7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianistų dinastija koncertu su LNSO paminės Veronikos Vitaitės 85-metį

LNF inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Muzika Anonsai
Veronika Vitaitė, Paulius Anderssonas, Aleksandra Žvirblytė. D. Matvejevo nuotr.
Veronika Vitaitė, Paulius Anderssonas, Aleksandra Žvirblytė. D. Matvejevo nuotr.

Sausio 27 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje su Roberto Šerveniko diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) muzikuos pianistų dinastija: Veronika Vitaitė, Aleksandra Žvirblytė ir Paulius Anderssonas. Trys pianistų šeimos kartos vienoje scenoje susitiks paminėti dviejų iškilių progų – Veronikos Vitaitės 85-mečio ir Wolfgango Amadeus Mozarto 268-ojo gimtadienio.

 

Profesorė Veronika Vitaitė – ypatinga asmenybė, jos veikla įvairiuose muzikiniuose baruose turėjo įtakos pastarųjų dešimtmečių lietuvių fortepijoninės kultūros raidai. Vitaitė koncertuoja solo, su kameriniais ansambliais ir orkestrais, gastroliavo įvairiose Europos šalyse ir kituose žemynuose, kaip komisijos pirmininkė dalyvavo ne viename tarptautiniame pianistų konkurse Lietuvoje ir užsienyje, nuolatos rengia meistriškumo kursus. Sukūrusi reikšmingą fortepijono dėstymo metodiką, Vitaitė į pasaulį išleido būrį aukšto lygio jaunų pianistų, tarp kurių – Artūras Anusauskas, Guoda Gedvilaitė, Edvinas Minkštimas ir kt. Iš gausybės apdovanojimų Vitaitės širdį labiausiai džiugina Šv. Kazimiero ordino šeimos medalis, jai įteiktas už muzikavimą šeimoje. Prie fortepijono ne tik namuose, bet ir scenoje dažnai sėda trys šeimos atstovai – Veronika Vitaitė, jos dukra Aleksandra Žvirblytė ir anūkas Paulius Anderssonas.

 

Aleksandra Žvirblytė, kaip ir mama, yra garsi pedagogė, LMTA profesorė, išugdžiusi daug jaunų talentų. Kaip pianistė ji yra viena visapusiškiausių menininkų Lietuvoje, koncertuojanti kaip solistė, su orkestrais, rengianti įvairias kamerines programas. Noras neapsiriboti vien tik klasikinio pianisto amplua paskatino atlikėją žengti į džiazo ir įvairius kitus muzikos stilius kryžminančius projektus, kurie sulaukia sėkmės ne tik Lietuvos, bet ir užsienio koncertų salėse.

 

Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos ir LMTA absolventas Paulius Anderssonas, studijavęs ir Diuseldorfe (Vokietija), yra Lietuvos ir Danijos koncertuojantis pianistas, laimėjęs daugiau nei 18 tarptautinių konkursų visoje Europoje. Koncertuoti pradėjo būdamas vos penkerių, nuo tada surengė koncertų beveik visoje Europoje, Japonijoje, Indonezijoje ir JAV solo ar su žymiais įvairių šalių orkestrais.

 

Vitaitės 85-mečiui ir Mozarto gimtadieniui skirtą koncertą simboliškai pradės Mozarto Koncertas dviem fortepijonams ir orkestrui Nr. 10 Es-dur, jį kompozitorius sukūrė norėdamas muzikuoti kartu su savo seserimi Maria Anna. Nacionalinės filharmonijos scenoje šį šeimyninį dviejų fortepijonų dialogą įprasmins šiuolaikinės muzikantų šeimos atstovai Žvirblytė ir Anderssonas.

 

Koncerte taip pat skambės Vytauto Barkausko „Trio concertante“ trims fortepijonams ir simfoniniam orkestrui. Trijų fortepijonų kombinacija vienoje scenoje – įspūdinga, tačiau itin reta ir, ko gero, galima tik ypatingomis progomis. Tokia proga ir yra šįkart, kai scenoje susitinka su didžiuliu malonumu grojantis močiutės, mamos ir anūko trio, spalvingomis koncertinėmis programomis apžavėjęs muzikos pasaulį.

 

Vakarą baigs Bélos Bartóko Koncertas orkestrui – vienas žymiausių vengrų modernisto kūrinių, kuriame naujai traktuojamas Mozarto puoselėtas koncerto žanras. Diriguos LNSO antrasis dirigentas Robertas Šervenikas.

Koncertas „Pianistų dinastija. Prof. Veronikos Vitaitės 85-mečiui“ vyks sausio 27 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Veronika Vitaitė, Paulius Anderssonas, Aleksandra Žvirblytė. D. Matvejevo nuotr.
Veronika Vitaitė, Paulius Anderssonas, Aleksandra Žvirblytė. D. Matvejevo nuotr.