7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grafikos paroda „Kartų ryšys. Prof. Leonas Lagauskas (1928-2010) ir jo mokiniai“

LDS inf.
Nr. 20 (1257), 2018-05-18
Dailė Anonsai

2018 m. gegužės 22 – birželio 16 d.
LDS galerija „Arka“, Aušros Vartų g. 7, Vilnius
Parodos atidarymas gegužės 22 d., antradienį, 17 val.
2018 metai – mūsų tautos laisvės atgavimo šimtmečio metai. Metai, atskleidžiantys Lietuvai nusipelniusių žmonių gyvenimo puslapius, kartu suteikiantys galimybę dar kartą peržvelgti ir padėkoti išskirtinėms asmenybėms už jų nuveiktus darbus, išugdytus mokinius, pratęstas ir įprasmintas geriausias dailės tradicijas.


Profesorius Leonas Lagauskas   (1928-2010) – dailininkas, pedagogas, išskirtinio talento piešėjas ir estampo meistras, sudėtingos grafikos technikos – oforto tradicijų puoselėtojas. Dailininkas, be galo mylėjęs Vilnių ir sugebėjęs įamžinti jo grožį daugiaplanių miesto panoramų cikluose. Virtuoziškuose jo piešiniuose rikiuojasi ir įsimenanti amžininkų portretų galerija. Tai Menininkas iš didžiosios raidės – realistas, romantikas, klasikinio piešinio puoselėtojas. Aplinka buvo jo kūrybos šaltinis ir įkvėpėja. Su dideliu atsidavimu ir meile dailininkas piešė sudėtingiausias Vilniaus miesto architektūrines kompozicijas, portretus, gamtos motyvus su medžiais ir vėjo blaškomais debesimis, žydinčias gėles ar lėtai šliaužiančias sraiges pievoje.


Menininkas buvo išskirtinio talento ir stipraus charakterio asmenybė. Daugiau nei 40 metų dėstė Vilniaus dailės akademijoje estampo pradmenis pirmųjų kursų studentams, vadovavo grafikos katedros studentų vasaros praktikoms. Būtent praktikų metu daugelis jaunųjų grafikų atsiskleisdavo kaip menininkai, profesorius sugebėdavo jiems atverti gamtos motyvų grožį, išlavinti pastabumą, išmokyti pamatyti stebuklus kasdieniniuose dalykuose, piešinio linija perteikti žmogaus charakterį ar gamtos stichiją, jos jėgą ir dramatizmą. Per prof. Leono Lagausko rankas perėjo visi tuo metų VDA baigę žinomi Lietuvos grafikai. Profesorius buvo reiklus, kartais griežtas, bet visada – labai geranoriškas, gerbiantis studento asmenybę ir besistengiantis užčiuopti ir atskleisti geriausias būsimų dailininkų talento puses. Jis mokė studentus grafikos išraiškos priemonių, technikų įvairovės, amato meistrystės, diegė studentams darbštumo, atsakomybės ir atsidavimo pasirinktam keliui jausmus. Visa plejada žinomų Lietuvos menininkų yra dėkingi prof. Leonui Lagauskui už suteiktas žinias ir impulsą eiti nelengvu dailininko grafiko keliu.


Profesorius L. Lagauskas buvo itin kuklus ir labai reiklus savo paties darbų atžvilgiu. Nors dirbo daug ir tikrai turėjo ką parodyti, jis nedažnai eksponuodavo savo darbus parodose, daugiausia kūrė sau ir tik artimiausi profesoriaus mokiniai galėjo pamatyti jo kūrybos virtuvę, nedaugelį jis įsileisdavo į savo skliautuotą dirbtuvę Pilies gatvėje. Didelės apimties L. Lagausko darbų paroda vyko Lietuvos dailės muziejuje 2011 metais, jau po menininko mirties. Šiais jubiliejiniais metais profesoriui Leonui Lagauskui vasario 4 dieną būtų sukakę 90 metų. Ta proga dailininkai, buvę profesoriaus mokiniai, pagerbdami jo kūrybą ir pedagoginį darbą, nusprendė „Arkos“ galerijoje surengti parodą “Kartų ryšys. Profesorius Leonas Lagauskas ir jo mokiniai“.


Parodos tikslas – priminti visuomenei talentingo grafiko ir pedagogo Leono Lagausko kūrybą – estampus, piešinius, kartu parodyti profesoriaus vadovaujamų, tada dar jaunųjų dailininkų studijų metais ir vasaros praktikų metu sukurtus darbus bei vėlesnę, jau brandžių menininkų kūrybą, padėkoti Mokytojui už pagalbą ir didelį atsidavimą, atskleidžiant profesionalaus meno paslaptis bei jas įgyvendinant grafikos lakštuose.


Parodoje bus galima stebėti, kas sieja buvusius L. Lagausko studentus jų meniniame kelyje, ar jaučiama profesoriaus įtaka, koks jų kūrybos atspirties taškas, kaip toli jie pažengė nuo savo jaunatviškų darbų, kaip atrado individualų braižą.


Parodoje dalyvauja įvairių kartų profesoriaus Leono Lagausko mokiniai: Olegas Ablažiejus, Aušrinė Bareikytė, Jūragis Burkšaitis, Vaclovas Butrimas, Matas Dūda, Irena Dumšaitė, Aistė Ramūnaitė, Kęstutis Grigaliūnas, Antanas Jokubaitis, Giedrius Jonaitis, Daiva Kairevičiūtė, Daiva Lagauskaitė, Šarūnas Leonavičius, Gediminas Leonavičius, Vladas Liatukas, Vaclovas Liatukas, Marius Liugaila, Živilė Liugailaitė, Eugenijus Lugovojus, Kazimieras Paškauskas, Audrius Puipa, Algirdas Repšys, Egidijus Rudinskas, Birutė Stančikaitė, Daiva Staškevičienė, Edita Suchockytė, Dovilė Tomkutė, Roberta Vaigeltaitė.


Projekto iniciatorius: Vladas Liatukas, dailininkas-grafikas, VDA VF meno ir dizaino laboratorijos grafikos specialistas praktiniam studentų mokymui.
Projekto organizatorius: Arkos dailės galerija.
Projekto partneriai: Vilniaus dailės akademija, VDA grafikos katedra, VDA VF meno ir dizaino laboratorija, VDA muziejus.

LDS Galerija ARKA,
Aušros Vartų g. 7, LT-01304 Vilnius
tel. 8 5 2121319, e-mail: [email protected]
www.arkagalerija.lt; www.facebook.com/arkagalerija/

Žymos:
LDS inf.,