7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno bienalės parodos Paveikslų galerijoje

NMKČDM inf.
Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Dailė Anonsai

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune rugsėjo 16 d., šeštadienį, 18 val. įvyks Kauno bienalės parodų „Ateini ar išeini“, „Iš ko padaryti paminklai“ ir Sophie Calle parodos atidarymai.

Parodoje „Ateini ar išeini“ eksponuojami projektai, performansai, akcijos, filmai, objektai, kritiškai persvarstantys paminklo funkciją, formą, santykį su ideologija, erdve ir žmogaus kūnu. Paminklas šiuose kūriniuose yra ne tikslas, o veikiau šiuolaikinė komunikacijos priemonė, atminties politikos (de)konstravimo įrankis.

Dauguma parodos darbų sukurti po 1990-ųjų, kai Lietuvai atgavus nepriklausomybę griuvo sovietmečio stabai ir prasidėjo naujas viešų erdvių įpaminklinimo etapas. Socialistinį realizmą pakeitė tautinis idealizmas, tačiau paminklo samprata liko nepakitusi. Naujieji paminklų statytojai nesidrovėdami perėmė monumentalią ankstesnės epochos retoriką.

Nėra ir negali būti vieno „teisingo“ žvilgsnio į paminklą, vienos nekonfliktiškos atminties. Kieno akimis, iš kokios perspektyvos, laikotarpio, vietos, patirties žvelgiame į monumentus? Ką tas žvilgsnis pasako apie žiūrinčiuosius ir apžiūrimuosius, kuriančiuosius ir kritikuojančiuosius? Ir kur po dvidešimties metų bus dabartiniai paminklai?

Menininkai: Danas Aleksa, Audrius Ambrasas, Kostas Bogdanas, Coolturistės, Kristina Inčiūraitė, grupė „Iš reikalo“ (Jurga Jasinskaitė, Marta Vosyliutė), Vytenis Jakas, Audrius Janušonis, Sandra Kazlauskaitė, Juozas Laivys, Dainius Liškevičius, Deimantas Narkevičius, Valdas Navasaitis ir Marius Ivaškevičius, Ernestas Parulskis ir Liudas Parulskis, Eglė Rakauskaitė, Indrė Šerpytytė, Emilija Škarnulytė, Gediminas Urbonas, Gintaras Zinkevičius, menininkas, nenorintis minėti pavardės, ir kiti

Kuratorė Laima Kreivytė


Parodoje „Iš ko padaryti paminklai“ tarptautinė videodarbų kolekcija pristato pastarojo dešimtmečio kūrinius ir platų meninių gestų spektrą kaip kontrastą XXI a. pradžios nykstančiai monumentų didybei.

Parodos kūriniai siūlo įvairias nacionalinių monumentų tyrimo kryptis. Pirmiausia menininkų žvilgsnis krypsta į išorines paminklų nykimo priežastis: jų irimą dėl apleidimo ir tyčinį griovimą. Šį tyrimo aspektą papildo kitas – tai kūriniai, kurie iškreipia paminklų vaidmenį, jų prasmę ar jų įkūnijamą atmintį. Kai kurie įsiterpia į paminklų išvaizdą ir paskirtį – dažniausiai žaismingai, demonstruodami nepretenzingą požiūrį į juos. Galiausiai – darbai, kurie tiria naujų paminklų galimybę, jų kūrimo politiką ir pasirinkimų juos kuriant priklausomybes. Šis įvairialypis tyrimas išryškina paminklus kaip kintančio tautinio naratyvo ir mūsų laikų politinės kontrolės būdų simptomą.

Menininkai: Yochai Avrahami, Mark Clare, Declan Clarke, Ruben Woodin Dechamps ir Oscar Hudson, Effi ir Amir, Karolina Freino, Plattform Geschichtspolitik (Eduard Freudmann, Chris Gangl, Tatiana Kai-Browne), Christian Jankowski, Uri Katzenstein, Tali Keren ir Alex Strada, Kristina Norman, Kamila Szejnoch, Julia Turbahn ir Tal Alperstein, Artur Żmijewski.

Paroda surengta bendradarbiaujant su Skaitmeninio meno centru Holone (Institute for Public Presence, The Center for Digital Art, Holon).

Kuratorius Udi Edelman

Kiekviena Sophie Calle ciklo „Atsitraukimas“ dalis susideda iš trijų elementų. Tai buvusio paminklo Rytų Berlyne vietos fotografija, užrašyti žmonių prisiminimai apie tą paminklą ir archyvinė paties paminklo fotografija. Nors liečia konkrečias vietas, berlyniečių pasisakymai yra ir labai universalūs – jie visai galėtų būti ir mūsų. Turbūt svarbiausi čia yra jų prisiminimai – jie ne tik užima buvusių paminklų vietą, bet ir pripildo ją asmenišku, dažnai vienas kitam prieštaraujančiu turiniu. Tarp nebuvimo realybės ir praeities konkretumo tie prisiminimai gyvena visai nepriklausomą, kartais neįtikėtiną savo gyvenimą.

Sophie Calle (g. 1953 m. Paryžiuje) yra pasaulyje plačiai žinoma menininkė. 2007 m. ji atstovavo Prancūzijai Venecijos bienalėje. Sophie Calle meninė praktika – tai nuolatinis tyrimas, regimai objektyvus, tačiau visuomet be galo asmeniškas, net vujaristinis. Pasitelkusi fotografijas, tekstą, glaustą poetišką pasakojimą, kartais ir asmeninius daiktus ji dokumentuoja, tiria, atskleidžia savo ir kitų žmonių gyvenimo detales. Jos darbai poetiški ir griežti, juokingi ir sausi, sentimentalūs ir žiaurūs, nuoširdūs ir manipuliatyvūs.

Kuratorė Paulina Pukytė

 

Parodos veiks: 2017 09 16–2017 11 30

Daugiau informacijos apie Kauno bienalės renginius www.bienale.lt

 

Žymos:
NMKČDM inf.,