7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mecenatystė ir šiuolaikinio meno kolekcionavimas

Galerijos „Vartai“ inf.
Nr. 34 (1228), 2017-10-20
Anonsai Kultūra

2017 spalio 24 d. 17:30 val. Vilniaus mokytojų namai, Vilniaus g. 39

Galerija „Vartai“ į antrąjį pokalbį apie šiuolaikinio meno kolekcionavimą ir mecenatystę pakvietė pasaulinio garso kolekcininką Egidio Marzoną ir jo sūnų, garsų kuratorių, galerininką ir knygų autorių Daniel Mazona. Diskusiją moderuos Henrik B. Andersen - Danijos Karališkosios menų akademijos ir Vilniaus Dailės Akademijos profesorius bei šiuolaikinio meno tekstų autorius. Šio pokalbio metu pašnekovai diskutuos apie šiuolaikinio meno kolekcionavimo ypatumus, meno rinką, jos rėmimą ir verslo santykį su menu.


Pirmasis šio ciklo pokalbis vyko rugsėjo 7 d. ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto konferencijų salėje. Televizijos žurnalistas ir kultūrinės laidos „Durys atsidaro" autorius Tadas Jačiauskas kalbino garsius Pabaltijo kolekcininkus ir meno mecenatus, Riivo Anton (Estija), Rolandą Valiūną (Lietuva) ir Janis Zuzans (Latvija).


Egidio Marzona gimė 1944 m. Bilefelde, Vokietijoje, šiuo metu gyvena Berlyne. XX a. 7-ajame dešimtmetyje jis pradėjo domėtis ir pirkti meno kūrinius iš savo draugo, galerinininko Konrad Fischer. Vėliau E. Marzona įkūrė leidybos įmonę ir sutelkė dėmesį į XX a. avangardo bei moderniojo meno kūrinius ir pradėjo juos kolekcionuoti. Tuo metu E. Marzona pats rinkdavo informaciją leidiniams ir sukaupė didelį kiekį medžiagos apie menininkus, judėjimus ir meno raidos laikotarpius. Pavyzdžiui, jis surinko itin daug medžiagos apie Bauhaus judėjimą, fotografiją ir ją saugoti įsteigė archyvą, kurį šiuo metu sudaro apie 40 000 laiškų, fotografijų, dizaino objektų, laikraščių ir katalogų.

E. Marzona surinko vieną labiausiai išplėtotų konceptualaus, minimalistinio meno ir Arte Povera kolekcijų. 2002 m. E. Marzona įspūdingąją kolekciją padovanojo valstybiniams Berlyno muziejams, kuriuose šie kūriniai buvo eksponuojami daugybėje parodų.


E. Marzona šiuo metu vykdo archyvų projektą, kurio tikslas yra įkurti studijų centrą Berlyne. Tai XX a. meno archyvas, apimantis Vienos secesiją dadaizmą, futurizmą, ekspresionizmą ir kitus izmus bei judėjimus. Šiame archyve yra beveik 1 milijonas objektų kaip kad laiškai, rankraščiai, publikacijos, tačiau jis yra unikalus tuo, kad jam priklauso ir tikri meno kūriniai, įskaitant piešinius, paveikslus ir objektus. 2016 m. E.  Marzona savo archyvą padovanojo Dresdeno muziejui Staatliche Kunstsammlungen.

Daniel Marzona gimė 1969 m. Bilefelde, Vokietijoje. Jis studijavo meno istoriją ir filosofiją Bochume, o nuo 2001 iki 2004 m. dirbo Niujorko PS1/ Modernaus meno muziejaus kuratoriumi. D. Marzona taip pat yra leidyklos „Navado press” Trieste bendraturtis ir įkūrėjas. Ši leidykla publikuoja menininkų knygas ir leidinius apie šiuolaikinį meną bei architektūrą. Kaip autorius ir redaktorius, D. Marzona parengė daugybę publikacijų ir knygų apie šiuolaikinį meną, o jo paruoštus leidinius „Minimal Art” ir „Conceptual Art” išleido garsi meno, architektūros ir dizaino leidykla „Taschen”. Nuo 2007 m. D. Marzona vadovavo Konrad Fischer galerijos šakai Berlyne, o 2014 m. rugsėjį surengęs Bernd Lohaus (1940–2010) parodą atidarė savo galeriją Friedrichstraße 17, Berlyne.
D. Marzona galerija atstovauja 15 garsių tarptautinių menininkų, tokių kaip Vajiko Chachkhiani, Matthew Buckingham, Nina Canell, Sofia Hultén, Bernd Lohaus ir kt. Galerija dalyvauja Viennacontemporary, ArtBerlin, arteBA, Art Cologne, Paris Internationale ir kitose šiuolaikinio meno mugėse bei tarptautiniuose projektuose.


Pokalbis „Mecenatystė bei šiuolaikinio meno kolekcionavimas“ skirta tiek šiuolaikinio meno žinovams, tiek norintiems daugiau sužinoti apie kolekcionavimą bei mecenatystę. Konferencija vyks spalio 24 d. 17:30 val. Mokytojų namuose (Vilniaus g. 39, Vilnius), antrame aukšte. Dėl riboto vietų skaičiaus maloniai prašome iš anksto registruotis į renginį.


Nuoroda į registraciją:
https://docs.google.com/forms/d/1kxXo48sFCQtVh1Q1ldbX92eePeitmD9TdpBibmc5ZRA/edit