7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerija „The Rooster Gallery“ kviečia į grupinę parodą „The Big Picture“

The Rooster gallery
Nr. 9 (1246), 2018-03-02
Dailė Anonsai

Jaunąją menininkų kartą atstovaujanti galerija „The Rooster Gallery“ kviečia į grupinės parodos „The Big Picture“ atidarymą kovo 7 d., 19 val. Joje bus pristatomi galerijos ir kviestinių menininkų darbai. Dalyvaujantys menininkai kviečia permąstyti kasdienybės ir meninės tikrovės santykį bei siūlo alternatyvą reprezentacinei, į universalumą ir apibendrinimą pretenduojančiai grupinės parodos ekspozicijai.


Parodos dalyviai savitai ir iš skirtingų perspektyvų – per medijų konceptualizavimą, per autentiškas ir pseudoautentiškas asmenines istorijas, per diskusiją su kultūros istorija ir populiariąja kultūra, per kasdienybės tyrinėjimus ir miesto antropologiją – tyrinėja meninės reprezentacijos ir realybės santykį. Parodos pavadinimas „The Big Picture“ (liet. Bendras vaizdas) nurodo į individualų ir kolektyvinį siekį atvaizdais perteikti ar sukurti bendrą tikrovės vaizdą. Tačiau, užuot pasiūliusi suformuluotą vientisą „didįjį“ naratyvą, į kurį lyg ir nurodytų pavadinimas, ekspozicija tiria to bendro vaizdo (ne)įmanomumą. Kiekvienas menininkas, naudodamasis savo vizualine kalba ir raiškos priemonėmis, prisideda prie bendro vaizdo paieškų, kol galų gale išaiškėja šio vis besiplečiančio ir iki galo neaprėpiamo proceso baigtinumo iliuziškumas. Ekspozicijoje suformuotas vaizdas ir reprezentuoja bendrumą, ir kartu demaskuoja jo fiktyvumą.


Parodos kūrinių eksponavimo pobūdis atspindi šiandieninio informacijos vartojimo ypatumus. Visuotinis šiuolaikinės komunikacijos vizualumas ir ekranų išugdyti nauji žiūrėjimo įpročiai (gebėjimas ir poreikis matyti daug vaizdų vienu metu) padiktavo koncentruotą, sodrią ekspoziciją-instaliaciją. Joje kūriniai, sluoksniuojami ir dėliojami koliažiniu principu, susipina ir persikloja, taip suformuodami tirštą atvaizdų sankaupą, primenančią nenutrūkstamą informacinių impulsų srautą. Menininkų kūriniai, sutelkti nedidelėje erdvėje, įvairiai koreliuoja tarpusavyje: papildo vienas kitą arba polemizuoja, sukurdami aibę galimų kombinacijų ir ekspozicijos skaitymo būdų, nuo atskirų kūrinių iki instaliacijos kaip visumos. Nurodant į šiuolaikinę technologijomis vykstančią komunikaciją (ir miskomunikaciją), čia atsiranda informacinės trikties („gličo“) ir netikėtų, net absurdiškų vaizdinių ir prasminių samplaikų galimybė. Taip suformuojamas daugianaratyvinis pasakojimas, savotiškas reikšmių tinklas, atspindintis šiuolaikinės meninės kūrybos daugiabriauniškumą, heterogeniškumą. Taigi, vietoje vienalyčio kartos balso, atsiranda daugiabalsis jaunų kūrėjų polilogas.


Siekiant praplėsti parodos pasakojimų lauką, galerijos nuolat atstovaujamų tapytojų Kristinos Ališauskaitės, Adomo Danusevičiaus, Alinos Melnikovos, Auksės Miliukaitės, Vitos Opolskytės, Andriaus Zakarausko paveikslus ir piešinius papildo kitų su galerija bendradarbiaujančių menininkų – Kazimiero Brazdžiūno, Tomo Daukšos, Staselės Jakunskaitės, Audronės Vaupšienės ir Visvaldo Morkevičiaus – kūriniai: tapybos darbai, iliustracijos, fotografijos, skulptūriniai objektai. Prie parodos prisijungia ir radijo stotis „Palanga Street Radio“. Ši kolektyvinė iniciatyva, sujungianti muziką, vizualiuosius menus ir socialines, bendruomenines idėjas, papildys ekspoziciją ne tik artefaktais, bet ir garsu bei ją pratęs internetinio radijo transliacijų forma.
Paroda galerijoje „The Rooster Gallery“ veiks iki kovo 24 d.