7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rytų Europos poezijos forumas

Venclovų namai-muziejus
Nr. 22 (1259), 2018-06-01
Anonsai Kultūra

RYTŲ EUROPOS POEZIJOS FORUMAS – tai Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos Venclovų namų-muziejaus vykdomas tarptautinis projektas „Riboženkliai. Naujosios Rytų Europos dialogai“ – tęstinis susitikimų su žinomais Rytų Europos rašytojais ir literatūros tyrinėtojais ciklas, vykstantis nuo 2015 metų. Projektą įkvėpė Tomo Venclovos bičiulystė su Nobelio premijos laureatu Česlovu Milošu, bei dabartiniai, besitęsiantys ryšiai su Lenkijos ir Lietuvos santykių puoselėtojais. Pastaruosius metus siekiame plėsti veiklos lauką ir pamažu tapti muziejumi-susitikimų vieta ir platforma ne tik Lenkijos, bet ir kitiems Vidurio ir Rytų Europos regiono literatūros atstovams Lietuvoje.
Šiemet projektas prasidėjo kovo 28 d. Venclovų namuose-muziejuje Tomo Venclovos poezijos vakaru. Birželio mėnesį vyks šie projekto renginiai:
 
2018 m. birželio 6 d. 18 val.  Venclovų namuose-muziejuje įvyks susitikimas su slovėnų literatūros kritiku, rašytoju Andrejumi Hočevaru.
 
Slovėnijoje Andrejus Hočevaras (1980, Mariboras) yra vienas aktyviausių literatūros lauko veikėjų, organizuojantis literatūros kritikos simpoziumus, festivalius, vadovaujantis leidyklai.
 
Vakaro metu svečias dalinsis savo patirtimi, skaitys savo poeziją. Vėliau vyks diskusija apie Slovėnijoje vykstančias rašytojų ir literatūros kritikų konferencijas, kultūrinių leidinių rėmimo modelius, skaitmeninę spaudą. Diskusijoje dalyvaus literatūrologė, poetė Virginija Cibarauskė, vertėja Laima Masytė ir kiti.
 
Andrej Hočevar – rašytojas (išleido 6 poezijos bei vieną prozos knygą), internetinio leidinio www.ludliteratura.si vyriausiasis redaktorius, literatūros ir (daugiausia džiazo) muzikos kritikas, verčia poeziją iš anglų ir vokiečių kalbų, rašo esė. Įkūrė ir vedė literatūros kritikos projektų: vieną pirmųjų Slovėnijoje „Slovėnų literatūra ir užsienio kritikai“, tęstinį tarptautinį simpoziumą „Kritikos menas“ (žr. Literatūros ir meno publikaciją 2016-12-02 Nr. 3592) ir kt.
 
Susitikimas vyks anglų ir slovėnų kalbomis, su vertimu į lietuvių kalbą.
 
 
Birželio 7 d. 18 val. Venclovų namuose-muziejuje įvyks Polinos Barskovos (Sankt Peterburgas/Amherstas, JAV) poezijos vakaras
 
Polina Barskova laikoma viena geriausių savo kartos šiuolaikinės Rusijos poečių.
 
Polina Barskova gimė 1976 m. Leningrade. Pirmoji poetės kūrybos rinktinė pasirodė 1991 m., pati naujausia – 2017 m.
Polina baigė Sankt Peterburgo universitetą 1998 m. Tais pačiais metais išvyko gyventi į JAV. Berklio universiteto slavų katedroje gilinosi į 1930 metų Leningrado marginalinę literatūrą ir kultūrą. Palaipsniui susidomėjo vėlesne savo protagonistų kūryba – ėmė studijuoti Leningrado blokados laikų kultūrą (1941-44). Publikavo keletą straipsnių, monografiją „Peterburgo blokada: miesto estetika kaip pakartotinis perskaitymas“ («Петербург в блокаде: эстетика города как перечитывание»). 2015 m. išleista prozos rinktinė „Gyvieji paveikslai“ («Живые картины») laimėjo Andrejaus Belo apdovanojimą. Neoficialios poezijos, sukurtos apsuptame Leningrade antologija „Parašyta tamsoje“ («Написано в темноте») gavo AATSEEL apdovanojimą už geriausius 2017 m. vertimus. Pastaraisiais metais Barskova vertė šiuolaikinę Ukrainos poeziją, publikavo Serhijaus Žadano, Jakimčiuk bei Kijanowskos vertimų. Poetės kūryba išversta į anglų, prancūzų, vokiečių, lietuvių ir kitas kalbas.

Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos Kultūros Tarybos.