7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kazimiero Brazdžiūno tapybos paroda „Y“ Pamėnkalnio galerijoje

LDS inf.
Nr. 17 (1254), 2018-04-27
Dailė Anonsai

Balandžio 27 d., penktadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma tapytojo Kazimiero Brazdžiūno kūrybos paroda „Y“.


Jaunas kūrėjas parodoje pristatys kelis raiškius tapybinius segmentus, tarsi neturinčius tarpusavio ryšio, tačiau vienijamus bendros sekos, kurioje asmeninio gyvenimo fragmentai perpinami su sapno logika ar pasąmonės vaizdiniais. K. Brazdžiūno paveiksluose gausu ženkliškumo ir įvairių simbolių – vieni atpažįstami visuotinai, o kiti išlieka užkoduoti, it nežinomasis „y“ matematinėje lygtyje. Tokiu būdu autorius tartum kuria naujakalbę, kurios tikslas – inspiruoti dialogą su savo kartos žiūrovais.
K. Brazdžiūnas teigia: „Jaunam kūrėjui svarbu atrasti savo vietą po saule, ir tai – nieko naujo.

Kiekvieną dieną mane užgriūna nesuvokiamas kiekis vaizdinės informacijos per televiziją, internetą, telefoną. Ši informacija nebūtinai turi tiesioginį ryšį su realiu gyvenimu, tačiau jie kooegzistuoja. Ieškodamas savęs visame šitame balagane, nusprendžiau kalbėtis su savo karta. Savo kūriniuose naudoju tam tikrus vizualius simbolius ar ženklus, norėdamas užmegzti dialogą, taip pat ir įvairius motyvus iš kasdienio gyvenimo, suprantamus mano kartai. Visa tai paveiksluose komponuodamas su kitais dėmenimis, atrandu kartais absurdiškas, paradoksalias metaforas ar situacijas.


Šioje parodoje, kurioje pavadinimas „Y“ naudojamas kaip ženklas (Y karta, Y chromosoma, skirianti vyrą nuo moters; dar ilgiau žiūrint į raidę, galima atrasti ir daugiau prasmių), pristatau savo pastarojo laikotarpio tapybos darbus. Parodoje rodomi paveikslai – mano gyvenimo fragmentai. Mano tikslas yra žaisti su žiūrovo (pa)sąmone: naudodamas mano kartai žinomus simbolius ar indeksus, juos inkorporuojant visiškai kitoje erdvėje, situacijoje ar kontekste, keičiu jau atpažįstamo ženklo prasmę. Visa tai parodoje pavirsta tarsi į komiksą, kuriame veikėjai esame mes, kalbamės ženklais, gestais, įvairiausias trumpiniais. Iš to kyla nesusikalbėjimas – kaip sugedusio telefono žaidime“.


Kazimiero Brazdžiūno tapybos paroda „Y“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki gegužės 19 d. Parodos lankymas – nemokamas.


Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Žymos:
LDS inf.,