7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Minint operos Lietuvoje gimimo dieną – pirmasis sceninis muzikinis kūrinys

 

Nelda Bagdonavičiūtė
Nr. 32 (1046), 2013-09-06
Muzika Anonsai
Ansamblis „Micrologus“
Ansamblis „Micrologus“

 

Rugsėjo pradžioje Valdovų rūmuose minima operos Lietuvoje gimimo diena – puiki proga prisiminti muzikinės dramos raidą. Vienas ryškiausių senosios muzikos ansamblių – kitais metais savo įkūrimo 30-metį minėsiantis ansamblis iš Italijos „Micrologus“ – atsigręžia į operos ištakas. Jų parengtas „Vaidinimas apie Robeną ir Marijoną“ („Le Jeu de Robin et Marion”), muzikos istorijoje laikomas pirmuoju sceniniu muzikos kūriniu, vainikuos „Operos dienos valdovų rūmuose“ programą ir paskelbs senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale“ pradžią.
 
Rugsėjo 7 d., šeštadienį, 19 val. Valdovų rūmuose rodomos muzikinės pastoralės autorius – Adomas Alietis (Adam de la Halle, apie 1237–1288) – vienas originaliausių XIII a. viduramžių truverų, poetas ir muzikas. Jo talentas buvo plačiai pripažintas dar jam gyvam esant – jau nuo 1272 m. pagiriamieji žodžiai jam užfiksuoti ir iš to meto Prancūzijos menininkų lūpų, ir iš Paryžiaus universiteto bendruomenės. Adomo Aliečio kūryba buvo žinoma ne vien gimtajame Arase, Šiaurės Prancūzijoje, bet ir daugelyje kitų Prancūzijos bei Italijos karalių dvarų. Ji buvo ne kartą perrašinėjama, stengtasi sudaryti jo poezijos raštus. Baigęs menų studijas Paryžiaus universitete, jis išvyko į Italiją, kur dirbo Karolio I Anžu menestreliu Neapolyje. Sakoma, kad taip jo kūryboje susijungė Araso truverų bei žonglierių tradicijos ir pastoralinė italų lyrika. Neapolyje apie 1283 m. ir sukurtas jo „Vaidinimas apie Robeną ir Marijoną“, kurio siužetas pasakoja apie žaviąją piemenaitę Marijoną, jos širdies draugą Robeną ir galingą bei arogantišką riterį Oberą. Vaidinimas pilnas žaismingų tradicinių liaudies dainų, itališkų šokių, žaidimų, o jiems pritaria įvairiausi viduramžių instrumentai.
 
Prieš koncertą 18 val. Valdovų rūmų lankytojų vestibiulio auditorijoje vyks paskaita „Muzika Neapolio Anžu dvare XIII amžiuje“, ją ves ansamblio „Micrologus“ vadovė Patrizia Bovi (Italija). Paskaita bus verčiama į lietuvių kalbą.
 
Viduramžių muzikos ansamblis „Micrologus“ buvo vienas iš pirmųjų senosios muzikos kolektyvų Italijoje, kurie ėmėsi atlikti viduramžių muziką. Iki šiol jie tęsia savo veiklą, ieškodami naujų kelių interpretuoti šią muziką, surasti naujų atlikimo būdų, o jų klausytojų ir gerbėjų skaičius vis auga, įtraukdamas koncertų lankytojus ne vien Italijoje, Prancūzijoje, bet ir kitose Europos šalyse.
 
Ansamblį 1984 m. įkūrė Patrizia Bovi, Adolfo Broegg (1961–2006), Goffredo Degli Esposti ir Gabriele Russo. Per 29 savo veiklos metus jie išleido 26 kompaktines plokšteles, tarp kurių dvi pelnė prestižinius metų „Diapason d’Or“ apdovanojimus (1996 m. buvo apdovanota kompaktinė plokštelė „Landini e la musica fiorentina“, 1999 m. – įrašas „Alla napolitana“). 2000 m. jų išleista plokštelė „Cantico della Terra“ pelnė Goldbergo aukščiausiąjį apdovanojimą, o 2009-aisiais CD su knygele“ Aragon en Napoles“ pažymėtas kaip žurnalo „Boston Globe“ „didžiausia staigmena“ – užėmė aukščiausią reitingų vietą tarp metų klasikos albumų.
 
Ansamblis nuolat pasirodo svarbiausiuose Europos festivaliuose ir koncertų salėse (Urbino, Monpeljė, Vienos „Konzerthaus“, Paryžiaus „Cite de la Musique“, Londono „Southbank Centre“, Jorko, Bostono, Jaroslavo senosios muzikos festivaliuose, Flandrijos, Granados festivaliuose), koncertuoja Japonijoje, Meksikoje, Kanadoje, JAV. Jų darbas labai glaudžiai susijęs su istoriniais muzikos šaltinių tyrimais, tarp jų ir žodine tradicija perteikiama muzika. Profesionalus gilinimasis į savo atliekamą muziką ansambliui sukūrė puikią autentiškų atlikėjų reputaciją, o publika jų koncertuose žavisi gyvybingu, natūraliu muzikavimo stiliumi, kuriame instrumentų tembrų spalvos gražiai dera su vokaline polifonija.
 
Ansamblis „Micrologus“ dalyvauja teatro ir kino projektuose – antai režisieriaus Gabriele Salvatore filme „Mediterraneo“ jie sukūrė garso takelį. 2007–2008 m. su Belgijos šiuolaikinio šokio trupe jie parengė bendrą spektaklį „Mitas“ (choreografas Sidi Larbi Cherkaoui), čia viduramžių muzika suskambo dar platesnei klausytojų auditorijai.

 

Ansamblis „Micrologus“
Ansamblis „Micrologus“