7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Birželio 8–10 d. Nacionalinė dailės galerija lankytojus kviečia į svetingąjį savaitgalį, skirtą parodos „Tyliosios kolekcijos. Privatūs XX a. II p. Lietuvos ir Estijos dailės rinkiniai“ uždarymui.

LDM inf
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Dailė Anonsai

Galerijos bilietas nuo penktadienio iki sekmadienio kainuos tik 20 centų, vyks nemokamos ekskursijos po parodą ir kūrybinės dirbtuvės.
„Tyliosios kolekcijos“ augo XX a. 7-10 dešimtmečiais valstybės kontroliuojamos meno rinkos paraštėse literatų, aktorių, gydytojų, architektų, inžinierių iniciatyva. Paroda praveria duris į šių kolekcininkų svetaines ir miegamuosius, kuriuose randami dailės kūriniai pasakoja ne tik apie savininko skonį ir apie pažįstamų dailininkų ratą, bet ir apie sovietmečio kultūrinį gyvenimą, skirtingas įsigijimo taktikas bei požiūrį į turimą kolekciją.
Lietuviškąjį segmentą atstovauja Vilniaus universiteto profesoriaus Vlado Žuko, aktorių Laimono Noreikos, Broniaus Gražio, architekto Zigmanto Liandzbergio, gydytojos Stasės Mičelytės, inžinieriaus Visvaldo Neniškio, gydytojo, verslininko Jono Žiburkaus, kino scenaristo, žurnalisto Prano Morkaus, finansininko, auditoriaus Egidijaus Jakubausko, kolekcijos. Estiškąją parodos dalį sudaro Matti Miliaus ir Marto Leppo, kuriems dailės kolekcionavimas tapo gyvenimo būdu, taip pat verslininko Marto Eriko, mediko Mihkelio Lembero ir Švedijoje gyvenusio finansų analitiko Henno Kocho kolekcijos.

Paskutinėmis parodos veikimo dienomis galerijoje rengiamos nemokamos ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės ir filmo peržiūra.

Birželio 8 d., penktadienis
17 val. ekskursija po parodą su kuratore Jolanta Marcišauskyte-Jurašiene

Birželio 9 d., šeštadienis
12 val. kūrybinės dirbtuvės „Kolekcionavimas kaip gyvenimo būdas“, skirtos jaunimui ir vedamos kolekcininko Zigmanto Liandzbergio sūnaus, menininko, kuratoriaus Lino Liandzbergio
14 val. ekskursija po parodą su gide Goda Aksamitauskaite
15-17 val. NDG auditorijoje rodomas filmas apie dailės kolekcininką Mykolą Žilinską „Be rūpesčio“ (16 min., rež. R. Šilinis, 1987)
17 val. ekskursija po parodą su menotyrininke Ramute Rachlevičiūte

Birželio 10 d., sekmadienis
13 val. ekskursija po parodą su kuratore Egle Juocevičiūte

Ekskursijos ir dirbtuvės nemokamos, tačiau dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija el. paštu: [email protected]  arba tel.:  (8 5) 2195961.

Projektą iš dalies finansavo: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba
Rėmėjai: UAB Exterus, Imparat, Estijos Respublikos ambasada Vilniuje, Lietuvos respublikos ambasada Estijos respublikoje
Partneriai: Lietuvos valstybinis centrinis archyvas, Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
Informacinis rėmėjas lrytas.lt
Daugiau informacijos tel. (8 5) 212 29 97, www.ndg.lt Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius
Iliustracija: Parodos „Tyliosios kolekcijos. Privatūs XX a. II p. Lietuvos ir Estijos dailės rinkiniai“ ekspozicijos vaizdas. Tomo Ivanausko nuotrauka

 

Žymos:
LDM inf,