7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spalvingas balandis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Muzika Anonsai
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.

Balandį Paliesiaus dvare atgyja ne tik gamta – įvairiausios spalvos atsiskleis ir koncertų salėje. Čia šį mėnesį skambės įvairūs muzikos žanrai ir net poezija, išgirsime daug skirtingų instrumentų. Atvelykio šeštadienį Paliesiuje pirmą kartą suskambės vargonai: Dainius Sverdiolas atliks vieną reikšmingiausių kūrinių šiam instrumentui, Olivier Messiaeno opusą „Viešpaties gimimas“. Balandžio 13 d. koncerte „Susikalbėjimai“ girdėsime retą derinį – du smuikus ir fortepijoną – gros smuikininkai Dainius ir Ieva Puodžiukai bei pianistas Darius Mažintas. Balandžio 20 d. solistė Aistė Pilibavičiūtė ir pianistė Nijolė Baranauskaitė nuskraidins į saulėtąją Ispaniją. O paskutinį mėnesio šeštadienį pristatant poezijos knygą „Lytėjimas“ skambės gydantys Dalios Morozovaitės žodžiai ir žavūs Augustės Ivanauskienės fleitos garsai.

Balandžio 6 d., 16 val., Paliesiaus dvarą užlies paslaptinga vargonų muzika, atliekama Dainiaus Sverdiolo. Kompozitoriui Olivier Messiaenui tebuvo 26-eri, kai jis sukūrė „La Nativité du Seigneur“, tačiau būtent šis kūrinys yra pripažintas vienu didžiųjų vargonų muzikos šedevrų. Tai mistiškas ir giliai teologiškas ciklas apie Kristaus gimimą, kuriame apmąstoma Kristaus kančia. Messiaenas, kaip ir Johannas Sebastianas Bachas, mokėjo į savo muziką įterpti užkoduotas žinutes ir sudėtingą kosmologiją. Vargonininkas D. Sverdiolas yra Lietuvos koncertų salėse ir bažnyčiose surengęs daugybę vargonų rečitalių, ne kartą reprezentavęs Lietuvos muzikos kultūrą vargonų muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, grojęs žymiausių Vakarų Europos meistrų vargonais. Jis į šio kompozitoriaus kūrybą gilinosi visą gyvenimą ir yra parengęs visų Mesiano kūrinių vargonams 5 koncertų ciklą.

Balandžio 13 d., 16 val., Paliesiaus dvare vyks koncertas „Susikalbėjimai“. Gros naujai susibūręs trio ansamblis – du smuikai ir fortepijonas, retai pasaulio scenose girdimas instrumentų derinys. Išgirsite tris veržlius, drąsius, talentingus atlikėjus, suvienijusius jėgas bendram muzikiniam projektui. Dainius Puodžiukas – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, Niujorko festivalio-konkurso „Young Virtuosos 2001“ laimėtojas, kaip laureatas grojęs solo garsiojoje „Carnegie Hall“ salėje. Ieva Puodžiukė – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro artistė, pedagogė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, nuolat dalyvauja muzikiniuose projektuose, kamerinę muziką dviem smuikams nuo 2016 m. atliekanti kartu su vyru D. Puodžiuku. O Dariaus Mažinto skambinimas fortepijonu siejamas su ekspresyvumu, subtilumu ir emocine prieiga. Pianistas pasižymi muzikalumu ir unikalia interpretacija, netikėtais niuansais ir savitais muzikiniais įvaizdžiais, yra pelnęs įvertinimų tarptautiniuose konkursuose, daug koncertuoja ir dalyvauja projektuose, yra paramos fondo „Looking at the stars“ meno vadovas.

Balandžio 20 d., 16 val., laukia koncertas „De España vengo“ („Ateinu iš Ispanijos“). Dvi profesionalios atlikėjos susibūrė sukurti ugningą ispaniškos muzikos fiestą. Nepaprasto grožio, kerinčios ispaniškos dainos, jautrios, meilę spinduliuojančios melodijos, aistra pulsuojantys temperamentingi ritmai... Aistė Pilibavičiūtė – viena ryškiausių jaunosios kartos operos solisčių. Tarptautinių konkursų laureatė aktyviai koncertuoja Lietuvos ir užsienio salėse, kuria vaidmenis pagrindinėje mūsų operos scenoje – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kuriame 2019 m. buvo įvertinta Metų operos solistės apdovanojimu. Kartu su A. Pilibavičiūte muzikuos pianistė Nijolė Baranauskaitė. Svarbi jos veiklos sritis – bendradarbiavimas su dainininkais ir instrumentininkais. Koncertmeisterės profesiniai pasiekimai įvertinti ne vienu apdovanojimu. Tarptautinių konkursų laureatė tuo neapsiriboja – rengia ir solines programas. Šiame koncerte išgirsime ir kelis ispaniškus kūrinius fortepijonui solo.

Balandžio 27 d., 16 val., vyks jaukus poezijos vakaras. Aktorė ir poetė Dalia Morozovaitė skaitys eiles iš pirmosios savo poezijos knygos „Lytėjimas”. Ji tiki, kad viena iš meno funkcijų – gydymas. Visi žino apie dailės, muzikos terapiją, o menininkė nori pristatyti žodžio terapiją. Vakarą fleitos garsais nuskaidrins Augustė Ivanauskienė. Šis renginys skirtas tiems, kas ieško tikrumo. Žodis – kaip meno terapija, tarsi naujas kvėpavimas, kaip meditacija, nusiraminimas, poilsis sielai.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.
Dainius Sverdiolas. Organizatorių nuotr.
Dainius Sverdiolas. Organizatorių nuotr.
Dainius Puodžiukas, Ieva Puodžiukė, Darius Mažintas. Organizatorių nuotr.
Dainius Puodžiukas, Ieva Puodžiukė, Darius Mažintas. Organizatorių nuotr.
Aistė Pilibavičiūtė, Nijolė Baranauskaitė. Organizatorių nuotr.
Aistė Pilibavičiūtė, Nijolė Baranauskaitė. Organizatorių nuotr.
Dalia Morozovaitė. Organizatorių nuotr.
Dalia Morozovaitė. Organizatorių nuotr.