7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Philas Vonas Lietuvoje

Apie naujausius menininko darbus ir susitikimus

Algirdas Klova
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Muzika
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.

Lietuvoje apsistojęs daugiabriaunis prancūzų menininkas – dainininkas, elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas, neoflamenko šokėjas, aktorius Philas Vonas išleido naują dvigubą albumą „Made Underclouds“, kurį Vilniaus knygų mugėje pristatys legendinė garso įrašų studija „Zona Music“.

 

1987 m. Ph. Vonas Londone įkūrė multidisciplininį atlikėjų projektą „Von Magnet“ ir iki šiol jam vadovauja. Daugelį metų kolektyvas pristato savo kūrybą neįprastose vietose (pavyzdžiui, neveikiančiose gamyklose), taip pat teatruose, modernaus meno muziejuose, operų scenose bei garsiausiuose Europos festivaliuose. „Made Underclouds“ kompaktinėje plokštelėje yra kūriniai, kuriuos Ph. Vonas parašė trims pasirodymams, juos atliko prancūzų gatvės teatro kolektyvas „Underclouds“. Šie kūriniai buvo įkvėpti cirko artistų Chloé Moura ir Mathieu Hibono, kurie vaikšto ant įtemptos virvės. Vienas kūrinys yra muzika iš „Funambus“ – pasirodymo didelėse aikštėse, jau šešerius metus atliekamo Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse tūkstančiams žiūrovų. Antrame „Made Underclouds“ diske pateikiama patobulinta kolektyvo antrojo ir trečiojo pasirodymų „Petites Histoires sans Gravité“ ir „Versant“ (2016–2018) garso takelio versija su Ph. Vono muzika. Albumas „Made Underclouds“ yra kvietimas susipažinti su kitokiu muzikinio veiksmo aspektu bei atrasti naują teatrinę patirtį per garso pasaulį. Jei tik turėsite galimybę, būtinai pažiūrėkite kvapą gniaužiantį „Underclouds“ pasirodymą. Jei ne, tuomet ši kompaktinė plokštelė puikiai tiks įspūdžiui susidaryti. Tai įsimintinas darbas, kuriame autorius naudoja ne tik savo muziką, bet ir kitų autorių kadaise sukurtų kūrinių epizodus, juos praturtindamas elektronika ir pratęsdamas improvizacijomis. Plokštelėse puikiai panaudota elektronika, gerai jaučiama muzikinė forma.

 

Labai greitai, kovo 3 d., 19 val. MO muziejuje pamatysime naują muzikos ir dramos autoportretą „Prarastas ir atrastas žmogus“ („Human Lost & Found“), kurį Ph. Vonas sukūrė pažinčiai su Lietuva. Teatralizuotą šokį jis atliks pagal savo paties sukurtą muziką, dainuos savo sukurtas dainas. „Prarastas ir atrastas žmogus“ yra muzikos ir šokio lydinys. Scenoje matomi tik parduotuvės vežimėlis, kėdė ir dėžė – autoriaus sukurtas muzikos instrumentas su mikrofonais, ant kurios šokamas flamenkas. Ph. Vono suprojektuota „štampavimo dėžė“, skleidžianti trepsinčių pėdų ritmus, suteikia šokiui papildomos energijos, prideda šaltos ir sinchronizuotos miesto erdvės garsų.

 

Monospektaklyje autorius pasakoja apie vienišo ir likimą kvestionuojančio vyro transformaciją, apie žmogų, kuris bando iš savo vidaus išsikasti kelią į išorinį pasaulį. „Siekiant atsinaujinimo būtina suprasti savo pažeidžiamą žmogiškumą“, – sako Ph. Vonas. Personažo transformacija, perteikiama dainavimu, judesiais, kostiumais ir šviesų kaita, suteikia kūriniui nuoširdumo, tarsi žiūrovas matytų ne suvaidintą, o čia ir dabar išgyvenamą situaciją.

 

Pusamžis vyriškis, dirbantis biure, grįžtantis iš prekybos centro, netikėtai sustoja ir susimąsto apie savo gyvenimą. Atsiduria lyg kryžkelėje. Prisiminęs praeities nesėkmes ir užvaldytas emocijų, jis nusprendžia nesitaikstyti su likimu. Kaip lynu vaikštantis akrobatas jis bando išlaikyti pusiausvyrą tarp savo keistos kilmės, praeities klaidų ir naujų pasaulio iššūkių. Vyras šaukiasi dieviškojo prado, bet kartu kovoja su savimi. Jis vienu metu ir piktas, ir pažeidžiamas, bando pabėgti nuo niūrių minčių ir sulaukti metamorfozės. Visa tai perteikiama judesiu: trepsint (šokant) sujungiami ir klasikiniai, ir individualūs, paties Ph. Vono sukurti žingsniai, perteikiantys akimirkos dramatiškumą. Vienatvė, pyktis, neviltis, džiaugsmas ir palaima išreiškiami akustiškai elektroninės muzikos fone. Kitos autoriaus naudojamos priemonės – trumpi haiku stiliaus sakiniai, tariami ispaniškai, prancūziškai ir angliškai, sinchroniškai verčiami į lietuvių kalbą ir rodomi scenoje kaip projekcijos, siekiant išryškinti „Cante Jondo“ („Giesmių giesmės“) emocijas.

 

Šis, naujausias Ph. Vono projektas įvardijamas kaip „post-elektro-flamenko“ spektaklis, kuriame sujungtos įvairios daugiau nei 30 metų autoriaus sceninės patirties praktikos. 2018 m. rugsėjį Vilniaus „Loftas Fest“ Ph. Vonas parodė savo rengiamo projekto „Prarastas ir atrastas žmogus“ ekskizą, sulaukusį didelio susidomėjimo ir gero ekspertų įvertinimo.  

 

Per trisdešimtį kūrybos metų (nuo 1987 m.) Ph. Vonas yra išleidęs 11 „Von Magnet“ muzikos įrašų bei solinius CD įvairiose muzikos įrašų studijose. 2015 m. įkūrė duetą „Meta Meat“, gerai žinomą Europoje ir pernai debiutavusį Lietuvoje, festivalyje „Mėnuo Juodaragis“, yra jo vadovas. Šokti flamenką Ph. Vonas dešimtį metų mokėsi iš tokių šokėjų kaip Nuria Moreno, Manolo Montes, Maria Carmen Garcia, o vėliau sukūrė savo individualų neoflamenko stilių su savita pėdų perkusijos technika. Atlikėjas yra sukūręs daugybę įvairių garso takelių vaizduojamojo meno projektams, filmams, šiuolaikinio šokio grupėms ir teatro spektakliams. Jis režisavo ir pritaikė originalius meninio performanso kūrinius įvairioms Prancūzijos, Portugalijos, Maroko bei Turkijos scenoms. Taip pat kūrė muziką ir šoko kartu su tokiomis baleto trupėmis kaip „Kiel Ballet“, „Komische Oper Berlin“, „Gauthier Dance Stuttgart“ ir „Anhaltisches Theatre Dessau“. 2003–2016 m. Ph. Vonas dirbo teatro ir šokio trupėje „Materia Prima“ Prancūzijoje, kur sukūrė ir atliko septynis autorinius darbus, 2007–2011 m. Achene, Vokietijoje, dalyvavo įvairiuose tarpdisciplininio „Do Theatre“ (bendros Rusijos ir Vokietijos teatro grupės) meno projektuose, vienas jų buvo pristatytas Edinburgo teatro festivalyje.

 

Pastaruoju metu Ph. Vonas kuria, šoka ir atlieka savo muziką kartu su įvairiais teatro šokio, gatvės teatro bei cirko projektais, tokiais kaip „Company Underclouds“, „Entre Terre et Ciel“, „U-Structure Nouvelle“. 2017 m. kartu su choreografu Vicente’u Silva Sanjinésu Meksikos sostinėje Ph. Vonas sukūrė baletą „Solucion Final“, kurį parodė svarbiausiame šalies teatre „Palacio de Bellas Artes“. Taip pat sukūrė muziką, scenografiją bei choreografiją spektakliui „Medea written in Rage“, kurio premjera įvyko „The Place Theatre“ Londone ir iki šiol keliauja po Didžiąją Britaniją. Kompozitorius taip pat kūrė muziką menininkei Sakurako ir jos trupės projektams meninėje rezidencijoje „Château Ephémère“ Paryžiuje. 2017 m. jie kartu persikėlė į Vilnių ir įkūrė pirmąjį Baltijos šalyse butô šokio teatrą „Okarukas“. Jame sukūrė septynis šokio ir teatro projektus, kuriuos daug kartų atliko per įvairius renginius Lietuvoje. Ph. Vonas yra Užupio meno inkubatoriaus menininkas rezidentas.

Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.
Phil Von. T. Kurkino nuotr.