7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Alma mater musicalis“ kviečia į ypatingą misteriją „Prabudimai“

LMRF inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Muzika Anonsai
Snieguolė Dikčiūtė. M. Penkutės nuotr.
Snieguolė Dikčiūtė. M. Penkutės nuotr.

Gruodžio 2 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje Lietuvos muzikų rėmimo fondo ciklo „Alma mater musicalis“ vakaras yra skirtas LR Vyriausybės premijos laureatės kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės kūrybai. Bus atlikta misterija „Prabudimai“. Dalyvauja rašytojai V. Šoblinskaitė ir G. Aleksa, muzikai bei aktoriai A. Gotesmanas, grupė „Brave Noises“, M. Pranulis, S. Dikčiūtė, R. Kulytė, S. Čėpla; Lietuvos žmonių su negalia muzikinio teatro trupė MTT: L. Liubomirova, K. Styčinskis, S. Rybakienė, I. Žemaitienė, D. Jurevičius, M. Banevičiūtė ir kt. Vizualizacija – K. Urbono.

 

„Mums, profesionaliems menininkams, kūryba kartu su neįgaliaisiais daro didžiulę įtaką – kaip asmenybėms. Dalyvaujant tokiuose projektuose nepakanka, kad būtum profesionalus muzikas, aktorius, rašytojas, kad gerai grotum ar vaidintum, eiliuotum ar šoktum. Čia visiems mums, menininkams ir neįgaliesiems, tenka patirti nemažą bendravimo, psichologinių įspūdžių krūvį. Menininkai tartum ištirpsta bendrame kūrybos virsme – ir tai man atrodo prasminga“, – sako kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė.

 

Su neįgaliaisiais menininkė dirba nuo 2004 m. Bendradarbiaudama su kitais meno profesionalais kompozitorė sukūrė 17 interakcijų bei performansų, kurie iškėlė aštriausias neįgaliųjų problemas. Jos iniciatyva gimė ir iki šiol gyvuoja tarptautinis neįgaliųjų teatrų festivalis „Begasas“. Jame neįgalieji pasirodo kartu su profesionalais. S. Dikčiūtė kartu su negalią turinčiais žmonėmis pastatė misterijas „Pašvęstojo gimimas“, „Prabudimai“, pirmąją Lietuvoje interOperą „Meilė be mirties smėlynuose“ ir kt., įgyvendino projektą „Jaunieji kino kūrėjai“.

 

Kompozitorė dėsto LMTA klinikinę muzikos improvizaciją ir kompoziciją, 2013 m. skaitė pranešimus Europos meno terapijos konferencijose, organizavo forumą „Meno žmogaus gerovei ir sveikatai“ (Monciškių landšafto terapijos ir rekreacijos centras). Kompozitorė veda meno terapijos mokymus, įgyvendina kultūros ir audio vizualios muzikos projektus, kuria akademinę muziką bei muziką teatro spektakliams, bendradarbiauja su „Stalo teatru“. 2010 m. jai įteiktas Auksinis scenos kryžius už geriausią darbą lėlių ir objektų teatro srityje.

 

Misterijoje „Prabudimai“ rašytojas ir kompozitorė bando suvokti, kas atsitinka mylinčiam, kenčiančiam, abejojančiam ir ieškančiam šiuolaikinių vertybių žmogui, kai Gėris ir Blogis kaunasi širdyje. Tai nerimastingai abejojančios ir šių dienų pasaulį kuriančios sielos istorija. Tekstų stichija audringa ir savita, kalba rupi. Kūrinio muzikai būdinga konstruktyvaus prado ir vaizdingų metaforų kalbos dermė, įspūdingos perkusinių instrumentų sudėtys ir aktorių improvizacijų bei poetų balsų įtraukimas į bendrą kūrinio visumą.

Žymos:
LMRF inf.,
Snieguolė Dikčiūtė. M. Penkutės nuotr.
Snieguolė Dikčiūtė. M. Penkutės nuotr.
Vyriausybės premijų laureatai: iš kairės Snieguolė Dikčiūtė, Liutauras Degėsys, Laima Kreivytė, Lijana Ruokytė-Johnson. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Vyriausybės premijų laureatai: iš kairės Snieguolė Dikčiūtė, Liutauras Degėsys, Laima Kreivytė, Lijana Ruokytė-Johnson. Nuotrauka iš asmeninio archyvo