7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Laisvės gynėjams skirta Antano Jasenkos oratorija „Miraculum“

Kotryna Lukšytė
Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Muzika Anonsai
Antanas Jasenka. J. Jurkūno nuotr.
Antanas Jasenka. J. Jurkūno nuotr.

Kasmet Laisvės gynėjų dieną prisimename už laisvė kovojusius žmonės, ypatingai tuos, kurie 1991 m. sausio 13 d. stojo į masinį neginkluotą pasipriešinimą. Lemtingosios nakties išvakarėse sausio 12 d. 19.45 val. Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčioje choras „Vilnius“ ir Lietuvos kamerinis orkestras, tęsdamas ilgametę tradiciją, rengia koncertą „In Memoriam“. Šiemet jie atliks Antano Jasenkos oratoriją „Miraculum“, įkūnijančią tvirtos, nepalaužiamos dvasios jėgą. Tai – pasaulinė šio kūrinio premjera. Tiesioginę koncerto transliaciją bus galima stebėti 19:50 per LRT Plius.

Sausio 13 d. – tai išskirtinė data Lietuvos istorijai. Prieš 33 metus piliečiai iš visos Lietuvos stojo prieš daug stipresnes pajėgas ir apgynė dar tuomet labai jauną ir trapią nepriklausomybę. 1991 m. sausio įvykiai tapo vilties ir vienybės simboliu, šiandien įkūnijančiu visus už Lietuvos laisvę kovojusios ir tebekovojančius didvyrius. Šiai progai paminėti kasmet rengiamas koncertas „In Memoriam“. Šiemet jį pradės vokiečių kompozitoriaus Alfredo Šnitkės kūrinys styginių orkestrui ir mušamiesiems „Sutartinės“, kurį kompozitorius sukūrė sukrėstas Sausio įvykių.

Tradiciškai šiam koncertui šiuolaikiniai Lietuvos kompozitoriai sukuria unikalų kūrinį. Antano Jasenkos oratorijos „Miraculum“  pasaulinę premjerą atliks choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas) kartu su Lietuvos kameriniu orkestru (meno vadovas Sergejus Krylovas). Pagrindinius vaidmenis atlieka skaitovas aktorius Darius Meškauskas, sopranas Lina Dambrauskaitė, tenoras Mindaugas Jakauskas, baritonas Žygimantas Galinis ir tenoras Rafailas Karpis bei choro „Vilnius“ solistai tenorai Marius Turlajus ir Pavel Hontsa. Scenografė, kostiumų dailininkė Giedrė Barzytė, šviesų dailininkas Vilius Vilutis, videografas Artis Dzerve (LV).

Oratorijos žanras (it. Orare –  „kalbėti“, „melstis“), pasak kompozitoriaus, yra artimas teatrui, tačiau tai koncertinis kūrinys, leidžiantis suvokti istoriją, ją medituoti per žodį ir muziką. Kūriniui „Miraculum“ (lot. stebuklas) A. Jasenka pasirinko biblinį siužetą – Jobo istoriją. Tai pasakojimas apie nepalaužiamos dvasios dievobaimingą Jobą, kurio tikėjimo tvirtumą išbandė angelas priešgyniautojas Hasatanas, pasiųsdamas baisiausias nelaimes. Jobas liko nepalaužtas ir ištikimas sau, todėl sulaukė stebuklingos Dievo malonės.

Siužetas patraukė kompozitoriaus dėmesį, nes jame galima pastebėti nemažai panašumų tarp Jobo gyvenimo ir Lietuvos istorijos. Nepaisant baisiausių išbandymų, netekus bet kokio materialaus turto, artimųjų, sveikatos, lieka viltis, ryžtas ir tvirta valia, kurie abiem atvejais sukūrė stebuklą.

„Miraculum“ (lot. stebuklas) – tai viltį nešantis žodis. Oratorijos siužete mainosi biblinis siužetas ir modernumo vaizdiniai, kuriantys naujas metaforas ir byloja apie nesenstančias ir universalias tiesas. Jame susipynę Senojo testatmento, A. Jasenkos ir Urtės Jasenkos tekstai.

Tūkstantį kartų nukritęs

Atsistok gi ir kelkis dar sykį

Ir ramiai atsidusęs,

Išgirsk vieną mintį,

 Kuri nuves į tą Viltį ir širdį

Premjeroje dalyvaus ir Lietuvos kamerinis orkestras.  Daugiau nei šešis dešimtmečius gyvuojantis Sauliaus Sondeckio įkurtas kolektyvas pasižymi savo puikia barokinės ir klasikinės muzikos interpretacijos kalba, tačiau nesibodi ir šiuolaikinės muzikos. Jo koncertų bagaže gausu garsių solistų ir dirigentų vardų, apkeliauti įvairūs tarptautiniai festivaliai.

Chorui „Vilnius“ jau nebe pirmą kartą tenka garbė būti koncerto „In Memoriam“ atlikėjais. Jų repertuaras be galo platus. Kolektyvas atlieka ir senąją muziką, ir naujausius Lietuvos ir užsienio kompozitorių darbus, o koncertinės programos aprėpia ir klasikinę, ir bažnytinę, ir populiariąją muziką. Choras dažnai pasirodo tarptautiniuose festivaliuose, o Vilniuje kasmet rengia Šv. Jokūbo bažnytinės chorinės muzikos festivalis. Choras išsiskiria savo profesionalumu ir lankstumu, todėl ne vienas Lietuvių kompozitorius patiki jiems savo ne tik koncertinių, bet ir sceninių kūrinių premjeras.

Su oratorijos „Miraculum“ autoriumi Antanu Jasenka atlikėjai taip pat dirba nebe primą kartą. 2018 m. choras paruošė kompozitoriaus kūrinio „Missus“ dalį Agnus Dei Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, kartu statė operą „Dievo dažnis yra 50 Hz“ (deja, dėl karantino jos premjera neįvyko), taip pat prisidėjo prie „Kaunas 2022“ atidarymo renginių, kuriuose atliko A. Jasenkos specialiai tam sukurtas simfonijas nr. 6 ir 7.

Antanas Jasenka labai įvairiapusiškas menininkas. Daugeliui jis yra pažįstamas kaip elektroninės ir elektroakustinės muzikos kūrėjas ir eksperimentuotojas. Kitiems jo muzika atpažįstama iš kino filmų ar spektaklių (už savo nuopelnus teatre jis buvo apdovanotas ir Auksiniu scenos kryžiumi). Taip pat yra parašęs nemažai stambių kūrinių – porą operų, baletą, simfonijų. Taip pat galima pastebėti, kad jo kompozicijoms dažnai artimas dvasingumas ir religinės temos. Be to, jis prieš keletą metų pradėjo rengti savo dailės parodas, rašo literatūrinius tekstus.

Antanas Jasenka. J. Jurkūno nuotr.
Antanas Jasenka. J. Jurkūno nuotr.