7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Taikomojo meno mugė pasakos daiktų istorijas

„Craft Vilnius 2015“ programa „Litexpo“ parodų centre

Margarita Taurinskienė, „Rugpjūčio naktys“
Margarita Taurinskienė, „Rugpjūčio naktys“

Gruodžio 3–6 d. taikomojo meno mugė „Craft Vilnius 2015“ vėl kvies žiūrovus ir pažvelgti į profesionaliai atliktus taikomojo meno kūrinius, ir ką nors įsigyti, ir įsitraukti į veiklą kūrybinėse dirbtuvėse.

 

Mugės organizatoriai pabrėžia, kad nuo seno žmonės norėjo kurtis gražesnę buitį, savo namams įgyti daiktų, kurie būtų perduodami iš kartos į kartą, taptų šeimos relikvijomis, turinčiomis ypatingą reikšmę. Kai suklestėjo pramoninė įvairių namų dekoro elementų gamyba, žmonės tarsi pamiršo autentiško, vienetinio meno kūrinio galią. Mugės metu bus siekiama priminti žmonėms šiuos dalykus.

 

Planuojama pristatyti taikomųjų menininkų profesionalų kūrinių iš šiuolaikinės tekstilės, juvelyrikos, drabužių dizaino srities, odos, metalo bei stiklo. Pagrindinė šių metų renginio tema, anot organizatorių, – daiktai ir jų istorijos. Taip pat mugėje keliamas klausimas, kaip gimsta idėjos, tampančios menu. „Litexpo“ parodų rūmų erdvėje bus ne tik pristatomi įdomiausi Lietuvos bei užsienio šalių taikomosios dailės menininkai, bet ir bus bandoma pažvelgti į jų kūrybos ištakas.

 

Taip pat lankytojus kvies ir menininkų rengiamos dirbtuvės, kur bus galimybė susipažinti su įvairiausiomis taikomojo meno technologijomis – tekstilės, keramikos, stikladirbystės, juvelyrikos ir kt. „Craft Vilnius 2015“ organizatoriai kviečia meną ne tik stebėti ar liesti, bet ir apie jį kalbėtis. Mugėje numatoma apskrito stalo diskusija tarp Vilniaus ir Estijos dailės akademijų bei kitų mokslo įstaigų, ruošiančių taikomojo meno specialistus.

 

Menotyrininkės Gabrielės Kuizinaitės teigimu, taikomojo meno mugė „Craft Vilnius“ – tai gyvoji meno istorija. Natūralu, kad ruošiantis, dalyvaujant ar lankantis mugėje kyla klausimų apie taikomųjų menų kūrėjų profesionalumą ir jų pristatymą užsienio meno rinkoje, ribą tarp profesionalaus ir neprofesionalaus meno bei tarp komercinio ir nekomercinio meno. Atrenkant kūrinius, kurie bus pristatyti parodų erdvėse, buvo atsižvelgiama į kelis vertinimo kriterijus: originali idėja, kūrėjo profesionalumas, meistriškumas, kokybiškas kūrinio įkūnijimas medžiagoje, pritaikymas žmogui ir aplinkai. Taikomajame mene, anot menotyrininkės Danutės Zovienės, kaip ir kiekvienoje meno srityje, ribos nyksta – čia rasime ir konceptualių sprendimų, ir vaizduojamųjų elementų, taip pat visiškai neberibojamos medžiagų pasirinkimo galimybės. Tai gali būti vertinama kaip žingsnis modernėjimo link.

 

Griežtos komercinį ir nekomercinį taikomojo meno aspektus skiriančios ribos šiandien nebegalima brėžti. Pačiame renginio pavadinime esantis angliškas žodis „craft“ reiškia „amatą“ ir leidžia suvokti, kad šios mugės kūriniai yra orientuoti į jų panaudojimą, žmogaus buities pagražinimą.

 

Mugėje dalyvaus menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Italijos, Ukrainos, Izraelio, Maljorkos, Lenkijos, Gruzijos, Latvijos bei Estijos.

 

Daugelio tarptautinių parodų dalyvė Eva Tomas yra vyresnės kartos vengrų kilmės taikomojo meno kūrėja, gimusi Užkarpatėje, o šiuo metu gyvenanti ir kurianti Vilniuje. Ji vienintelė Lietuvoje yra taip puikiai įvaldžiusi porceliano, beje, pačios sunkiausios medžiagos iš naudojamų keramikoje, meistrystę. Menininkė derina lietą ir lipdytą porcelianą, koliažo principu lipdo formas konstruodama konceptualias kompozicijas. Menininkė kuria sages, auskarus, karolius, taures, puodelius, šiuolaikinius porceliano darbus iš kelių skirtingų technikų. Eva Tomas darbams renkasi Limožo porcelianą, taip pat porcelianą su kobaltu ir platina maišytą porcelianą, kuris kūriniams ir jų formoms suteikia žaismingumo ir skambesio.

 

Mugės metu savo dirbinius pristatys pasaulyje gerai žinomas juvelyras Tadas Deksnys. Juvelyrikos darbuose menininkas naudoja sidabrą, auksą, titaną, varį, molį. Savo kūrinius – įvairius modernių formų papuošalus – autorius traktuoja kaip dekoratyvias formas. Šaltam metalui menininkas suteikia šilumos, judesio, raibuliavimo, lengvumo įspūdį. Savo papuošalams paįvairinti menininkas naudoja titaną, emalį – šios medžiagos darbams suteikia daugiau spalvos, nuotaikos, gyvybės.

 

Viešnia iš Ukrainos Svitlana Karunska skulptūras kuria iš bronzos ir stiklo. Be to, ji kuria papuošalus ir menines kompozicijas, susidedančias iš įvairių geometrizuotų detalių ir formų, biustus su žmonių galvomis ir paukščių simbolika. Skulptūrėlėse bei papuošaluose dominuoja stilizuotos ir minimalistinės, estetiškos formos, kurias autorė išbaigia rinkdamasi mėlynos ir ryškių spalvų koloritą.

 

Tekstilininkė Margarita Taurinskienė kuria įvairius tekstilės gaminius pasitelkdama skirtingas technikas – batikos, gobeleno, neaustinio audinio, tapybos ant šilko, veltinio vėlimo technikas, o kadangi kūryboje nevengia eksperimentų, kartais naudoja ir mišrias technikas.

 

Jaunosios kartos menininkės Elzė Sakalinskaitė ir Milita Balčaitytė ves kūrybines šilkografijos dirbtuves. Menininkių teigimu, visi dirbtuvių dalyviai bus ne tik supažindinti su šilkografijos technika ir jos būdais, bet galės patys pasitelkę šią techniką dekoruoti medvilninį maišiuką, kurį vėliau išsineš su savimi. Aušra Petroškienė ves knygos įrišimo kūrybines dirbtuves. Jų metu dalyviai galės susilankstyti ir susiūti knygutę. Bus supažindinama su viduramžiais naudota knygos įrišimo technologija bei kuriama nauja šio įrišimo interpretacija.

 

Taip pat numatomos keramikos, gintaro graviravimo, ekslibrisų bei kitokios kūrybinės dirbtuvės. Parodos rengėjai kviečia žiūrovus savo rankomis pajausti, ką duoda prisilietimas prie meno kūrinio, ir įsileisti į namus tą šilumą, jaukumą, kurį gali suteikti tik meno kūrinys.

Margarita Taurinskienė, „Rugpjūčio naktys“
Margarita Taurinskienė, „Rugpjūčio naktys“
Elzė Sakalinskaitės ir Militos Bačaitytės darbai
Elzė Sakalinskaitės ir Militos Bačaitytės darbai
Redos Aleknienės darbas
Redos Aleknienės darbas