7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Michaelos Bujačkovos ir Kęstučio Juršėno tapybos paroda „Miškas rajone“

VDA inf.
Nr. 8 (1245), 2018-02-23
Dailė Anonsai

Dviejų jaunų menininkų Michaelos Bujačkovos ir Kęstučio Juršėno tapybos parodoje „Miškas rajone“  pristatomi per paskutiniuosius  metus sukurti tapytojų darbai. Jų tapyba kontrasto principu kalba apie tą patį dalyką –  aplinkos stebėjimą. Juršėnas, užaugęs Žirmūnuose, savo kūryboje analizuoja šio ir kitų panašių mikrorajonų kaitą sugriuvus Sovietų Sąjungai. Jo paveiksluose susiduria sovietiniai daugiabučiai, apleistos vietos ir besikeičiantis šiuolaikinis pasaulis, uzurpavęs šiuos priespaudos monumentus. Tarp grafičiais apipaišytų sienų menininkas apgyvendina sovietmetį regėjusios gyventojus, kurie atsiduria dviejų priešingų polių judėjime.


M. Bujačkova, skirtingai nei K. Juršėnas, savo stebėjimo tašku pasirenka gamtą. Tai iš kasdienių menininkės pasivaikščiojimų, ryšio su aplinka paieškų. Menininkė renka gamtos objektus, juos eskizuoja, perfiltruoja, suteikia jiems naujas formas ir akrilu perkelia jas ant drobių. Savo darbuose autorė naudoja tik natūralias gamtines spalvas. Abstrakčiuose paveiksluose žiūrovas paliekamas susikurti savo paties vaizdinį. Jam nebandoma paaiškinti, kas yra vaizduojama darbe, tačiau norima, kad lankytojas pats pratęstų meno kūrinį.


Kęstutis Juršėnas (g. 1993)  2012–2016  metais studijavo freskos specialybę Vilniaus dailės akademijoje, Monumentaliosios tapybos ir scenografijos katedroje; apsigynė bakalauro laipsnį. Šiuo metu tęsia monumentaliosios dailės magistrantūros studijas.


2016 m. pagal mainų programą mokėsi Academy of Fine Arts and Design Bratislavoje (Slovakija).
Michaela Bujačková (g. 1994) 2017 m. įgijo  tapybos bakalaurą Academy of Fine Arts and Design Bratislavoje (Slovakija). Šiuo metu ji studijuoja monumentaliosios dailės magistrantūroje  Vilniaus dailės akademijoje. Menininkė dalyvavo grupinėse parodose „Denník a spol“ („Liptovský Mikuláš“, 2015) ir „Hope” („Krematoriumas“, 2017). Pirmąją asmeninę parodą surengė „Kalab“ erdvėje Bratislavoje.
Paroda VDA „Akademijos“ galerijoje veiks iki  kovo 3 dienos.

Žymos:
VDA inf.,