7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Erdvinio garso sfera keliasi į klubą „Pelėda“

Beata Baublinskienė
Nr. 17 (1211), 2017-04-28
Muzika Anonsai
Nuotrauka iš LMTA archyvo
Nuotrauka iš LMTA archyvo

Šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyksta intensyvūs šiuolaikinės muzikos kūrybos kursai „NORD+MIX“, kuriuose dalyvauja dėstytojai ir studentai iš 8 Šiaurės ir Baltijos šalių: Danijos, Estijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos. Kursų dalyviai kviečia ir į savo kūrybos koncertus, tačiau jie rengiami ne akademinėje erdvėje, bet Profsąjungų rūmų patalpose veikiančiame klube „Pelėda“ (V. Mykolaičio-Putino g. 5, Vilnius).

 

Didžiąją „Pelėdos“ klubo salę specialiai šiems renginiams į garso sferą pavertė erdvinio garso įrankių „AmbiX“ kūrėjas Matthias Kronlachneris iš Vokietijos. Ambisoninėje erdvėje klausytojai muziką girdės iš visų pusių – tiek horizontaliomis, tiek vertikaliomis kryptimis. Beje, prieš metus atsidaręs „Pelėdos“ klubas didžiuojasi salės akustika, kurios gerinimui buvo panaudota per keliasdešimt tūkstančių knygų.

 

Jau šį vakarą, balandžio 25 d., „Pelėdoje“ įvyks du koncertai. 18 val. skambės aštuonių autorių elektroakustiniai kūriniai – Xaviero Bonfillo ir Niklaso Ottanderio iš Danijos karališkosios muzikos akademijos, Doris Hallmägi, Mikhelio Tombergo ir Henri Viieso iš Estijos muzikos ir teatro akademijos, Godos Marijos Gužauskaitės iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Terje Sylvarneso iš Norvegijos muzikos akademijos ir Walterio Sallineno iš Sibelijaus akademijos.

 

Kompozicijas paruošti padėjo „Nord+MIX“ dėstytojai (Hans Peter Stubbe Teglbjærg iš Danijos karališkosios muzikos akademijos, Christoffer Berg iš Geteborgo universiteto muzikos ir teatro akademijos, Anders Tveit iš Norvegijos muzikos akademijos ir Andrew Bentley iš Sibelijaus akademijos). (Koncerto naujienas sekite renginio Facebook puslapyje – https://www.facebook.com/events/273694206390670/).

 

22 val. „Pelėdos“ klube rengiamos „NORD+MIX“ dūzgės, skambant klubinei muzikai. Dalyvaus kūrybinių dirbtuvių dėstytojai ir studentai. (Dūzgių naujienas sekite renginio Facebook puslapyje – https://www.facebook.com/events/273694206390670/).

 

Balandžio 27 d. taip pat numatyti du „NORD+MIX“ renginiai. 18 val. skambės erdviniam garsui pritaikytos akustinės ir gyvosios elektroninės kompozicijos. Dalyvaus ansamblis „Synaesthesis“ (Vytautas Oškinis – fleita, Artūras Kažimėkas – klarnetas, bosinis klarnetas, Monika Kiknadzė – altas, Marta Finkelštein – fortepijonas). Skambės Johannos Kivimägi ir Tua Hakanpää (Estija), Fabiano Rooso ir Adrianos Essén (Švedija), Evijos Skukes ir Armando Aleksandravičiaus (Latvija), Pauliaus Bučiaus, Kristupo Giko ir Dominyko Norkūno (Lietuva), Jonatano Sersamo ir Francesco del Nero (Švedija), Haraldo Jordalo Johannesseno (Norvegija) ir Hugh James’o McDougallo Sheehano, Annos Mäkelä, Antti Suomalaineno ir Camilo Sanchezo (Suomija) kūriniai.

(Renginio naujienas sekite jo Facebook puslapyje – https://www.facebook.com/events/273694206390670/).

 

22 val. rengiamos dūzgės „Orbitos: klubinė muzika 3-D garso skliaute“. Dalyvaus „NORD+MIX“ kūrybinių dirbtuvių atstovai (Niklas Ottander iš Švedijos ir Danijos, Mikhel Tomberg iš Estijos, noema-noesis iš Lietuvos) ir klubo „Pelėda“ didžėjai (Droop, Zenith ir VJ deadpixels).

Programoje – pažangi elektroninė šokių muzika. (Dūzgių naujienas sekite renginio Facebook puslapyje – https://www.facebook.com/events/527287787441550/).

 

Renginius finansuoja „Nordplus“ programa. Įėjimas laisvas.

Nuotrauka iš LMTA archyvo
Nuotrauka iš LMTA archyvo