7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sigito Staniūno „Paslapčių jūros sonetai“

LDS inf.
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Dailė Anonsai

Tapybos ir muzikos simbiozė
LDS galerija „Arka“, Aušros Vartų g. 7, Vilnius

2017 m. spalio 5 – 28 d.

Parodos rėmėjas –
JERONIMO BOSCH‘O NAMAI
(www.jeroenboschhuis.nl)

Parodos pristatymas spalio 5 d., ketvirtadienį, 18 val.
Jo metu vyks tapymas gyvai ir muzikinės improvizacijos.
Kurs dailininkas Sigitas Staniūnas ir  kompozitorius Paulius Kilbauskas.

Kūrybiniai pratęsimai vyks:
Spalio 6 d., penktadienį, nuo 18 iki 20 val.
Spalio 13 d., penktadienį, nuo 18 iki 20 val.

Sigitas Staniūnas – vienas garsiausių šiuolaikinių Lietuvos tapytojų ir tarpdisciplininio meno atstovų, savo kūryboje jungiantis dailę, muziką, fotografiją, šokį, videoinstaliacijas. Jo tapyba plačiai pripažinta Lietuvoje ir užsienio šalyse, ji gali būti prieštaringai vertinama, tačiau nepalieka žiūrovo abejingu – keri, vilioja, įtraukia į paslaptingą vizijų ir savitos estetikos pasaulį. Menininkas yra apdovanotas ypač garbingais Nyderlandų Karalienės Beatrix Oranje  Nassau ordinu ir Lietuvos Prezidentės ordinu už meninę veiklą ir Lietuvos vardo garsinimą.
Sigitas Staniūnas gimė 1965 m. balandžio 30 d. Kaune,  1985 m. baigė Kauno J. Naujalio meno mokyklą, 1991 m. baigė Vilniau dailės akademiją. Nuo 1992-ųjų S. Staniūnas pradėjo laisvo menininko karjerą, intensyviai dalyvauja nacionaliniuose ir tarptautiniuose projektuose, yra surengęs per penkias dešimtis parodų, įgyvendinęs eilę performansų: Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Suomijoje, Šveicarijoje, Danijoje, Vengrijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Brazilijoje, Indonezijoje, Taivane. Staniūno paveikslai puošia ne tik Lietuvos bet ir  įvairių šalių meno kolekcijas. Menininko darbų yra įsigiję pasaulyje žinomi asmenys kaip Hillary Clinton, Jacques‘as Chiracas, dainininkai ir muzikantai Stingas, Borisas Grebenščikovas, Kenny G., Bruce‘as Willisas ir kt.

„...Menas yra kalba, kuri kažkuria prasme yra universali, labai glaudžiai susijusi su harmonija, kuri slepiasi kiekviename iš mūsų. Spalva – begalinis simbolis ir tikrumas. Ji tiesiogiai liečia mūsų širdį, pasąmonę, jausmus ir tą pasaulį, kuris vadinamas realybės santykiu su dvasingumu.” (S. Staniūnas)
Tapytojo paveiksluose vyrauja ryškios, intensyvios spalvos, dominuoja egzotiškų šalių atmosfera, mistika ir subtili ironija. Juose įtaigiai perteikta paini ir sapniška postmodernaus pasaulio tikrovė: susipina  puošnumas ir ikonografiški elementai, egzotika ir rafinuotumas, grožis, meilė ir grėsmės, dekadanso nuotaikos. S. Staniūnas  tapydamas  derina tradicinę tapybą, Azijos tapytojų metodus su šiuolaikinėmis technologijomis. Išsiskiria menininko paveikslai, sukurti renesanso meistrų naudota daugiasluoksnės tapybos technika. Dailininko kūriniai dažnai eksponuojami netradicinėse, istorinėse erdvėse. Per paskutiniuosius metus Staniūnas pristatė ne vieną parodą istorinėse vietose, pagerbdamas jų svarbą ir palaikydamas istorinio - kultūrinio paveldo tęstinumą.
Menininkas taip pat garsėja savo unikaliais performansais, kurie dažnai rengiami šalia eksponuojamų paveikslų, papildydami juos realiais tolimų kraštų kvapais ir garsais. Staniūno performansuose galima išvysti gyvą menų simbiozę, besiskleidžiančią egzotiškoje, įvairius jutimus ir patirtis provokuojančioje, dailininko gyvai kuriamoje atmosferoje. Eilę kūrybinių simbiozės vakarų Staniūnas yra sukūręs su muzikos virtuozais Stingu, Dominicu Milleriu, Enveru Izmaylovu, Pauliumi Kilbausku, grupėmis „Megapolis“, „Akvarium“, Sofija Rei, Viaceslavu Butusovu, Argishty ir kt. Intriguoja kurybos metu išgaunamos improvizacijos su pačiu tapybos tradiciškumo įvaizdžiu, kai jis naujai atsiskleidžia netikėtuose kontekstuose.
        Galerijoje „Arka“ rengiamoje parodoje „Paslapčių jūros sonetai“ Sigitas Staniūnas pristatys tapybos darbus bei kitus savo kolekcijos kūrinius. Ekspozicija bus siekiama perteikti menininko kurybinės studijos atmosferą, naujai ją sukuriant „Arkos“ galerijos istorinio pastato erdvėje. Menininkas kurs gyvai, siekdamas perteikti spavų  ir garsų harmoniją . Muzikas ir kompozitorius Paulius Kilbauskas jau eilę metų su dailininku kuria unikalius kūrybinius įvykius įvairiose šalyse  Lietuvoje ir užsienyje. Ir šios parodos metu kompozitorius padės Sigitui parodyti ypatingą spalvų ir muzikos simbiozės galią.

 

Žymos:
LDS inf.,