7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atvelykiui – Olivier Messiaeno „Amen vizijos“

LNF inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Muzika Anonsai
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.

Balandžio 7-osios, Atvelykio, vakarą žinomi Lietuvos ir Jungtinės Karalystės pianistai, Škotijos Karališkosios akademijos fortepijono profesoriai Petras Geniušas ir Stephenas Coombsas kviečia praleisti sklandant ne tik įstabiems Olivier Messiaeno muzikos garsams, bet ir filosofinei minčiai. Filharmonijos Didžiojoje salėje pianistai atliks O. Messiaeno „Amen vizijas“. Filosofinę mintį ir kitus kontekstus plėtos filosofas Jonas Dagys.

 

Po dešimties mėnesių vokiečių karo belaisvių stovykloje, per kuriuos Olivier Messiaenas sukūrė ir pirmą kartą atliko vieną įstabiausių savo kūrinių, „Kvartetą laiko pabaigai“, 1941 m. pavasarį jis grįžo į Paryžių. Po poros metų pristatė naują kompoziciją „Amen vizijos“ („Visions de l’Amen“), kuri tarsi prasideda ten, kur baigėsi kvartetas...

 

Apie kūrinį rašoma: „Žodis „amen“ turi keturias skirtingas reikšmes. Tai gali reikšti „tebūnie!“ kaip kūrybos aktas; „aš atsiduodu, aš priimu. Teesie Tavo valia!“; „noras, troškimas, kad taip būtų – kad Tu atiduotum save man, o aš save Tau“; „taip ir yra. Viskas yra danguje, amžinai nuspręsta ir išsipildę...“ Septyniose muzikinėse vizijose kompozitorius pabandė išreikšti įvairius ir gilius žodžio amen turtus.

 

Ciklo finale skamba varpų muzikos imitacija, vadinama viena įsimintiniausių visų laikų fortepijoninėje muzikoje. „Visions de l’Amen“ kompozitorius dedikavo įžymiai pianistei, žmonai Yvonne Loriod, su ja šį kūrinį kartu atliko daugelyje Europos šalių.

 

„Amen vizijas“ su gerai žinomu Lietuvos pianistu Petru Geniušu atliks jo kolega Stephenas Coombsas. Tai vienas ryškiausių savo kartos britų pianistų, aktyviai koncertuojantis ne tik kaip solistas ir rečitalių atlikėjas, bet grojantis ir kamerinę muziką, įkūręs kamerinį ansamblį „Room-Music Ensemble“. Šiuo metu jis yra Škotijos karališkosios konservatorijos fortepijono profesorius. S. Coombso repertuaras apima kūrinius nuo baroko iki šių dienų, jis yra pelnęs fortepijoninės muzikos retenybių meistro reputaciją.

 

Retenybė koncertinėse scenose yra ir O. Messiaeno „Amen vizijos“. Filharmonijos scenoje jos nuskambės savita – ne tiek koncerto, kiek susikaupimo vakaro forma. Jų ypatingumą, muzika perteikiamas tikėjimo gelmes padės pažinti filosofas Jonas Dagys – Vilniaus universiteto Filosofijos istorijos ir analitinės filosofijos katedros profesorius, Filosofijos fakulteto dekanas, dirbantis analitinės filosofijos tradicijoje, tyrinėjantis šiuolaikines sąmonės filosofijos, epistemologijos ir modalinės metafizikos problemas, platesnei auditorijai veikiausiai įsiminęs iš 2019–2020 m. vestos „LRT Plius“ televizijos filosofinių pokalbių laidos „Brandūs pokalbiai“. Brandaus pokalbio verta tikėtis ir šį kartą.

 

Koncertas „Messiaeno „Amen vizijos“. Petras Geniušas, Stephen Coombs, Jonas Dagys“ vyks balandžio 7 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame įsigyti šį sezoną siūlomą abonementą ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.
Stephen Coombs. LNF archyvo nuotr.
Stephen Coombs. LNF archyvo nuotr.