7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno forto“ premjera „Rojus“

Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal trečiąją Dante’s „Dieviškosios komedijos“ dalį

„Meno forto“ inf.
Nr. 3 (1017), 2013-01-18
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Rojus“
Scena iš spektaklio „Rojus“

Vilniaus teatras „Meno fortas“ metus pradeda malonia staigmena Lietuvos teatro gerbėjams. Vasario mėnesį Nacionaliniame dramos teatre įvyks premjera – režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal trečiąją Dante’s „Dieviškosios komedijos“ dalį „Rojus“. Spektaklio versija buvo sukurta praėjusių metų rugsėjį Italijoje, Vičencos „Olimpico“ teatre. Tai seniausias pasaulio teatras po stogu, pastatytas XVI a. pagal žymaus italų renesanso architekto Andrea Palladio projektą ir saugomas UNESCO.
 

Eimuntas Nekrošius pernai buvo pakviestas tapti šiame teatre vykusio 65-ojo klasikinių spektaklių ciklo meno vadovu. Specialiai šiai programai ir buvo sukurtas spektaklis „Rojus“. Kuriant jį buvo kūrybiškai išnaudotos unikali teatro-muziejaus atmosfera ir išlikusios istorinės dailininko Vincenzo Scamozzi sukurtos dekoracijos. Italų teatro kritikai po premjeros vienbalsiai teigė, kad Nekrošiui pavyko ne tik sukurti be galo šviesų, poetišką ir įtaigų spektaklį, bet ir pasinaudoti „Olimpico“ teatro energetika savojo spektaklio emocinei įtaigai kurti.
 
Kaip ir Lietuvoje jau vaidinamame spektaklyje „Dieviškoji komedija“ pagal pirmas dvi Dante’s poemos dalis, „Rojuje“ Dantės vaidmenį kuria Rolandas Kazlas, Beatričę – Ieva Triškauskaitė. Drauge su jais scenoje išvysime ir daug jaunųjų aktorių, vaidinusių pirmajame spektaklyje. „Rojus“ išlaiko loginį ir emocinį „Dieviškosios komedijos“ tęstinumą, bet kartu gali būti žiūrimas bei suvokiamas ir kaip savarankiškas spektaklis.
Naujasis Eimunto Nekrošiaus spektaklis kuriamas teatrui „Meno fortas“ bendradarbiaujant su Vičencos miesto teatru, Tarptautiniu Stanislavskio fondu (Maskva), remiant Lietuvos kultūros ministerijai ir prodiuseriui Aldo Migueliui Grompone (Roma, Italija).
 
„Rojaus“ premjera įvyks Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre, vasario 12 ir 13 d. 18.30. Bilietus jau galima įsigyti Nacionalinio teatro kasose ir Tiketa.lt sistemoje.

 

Scena iš spektaklio „Rojus“
Scena iš spektaklio „Rojus“