7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Nukirstas miestas – persodintas žmogus“

NMKČDM inf.
Nr. 18 (1255), 2018-05-04
Dailė Anonsai

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune, gegužės 12 d., šeštadienį, 16 val. įvyks parodos „Nukirstas miestas  – persodintas žmogus“ atidarymas.


Paroda kviečia kalbėtis apie medžius ir žmones. Pokalbio kontekstas aštrus – Lietuvos miestuose masiškai naikinami brandūs medžiai. Šis procesas atveria ne tik gamtosaugos problemas. Lyg grandininis pjūklas jis rėžiasi gilyn, užgaudamas piliečių teises ir pavojingai priartėdamas prie žmogiškųjų vertybių. Paroda stabdo pjūklą kaip tik šioje vietoje.


Erdvėje rikiuojasi eksponatai ir liudijimai: mes ir medžiai esame susiję. Šios senos giminystės įrodymai skirtingi – nuo baublio iki šiuolaikinės muzikos, nuo Fluxus iki šių dienų bendruomenių meno.


Medyje įstrigusi kulka iš Amerikos pilietinio karo. Prieškario Lietuvos medžių sėklos stiklo kapsulėse. Menininko Česlovo Lukensko „Ne visai sudegę šventieji“. Kompozitorės Gailės Griciūtės įgarsinti Gedimino kalno medžiai. Režisieriaus Gyčio Padegimo laiškai. Tai – daiktai ir kūriniai, medžio saiku matuojantys žmogiškumą.


Parodoje pasakojamos nupjautų miesto medžių istorijos: kaštonų Smetonos alėjoje Kaune ir Rojaus medžių Vusterio gatvėje (Woodster Street) Niujorke. Lankytojai kviečiami sužinoti ir dalytis faktais apie išsaugotus medžius.


Tačiau „Mažųjų istorijų“ erdvėje svarbiausia – žmonės. Dvi ryškiausios Kauno bendruomenės – „Kopūstų laukas“ ir „Kiemo galerija“ – atskleidžia savo ypatingus ryšius su medžiais. Parodoje buriasi medžių gynėjai. Čia laukiamas kiekvienas, norintis prisijungti ir pasidalyti savo istorija.


Kartu su paroda Paveikslų galerijos baseino paviljone startuoja projektas „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“. Čia tyrinėsime miestą – stebėsime jo medžius ir žmones, vyks kūrybinės dirbtuvės. Netrukus miestiečius prisijungti pakvies interaktyvus projekto tinklalapis. Jame žymėsime medžius, rašysime kolektyvinį manifestą. „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“ veiklos skleisis už muziejaus ribų.
O ši paroda galerijos viduje – viso projekto sėkla, idėjinis branduolys.

Paroda veiks: 2018 05 12–2018 12 31

Papildomą informaciją teikia: Auksė Petrulienė, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus parodų ir projektų kuratorė, tel. 8 612 44 272

 

 

 

Žymos:
NMKČDM inf.,