7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jacek J. Kolasiński paroda „Lapidariumas“

VDA inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Dailė Anonsai

Maloniai kviečiame į Majamyje (Floridos valstijoje) gyvenančio, kuriančio ir dėstančio (Florida International University) menininko Jacek J. Kolasiński parodos „Lapidariumas“ atidarymą, kuris vyks rugpjūčio 31d. 18 val. VDA Tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius).  Parodos laikas rugpjūčio 30 - rugsėjo 16d.
Galerijos darbo laikas: II – V 12-18 val. VI – 12-17 val.                    
Apie parodą
Lapidariumas (lot. lapis - akmuo) – tai vieta, kur saugomi bei eksponuojami paminklų ir architektūrinių statinių fragmentai. Tai mūsų tolimos istorijos griuvėsių nuotrupų rinkiniai. Parodoje „Lapidariumas“ eksponuojami sudaužyti frontonai, aptrupėjusios kolonos, ornamentais puoštų fasadų detalės. Tačiau jie pagaminti ne iš marmuro ar kitų autentiškai naudotų medžiagų, bet iš plastiko.
     Pasinaudodamas trimačio spausdintuvo programomis autorius rekonstruoja savo vaikystės prisiminimus, atkurinėdamas viduramžius žyminčių pastatų rinkinį – pastatų, papuoštų arkiniais kontraforsais, skliautuotomis lubomis, arkiniais langais. Tačiau tai toli gražu nėra realistinis mėgdžiojimas ar kopijavimas. Čia žaidžiama su netikėtomis klaidomis ir iš to išplaukiančiomis formų „mutacijomis“. Pastarosios – tai tarsi portalai į nepilnai, ne iki galo atgamintus prisiminimus.
  Žvelgiant iš platesnės laiko perspektyvos tik atsitiktinumo dėka lapidariumų objektai buvo apsaugoti nuo visiško sunykimo ir staiga vėl įgavo istorinio reikšmingumo. Panašiai ir parodos autoriaus išmestų skaitmeninių klaidų pagrindu kuriamoje kolekcijoje tarsi siekiama sužadinti bei stabilizuoti atmintį, tariamai beformius plastiko pavidalus sutvirtinant izoliaciniu putplasčiu ir apvelkant tinklinėmis matricomis.

Apie autorių
     Majamyje (Floridos valstija) gyvenantis, kuriantis ir dėstytojaujantis menininkas Jacek J. Kolasiński savo kūryboje išbandė sudėtingas vaizdo instaliacijas, vieno ir kelių vaizdų projekcijas, taip pat konkrečiai vietai pritaikytus projektus  viešame architektūros kontekste. Menininko darbai gausiai pristatyti tarptautinei auditorijai, eksponuoti daugelyje pasaulio vietų, pavyzdžiui: „Teatro Colon“ (Buenos Airės, Argentina), „Festival Internacional Cervantino“ (Guanajuato, Meksika), 61-ajame Kanų festivalyje (Trumpametražių filmų kampelyje), „Cinema Politic“ (Barselona, Ispanija), „Digital Fringe“ (Melburnas, Australija).

     Jacek J. Kolasiński kūrybos pagrindas – tarptautinis dialogas, vykstantis tarp dviejų pasaulių: Europos „Senojo pasaulio“ Krokuvoje ir Jungtinių Amerikos Valstijų „Naujojo pasaulio“ įvairių kultūrų katile Majamyje. Šie suartėjantys pasauliai sukuria leitmotyvą, kuris atsispindi daugelyje Kolasinskio darbų: identiškumo paieškos kultūrinių poslinkių sūkuryje.   

 

Žymos:
VDA inf.,