7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultinio serialo sugrįžimą paženklins lietuviška knyga „Tvin Pyksas pradedantiems“

Karolis Klimka
Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Anonsai Kultūra

Vilnius, 2017 m. rugsėjo 5 d.  Legendiniu, klasikiniu ir kultiniu vadinamo serialo „Twin Peaks“ (Tvin Pyksas) (bendraautoriai Davidas Lynchas ir Markas Frostas) sugrįžimas į TV ekranus Lietuvoje bus pažymėtas originalia knyga „Tvin Pyksas pradedantiems: Davido Lyncho vizija, išaiškinta žaliems (ir valstiečiams?)“. Rugsėjo 7 d., ketvirtadienį, 18:30 sostinės „House of Puglu“ erdvėje (Vilniaus g. 16) įvyks pirmas viešas šios dar rašomos knygos pristatymas.

„Knygos sumanymas brendo vilniečių klubo „Twin Peaks 2017“ diskusijose,“ — paaiškina knygos autorius, medijų kritikas Karolis Klimka. „Tvin Pyksas“ — 1990-ųjų serialas ir du filmai: 1992-ųjų ir 2017-ųjų —iškilus šiuolaikinės kultūros fenomenas. 2017–ųjų tęsinys sulaukė kritikų ir žiūrovų liaupsių. Šį kartą į „Tvin Pykso“ kūrimo procesą negalėjo kištis nei televizija, nei rinkodarininkai — taigi tai pirmas nekomercinis serialas žmonijos istorijoje“, — priduria medijų tyrėjas.

Lietuvoje serialas „Twin Peaks“ iki šiol nesulaukė deramo kritikų ir tyrėjų dėmesio, nors pasaulyje apie „Tvin Pyksą“ parašyta gausybė studijų, jam skiriami specialūs akademinių ir kultūros leidinių numeriai. Neatsiejama šio kūrinio suvokimo dalimi tapo masinės diskusijos interneto forumuose (besitęsiančios be pertrūkio nuo 90-ųjų) ir socialiniuose tinkluose, kur kiekviena nauja 2017-ųjų TV filmo dalis saulaukė tūkstančių komentarų.

Serialas „Tvin Pyksas“ Lietuvoje pirmą kartą rodytas 1993 m., todėl daugeliui asocijuojasi su šalies kultūriniu atgimimu ir laisvės atgavimu. Simboliška, jog prieš žiūrėdami „Tvin Pyksą“ turėjome apginti televizijos bokštą. „Paremdama (-s) šią iniciatyvą prisidėsite prie kūrybiško žiūrėjimo skatinimo ir išreikšite palaikymą nekomercinės televizijos bei laisvo eterio idėjai“, — rašoma knygos sutelktinės paramos kampanijos tinklavietėje leetchi.com (žr. „Tvin Pykso knyga | Twin Peaks Book“). Kadrais iš serialo ir filmų iliustruotas knygos tekstas rėmėjus pasieks elektroniniu formatu. Knygą ketinama pristatyti ir Vilniaus knygų mugėje.

„Tvin Pyksas“ kviečia sugrįžti — mintimis ir akimis, žiūrėti daug kartų ieškant naujų detalių ir atsakymų. Iš Tvin Pykso negrįžtama“, — teigia K. Klimka. „Šiais laikais, kai visose gyvenimo sferose įsigali greito vartojimo ir pasitenkinimo kultūra, o bendravimą valdo socialinių tinklų algoritmai, „Tvin Pyksas“ meta iššūkį nutukusioms smegenims ir siekia rekonfigūruoti mūsų tingų linijinį suvokimą“, – priduria klubo „Twin Peaks 2017“ sumanytojas.
 
Knygos autorius daugelį metų nagrinėja D. Lyncho kūrybą; dėstė kursus apie šiuolaikinę kultūrą ir vizualiąją komunikaciją universitetuose. Skelbiamame knygos turinyje — skyriai „Tvin Pyksas“ ir Lietuva“, „Klasikinis „Tvin Pyksas“: dviejų pasaulių mito užuomazgos“, „Tvin Pykso“ susidvejinimas: naujojo ir senojo palyginimas“, „Romantinis Doppelgänger ir budistinė tulpa“, „Seksas ir mirtis“, „Okultinė Motina“, „Miško žmonės“, „Garmonbozija“, „Tvin Pykso“ veikėjų evoliucija“, „Ką rodo žiūrovų reakcijos“, „Lynchas, Hitchcockas, Kafka“, „Įspūdingiausios vertimo į lietuvių k. klaidos“ ir kitos temos.

Citata iš knygos: „Tvin Pyksas“ buvo vienas pirmųjų „vakarietiškų“ serialų, parodytų jau nepriklausomos Lietuvos eteryje. Jis reprezentavo ne tik (keistą) „amerikietišką svajonę“, bet ir (įdomesnių) Vakarų įvaizdį. Šioje knygoje pabandysime pa(si)aiškinti, kaip klasikinis „Tvin Pyksas“ mus sugundė naivia kovos su blogiu (ir už laisvę) vizija, kaip abu vėlesni filmai (1992-ųjų ir 2017-ųjų) tą viziją trikdo, ardo ir perrašo, ir ką 2017-ųjų „Tvin Pyksas“ mums sako apie permainas, įvykusias per 25+ įsiterpusius metus“.

Kreiptis: Karolis Klimka, +37062520901, [email protected]

Žymos:
Karolis Klimka,