliją Baranovską, tęsė pradininko darbą. Kaip susiklostė šios šeimos likimas, nežinoma, iki 1945 m. jie išvyko iš Druskininkų ar buvo ištremti. Laikui bėgant, fotografas B. Čerechovičius buvo užmirštas. Jo vardas iš užmaršties iškilo tik XX a. pab. ir neabejotinai susijęs su J. Pilsudskio asmenybe.


Apie 1989 m. Druskininkų Šv. Jokūbo gatvės namo palėpėje buvo rastas ypač vertingas negatyvų rinkinys – tai seniausios žinomos Druskininkų nuotraukos, pažymėtos L. Baranovskio pavarde. Šie 97 stikliniai negatyvai buvo perduoti M. K. Čiurlionio memorialiniam muziejui ir iki šiol saugomi jo fonduose. Muziejaus 55-erių metų veikos sukakties proga išeksponuotos XX a. pr. Druskininkų nuotraukos suteikia galimybę parodos lankytojui artimiau pažinti M. K. Čiurlionio tėviškės aplinką. Minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, greta senųjų nuotraukų eksponuojami ir šiais metais užfiksuoti fotografo Andriaus Grigalaičio Druskininkų vaizdai. Fotografijų sugretinimas leidžia lankytojui tyrinėti keičiantis amžiams Druskininkuose vykusius pokyčius, o iki šių dienų neišlikusiais architektūros ir gamtos paminklų atspindžiais pajusti laiko tėkmę ir kiekvieno žmogaus kuriamos istorijos svarbą.

Paroda veiks: 2018 06 17 – 2018 08 24

 

Žymos: