7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rūtos Šipalytės paroda „Miestai. Keliaujantys namai”

VDA inf.
Nr. 8 (1245), 2018-02-23
Dailė Anonsai

Maloniai kviečiame Jus į menininkės Rūtos Šipalytės parodos „Miestai. Keliaujantys namai” atidarymą, kuris VDA Tekstilės galerijoje Artifex vyks vasario 27d. 18 val.  Parodos laikas:  2018 vasario 27d. - kovo 17d. Galerijos darbo laikas: II - V: 12 - 18 val., VI:  12 - 17 val. Adresas: Gaono g. 1, Vilnius.

Rūta Šipalytė

Miestai. Keliaujantys namai

Šiuolaikinio pasaulio dinamiškumas, jo poveikis visoms žmogiškosios būties sferoms suponavo meninio projekto temą „Miestai. Keliaujantys namai“. Projekte siekiama „žvilgtelėti“ į urbanizacijos bei technologijų bumo įtaką kasdienybei, laiko ir erdvės santykio kaitą, kai informacijos perpildytoje sociokultūrinėje erdvėje geografiniai atstumai netenka reikšmės, o gyvenimas tampa ypač judrus, skatinantis nuolatinę kūrybinės ir gyvenamosios erdvės kaitą. Tokiame kontekste ryškėja klausimas – kur yra tikrieji namai? Savo kompozicijomis svarstau, kiek žmogui svarbu išsiugdyti „vidinių namų“ pajautą, ar dažnai pasaulio pilietis ilgisi „savo namų“.


„Keliaujantys namai“ yra „vidiniai namai“ – tai, ką mes turime omenyje sakydami „esu namie“. Būdama svečiose šalyse kartais pasijuntu netvirtai, reikia laiko prisitaikyti prie naujos realybės. Tuomet man svarbu „grįžti į namus“, aktualizuoti jausmą „esu namie“, išlaikyti savo kultūrinį identitetą, o praturtinus jį naujomis patirtimis neprarasti autentiškumo. Todėl pajauta „esu namie“ keliauja kartu su manimi visur po pasaulį – didžiulius miestus, meno centrus ir pan.


Namas, avilys, buveinė visuomet asocijuojasi su gyvybingumu, jaukumu, saugumu. Tokiame kontekste „namai“ įsikūnija asmenyje, tampa tarsi gyvi ir keliauja mumyse visur ir visada; jie keliauja kitoje žmogaus dimensijoje, kitoje realybėje – žmogaus širdyje. Šios kelionės dovanoja begalę išgyvenimų, asocijacijų, kurias perteikiu kompozicijose „Keliaujantys namai“, „Visada su manimi“, „Ten ir čia“, „Ateinu“, „Viduje“, „Žydintys“, „Ilgai laukus dar palauk“ ir kitose.

 

Žymos:
VDA inf.,