7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasaros muzikos festivaliuose – jaunieji talentai

 

Elena Nikonovaitė
Nr. 23 (1084), 2014-06-13
Muzika Anonsai
Algirdas Šochas
Algirdas Šochas
Muzikai, mokslui ir sportui gabius vaikus remiantis Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ birželį kviečia į neeilinius susitikimus. Į Lietuvą iš studijų užsieniuose su koncertais sugrįžta talentingiausi jaunieji šalies atlikėjai, kurie jau labai netolimoje ateityje taps šalies muzikos meno vizitine kortele.
Birželio 15 d. Trakuose, festivalyje „Užutrakio vakarai“, kartu su kitais M. Rostropovičius fondo remiamais jaunaisiais atlikėjais pasirodys klarnetininkas Žilvinas Brazauskas. „Šis nepaprastai charizmatiškas ir talentingas, Liubeke, Vokietijoje, studijuojantis jaunuolis – vienas mylimiausių legendinės Sabinos Mayer mokinių“, – pasakojo Rasa Kubilienė, M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ valdybos pirmininkė. Žilvinas – tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas. Solo partijas yra atlikęs su daugeliu Lietuvos bei užsienio orkestrų. 2012–2013 metais dalyvavo tiesiogiai transliuojamoje Šiaurės Vokietijos radijo rengiamų jaunųjų menininkų pristatymo laidoje „Start – Junge Kunstler live auf NDR Kultur“. 2013 m. buvo apdovanotas DAAD premija už išskirtinius pasiekimus, skirtus užsienio studentams aukštosiose Vokietijos mokyklose. Tais pačiais metais dalyvavo Paryžiuje, Luvre vykusiame koncerte, skirtame Lietuvos pirmininkavimui Europos Tarybai paminėti, taip pat Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalyje Vokietijoje. Šiuo metu yra globojamas Yehudi Menuhino „Live Music Now“ organizacijos.
Trakuose, Švč. Mergelės  Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kartu su Ž. Brazausku pasirodys ryški jaunoji Lietuvos smuikininkė Paulina Jankovskytė, kuriai jau teko groti Šlėzvigo-Holšteino  festivalyje, taip pat Pijus Paškevičius (obojus) – itin talentingas jaunasis atlikėjas, pasižymintis ryškiu virtuoziniu grojimu, o taip pat Karalienės Mortos apdovanojimu įvertinta Eglė Bartkevičiūtė (akordeonas). Jų koncertas vyks birželio 15 d., Trakuose, Švč. Mergelės  Marijos Apsilankymo bažnyčioje, festivalyje „Užutrakio vakarai“ . Koncerto pradžia – 17 val.  
Birželio 20 d. „Kultūros naktyje“, Valdovų rūmuose, Vilniuje publikai nusilenks Vokietijos Karlsruhes muzikos universitete magistrantūros studijas baigianti pianistė Gryta Tatorytė  ir smuikininkas Algirdas Šochas. Už pasiekimus muzikoje G. Tatorytė ir A. Šochas yra pelnę Prezidento Valdo Adamkaus apdovanojimus.
Grytai dalyvaujant profesorės Mūzos Rubackytės meistriškumo pamokose, garsi šalies pianistė apie jaunąją atlikėją yra pasakiusi: „O mergaitė turi apetitą gyventi muzikoje“. Didžiulio tarptautinės muzikų bendruomenės susidomėjimo Gryta sulaukė būdama 11-os, kuomet Paryžiuje dalyvavo A. Rubinsteino konkurse ir laimėjo specialią premiją. Nuo to laiko G. Tatorytė yra pelniusi virtinę apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir kitose šalyse. Yra grojusi prestižiniame Šlėzvigo-Holšteino festivalyje Vokietijoje. „2012 metais Vokietijoje, kartu su Manhaimo jaunimo simfoniniu orkestru, išleistas pirmasis Grytos CD. Klasikinės muzikos atlikėjui turėti savo kompaktinę plokštelę – itin didelis pasiekimas ir pripažinimas“, – sakė Rasa Kubilienė.  Iki 18 metų Gryta buvo remiama M. Rostropovičiaus fondo, kaip kad leidžia mūsų įstatai. Tačiau ir vėliau, sukakus pilnametystei, stebime fondo globotus vaikus, rūpinamės jais“, – pridūrė R. Kubilienė.
Smuikininkas A. Šochas kelius į muzikos sceną taip pat skynėsi globojamas M. Rostropovičiaus fondo, nuo 2011 m. yra „Oscar und Vera Ritter-Stiftung“ fondo stipendininkas. A. Šochas smuiku griežti pradėjo šešerių. Yra aktyvus festivalių dalyvis: 2012 m. vasarą dalyvavo šiuolaikinės muzikos festivalyje OPUS XXI Avinjone (Prancūzija), kur buvo pristatyti naujausi šiuolaikinės muzikos kūriniai. Solo partijas A. Šochas atliko Rusijoje, Azerbaidžane, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Olandijoje, Belgijoje, Baltarusijoje, Latvijoje bei Estijoje. Taip pat groja su orkestrais. Šiuo metu asistuoja savo profesorės Tanjos Becker-Bender klasėje.

G. Tatorytės ir A. Šocho koncertas vyks per „Kultūros naktį“, birželio 20 d., Valdovų rūmuose Vilniuje. Programoje: Balio Dvariono, Edvardo Griego, Fritzo Kreislerio, Maurice‘o Ravelio bei Astoro Piazzollos kūriniai smuikui ir fortepijonui.

 

Algirdas Šochas
Algirdas Šochas
Gryta Tatorytė
Gryta Tatorytė
Žilvinas Brazauskas
Žilvinas Brazauskas