7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dviejų talentų koncertas „Organum“ salėje

Rengėjų inf.
Nr. 3 (1495), 2024-01-19
Muzika Anonsai
Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius. Organizatorių nuotr.
Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius. Organizatorių nuotr.

Sausio 20 d. 18 val. „Organum“ salėje skambės kamerinės vokalinės muzikos koncertas „Tarp pasaulių“. Lied žanro šedevrus atlieka Tomas Kildišius (baritonas) ir Gustas Raudonius (fortepijonas). Šie talentingi muzikai pernai laimėjo Grand Prix prestižiniame N. ir L. Boulanger Lied konkurse Paryžiuje.

 

Kildišiaus ir Raudoniaus duetas aktyviai dirba nuo 2022-ųjų. Jų repertuaro pagrindą sudaro vokiškųjų kraštų dainos (Lied) ir prancūzų Mélodie, jie taip pat domisi anglų ir lietuvių kompozitorių kūryba. Dueto kūrybinę veiklą stipriai veikė intensyvus darbas su Lied profesionalais Hansu Eijsackersu ir Konradu Jarnot. Be to, dainininkai tobulinosi meistriškumo pamokose su Davidu Abramovitzu, Christophu Prégardienu, Juliane Banse ir Waltraudu Österreicheriu.

 

Baritonas Tomas Kildišius didelę veiklos dalį skiria Lied žanrui. Spaudos jis giriamas už interpretacinę išraišką (pizzicato.lu) ir nepriekaištingą tarimą („NGZ Neuss“). Dainininkas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau Diuseldorfo Roberto Schumanno aukštojoje muzikos mokykloje pas Konradą Jarnot, taip pat Hanso Eijsackerso Lied klasėje. Kildišius nuolat koncertuoja Vokietijoje, Nyderlanduose ir Prancūzijoje. Jo oratorijų repertuaras apima tokius kūrinius kaip Felixo Mendelssohno „Elijas“, Johano Sebastiano Bacho „Pasija pagal Matą“ ir Georgo Friedricho Händelio „Mesijas“. Jam buvo patikėta dainuoti per pasaulines Roberto Hollo, Wolfgango Abendrotho kūrinių premjeras. 2023 m. su armėnų pianiste Ani Ter-Martirosyan Kildišius išleido debiutinį albumą – Johanneso Brahmso dainų ciklą „Gražioji Magelonė“.

 

Pianistas Gustas Raudonius studijavo Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, nuo 2020 m. studijuoja fortepijoną ir Lied meną Diuseldorfo Roberto Schumanno aukštojoje mokykloje, prof. Lisos Eisner-Smirnovos ir prof. Hanso Eijsackerso klasėse. Kaip solistas grojo Europos muzikos konkursų jaunimui susivienijimo (EMCY) organizuotuose koncertuose Vokietijoje ir Liuksemburge, koncertų serijoje „Visi S. Rachmaninovo etiudai paveikslai“ Lenkijoje ir Lietuvoje,  Claude’o Debussy 100-osioms mirties metinėms skirtame projekte Kauno filharmonijoje bei „Organum“ salėje Vilniuje. 2017 m. su tenoru Ilja Aksionovu pristatė prancūzų kompozitorių dainų programą (ir CD projekte „Jaunieji Vaidilos klasikos talentai“), 2021 m. Vilniuje surengė konceptualų Lied rečitalį „Tolimai mylimajai“. Su mecosopranu Saule Šeryte parengė programas „Eduardo Mörike’s poezija dainose“ ir „Reynaldo Hahno dainos“. 2022 m. su sopranu Julia Wirth ir mecosopranu Valerie Eickhoff Vokietijos nacionaliniam transliuotojui SWR įrašė Schumanno ir Olivier Messiaeno dainų ciklus. Prancūzijos dienraštis „La Croix“ apibūdino Raudoniaus grojimą kaip „nuostabų ir spalvingą“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius. Organizatorių nuotr.
Tomas Kildišius ir Gustas Raudonius. Organizatorių nuotr.