7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Pažintas – Nepažintas Strioga“

VDA inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Dailė Anonsai

VDA galerijoje „ARgenTum“ veikia iki spalio 20 d. veikia paroda „Pažintas – Nepažintas Strioga“
Parodoje demonstruojami darbai iš įvairių menininko Leono Striogos kūrybos tarpsnių. Paroda žiūrovui suteikia galimybę akies krašteliu dirstelti į skulptoriaus dirbtuvę: lentynoje išdėlioti maketai iš plastelino, bronzinės skulptūros (1979-1980), vitrinoje eksponuojama menininko mažoji plastika – skulptūrėlės iš bronzos ir kaulo. Taip pat žiūrovas galės susipažinti su skulptoriaus kurtais papuošalais ir piešiniais.

„Esu laimingas žmogus“, – sako L.Strioga. Pasak menotyrininkės Giedrės Jankevičiūtės, tai nereiškia, kad jis visada giedras ir linksmas, o savo kūryba teigia vien gėrį ir džiaugsmą. L.Strioga laimingas, nes pažino pasaulio ir žmogaus įvairialypę prigimtį, jo nebetrikdo šių laikų reliatyvizmas, jam aiški gėrį ir blogį skirianti riba. Ištobulinta skulptūros kalba šiuo žinojimu ir iš jo kylančia vidine harmonija skulptorius dalijasi su kitais.

Leonas Strioga
Gimė 1930 m. vasario 1 d. Medžiočių kaime, Anykščių rajone. Iki 1940 m. augo ir mokėsi Klaipėdoje, vėliau Jonavoje ir Ukmergėje. 1950–1952 m. studijavo LSSR valstybinio dailės instituto Skulptūros fakultete. 1952 m. įstojo į Iljos Repino dailės institutą Leningrade (Sankt Peterburgas). 1958 m. baigė šį institutą ir įgijo skulptoriaus specialybę. Skulptoriaus kūrybą eksponavo Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Prancūzijos, Danijos, Italijos, Izraelio muziejai ir galerijos. 2001 m. Leonas Strioga apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.
Menininkas gyvena ir dirba Kaune.

 

 

Žymos:
VDA inf.,