7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzika nušviečia pasaulį

Devynioliktasis Vilniaus festivalis

VF inf.
Nr. 21 (1127), 2015-05-29
Muzika
Katia Buniatišvili
Katia Buniatišvili
Devynioliktasis Vilniaus festivalis pasirengęs vasarą pradėti šviežiu oro gurkšniu. Išskirtiniu festivalio pradžios akcentu pasirinkta MDR simfoninio orkestro (Vokietija) ir Vilniaus festivalio užsakymu sukurta lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto kūrinio „Extracultural“ premjera Lietuvoje. Atidarymo atmosferą kaitins Sergejaus Rachmaninovo Antrąjį fortepijono koncertą atliksianti ekstravagantiška jaunosios kartos pianistė Katia Buniatišvili iš Gruzijos.
 
Festivalio pradžios koncerte birželio 1 d. Lietuvos atlikėjams – Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui ir ansambliui NIKO (Naujų idėjų kamerinis orkestras) vadovaus pasaulinį pripažinimą pelnęs batutos meistras – Estijoje gimęs ir nuo vaikystės JAV, Niujorke, gyvenantis dirigentas Kristjanas Järvi. Tai „taurus ir nevaržomas muzikantas, XXI a. menininko archetipas“ („Resmusica“), laikomas vienu inovatyviausių akademinės muzikos interpretatorių („Reuters“), pasižymintis originalia stilių pajauta („Herald Scotland“). Savo idėjas įgyvendinantis net su keturiais kolektyvais, maestro yra Leipcigo radijo MDR ir Gštado festivalio simfoninių orkestrų meno vadovas, Baltijos jaunimo filharmonijos kolektyvo įkūrėjas ir meno vadovas bei Niujorke reziduojančios klasikinio hiphopo–džiazo grupės „Absolute Ensemble“ įkūrėjas ir dirigentas.
 
Būtent vaisinga pažintis su šiuo dirigentu lėmė Gedimino Gelgoto kūrinio premjeros radimąsi Vilniaus festivalyje. K. Järvi atvirai žavisi originalia G. Gelgoto kūryba, diriguoja ir proteguoja ją nuo 2012-ųjų. Garsusis maestro inicijavo ir naujo G. Gelgoto kūrinio „Extracultural“ užsakymą Vidurio Vokietijos radijo (MDR) simfoniniam orkestrui. 2015 m. sausio 17 d. Leipcige, „Gewandhaus“ salėje, nuskambėjo „Extracultural“ pasaulinė premjera (atlikėjai – Leipcigo MDR simfoninis orkestras, ansamblis „Niko“ ir dirigentas Kristjanas Järvi), o Vilniaus festivalyje išgirsime šio kūrinio premjerą Lietuvoje.
 
„Mėgėju bristi į nepažįstamus vandenis“ vadinamas G. Gelgotas apie festivalyje skambėsiantį „Extracultural“ sako, kad šio kūrinio forma ir muzikos kalba gali pasirodyti nešabloniška, jame girdėti įvairiausių asociacijų nuo europietiškojo baroko ar senųjų Rytų kultūrų atgarsių iki XX a. avangardo ar šiuolaikinės klubų muzikos ir repo. Originalia kalba į klausytoją prabylantis kompozitorius siekia šitaip sudominti ir į koncertų sales grąžinti nuo jų nutolusią publiką.
 
Festivalio pradžios koncerte S. Rachmaninovo Antrąjį fortepijono koncertą skambinsianti viešnia iš Gruzijos Katia Buniatišvili, pasak festivalio vadovo Gintauto Kėvišo, dėmesį atkreipia ne tik aukšto lygio profesiniu meistriškumu, bet ir sceninio įvaizdžio puoselėjimu. Pianistės interpretacinį braižą „The Guardian“ apibūdino: „Be abejonės, Katia Buniatišvili apdovanota neeiliniu talentu. Gruzijos pianistė pasižymi impozantiška technika, gilia įžvalga ir rafinuotu jautrumu.“
 
Jaunosios kartos pianistės K. Buniatišvili karjera klostosi įspūdingai. Trejų metų ji pradėjo mokytis skambinti fortepijonu, šešerių pirmą kartą pasirodė su Tbilisio kameriniu orkestru, o dešimties jau koncertavo Vakarų Europoje, Rusijoje, Ukrainoje, Armėnijoje, Izraelyje ir JAV. K. Buniatišvili yra grojusi su Prancūzijos nacionaliniu, Londono filharmonijos, Paryžiaus, Los Andželo, Vienos simfoniniais orkestrais diriguojant pasaulinio garso batutos meistrams Paavo Järvi, Daniele’ui Gatti, parengė kamerinės muzikos programų su Gidonu Kremeriu, Renaud Capuçonu. Pianistės pasirodymai vyksta tokiose prestižinėse koncertų salėse kaip Londono „Wigmore Hall“ ir Karalienės Elžbietos salė, Paryžiaus, Eseno filharmonijos, Kanų „Théâtre Croisette“. 
 
Vilniaus festivalio pradžios koncertas vyks birželio 1 d., pirmadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Daugiau informacijos apie visus festivalio renginius: www.vilniusfestival.lt.

 

Katia Buniatišvili
Katia Buniatišvili
Kristjanas Järvi
Kristjanas Järvi
Gediminas Gelgotas
Gediminas Gelgotas
NIKO
NIKO