7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žygimanto August(in)o paroda „IN.550“ Klaipėdoje

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1223), 2017-09-15
Dailė Anonsai

Paroda vyksta Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose (Vandens g. 2, Klaipėda) nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 8 d., 2017 m.
Parodų rūmų darbo laikas: III-VII nuo 11 val. iki 19 val.

Nuo vaikystės parodos autorių Žygimantą Augustiną persekiojantis gretinimas su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Augustu (1520-1572) negalėjo nepaveikti jo savivertės ir požiūrio į pasaulį. Todėl 2017 m. Žygimantas Augustinas negali nepapaminėti savo tariamojo tėvo Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo (1467-1548) 550-ųjų gimimo metinių. Šia proga kartu su architektu Vaidu  Grinčelaičiu jis atliko utopinę Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovų rūmų rekonstrukciją, 2002-2009 m. atstatytą pastatą geriau pritaikydamas iškilmingiems pokyliams ir valstybės prestižo kėlimui. Taip pat  (remiantis antropometrija ir Luko Cranacho  jaun. tapytais  Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos atvaizdais) sukurė naujus tariamųjų tėvų portretus ir grafikui Augustui Bidlauskui užsakė išgraviruoti naują nuolankaus jų sūnaus, Žygimanto Augusto portretą. Tai jau antroji sukaktį mininti paroda šiais metais, pirmoji įvyko Vilniuje kovo mėnesį. Parodą Klaipėdoje papildys keli nauji paveikslai, jų tarpe  - Žygimanto Augusto motinos Bonos Sforcos portretas išryškinantis tyrimo metu atsiskleidusį jos panašumą į šių dienų Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.


Paroda yra projekto „ŽYGIMANTAS AUGUST(IN)AS  (1520-1572) IR JO APLINKA. Istorinių asmenybių tyrinėjimas per asmeninius potyrius“ dalis. Projektas išbando alternatyvius istorinių datų aktualizavimo būdus ir humoro  bei ironijos panaudojimo galimybes visuomeniniame  kontekste. Taip pat siekia atkeipti dėmesį į istorijos subjektyvizavimo, bei paralelinių realybių konstravimo reiškinius. Projektą remia Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos  kultūros taryba.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,