7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Dark Drawn“ („Tamsos širdis“) Vilniuje

Nidos meno kolonija
Nr. 17 (1254), 2018-04-27
Dailė Anonsai

2018 m. gegužės 4 d. 18 val. Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (Savičiaus g. 15, Vilnius) atidaroma paroda „Dark Drawn“ („Tamsos širdis“). Šįkart Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija kartu su kuratoriumi Ianu Damerelliu pristato magiškas galias, tūnančias piešimo technika atliktuose kūriniuose. Išmanių vizualiojo meno raiškos priemonių šešėlyje lūkuriuojantis, bet iš šiuolaikinio meno ringo nesitraukiantis piešimas pastaraisiais dešimtmečiais įsitvirtino kaip ramus pilnavertis žaidėjas, gebantis nustebinti netikėtais „judesiais“. Norėdama atskleisti šiuos judesius platesnei auditorijai, rengiame kitokių piešinių parodą. Joje piešiniai nėra nei (akademinė) treniruotė, nei (eskizinis) apšilimas, bet galutinis, baigtinis kūrinys.


Parodoje pristatomi šeši piešėjai iš skirtingų šalių: Australijos, Didžiosios Britanijos / Norvegijos, Lietuvos, Olandijos ir Švedijos. „Tamsos širdies“ kūriniai skiriasi tiek turiniu, tiek atlikimo technika, tačiau juos sieja panašus požiūris į piešimą ir aplinkos stebėjimą, o taip pat jautrumas, kurį lemia taki, nepagaunama piešinio raiška bei pats šios technikos intymumas.


Piešimas – svarbi mūsų kasdienybės dalis. Christianas Rattemeyeris knygoje „Vitamin D2 New Perspectives in Drawing“ (2013) rašė, kad „(...) piešimas reiškiasi daugybėje veiklų, kurių beveik nepastebime, – nuo keverzojimo kalbant telefonu iki visur besimėtančių vaikų piešinių“. Tokių veiklų sąrašą galima išplėsti iki grafičių, architektūrinių brėžinių ir t. t., tačiau tikrasis piešinio potencialas šiuolaikiniame vizualiajame mene pradėjo skleistis gana neseniai. Tai liudija dailės istorija, į kurią, jei lyginsime su tapyba, įrašyta vos keletas „ikoninių“ piešinių.


Paroda netiesiogiai remiasi rašytojo Josepho Conrado kultiniu romanu „Tamsos širdis“ (1899; Francis Fordas Coppola pagal šią knygą 1979 m. pastatė filmą „Šių dienų apokalipsė“). Romano herojus supanti, visa apimanti ir iš vėžių išmušanti gamta knygoje suprantama kaip tamsos metafora, kaip melancholija ir beprotybė, slypinti kiekviename iš mūsų ir laukianti, kol galės pasirodyti susiklosčius tinkamoms aplinkybėms. Taigi paroda „Tamsos širdis“ pirmiausia nurodo ne į fizinę tamsą, bet į tamsos grėsmę žmogaus sielai, apie kurią ir sukasi Conrado romanas. Šia prasme aplinkos stebėjimas „Tamsos širdyje“ labiau siejamas su transformatyviu veiksmu, kai stebimas pasaulis veikia kaip kūrinį išprovokuojantis faktorius, o ne kaip tiesioginio vaizdo atkartojimo šaltinis.

Menininkai: Vanna Bowles, Ian Damerell, Algirdas Jakas, Robert Johansson, Bas Ketelaars,  Lynette Smith

Paroda veiks 2018 m. gegužės 5 – birželio 10 d.* penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 14 val. iki 20 val. Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (Savičiaus g. 15, Vilnius).
*Paroda neveiks gegužės 13, 18, 19, 20 d.

Organizatorius: VDA Nidos meno kolonija
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, Office for Contemporary Art Norway, Šiaurės ir Baltijos šalių mobilumo programa, Mondriaan Fund