7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertu pažymėtas Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai

 

Dalia Vencevičienė
Nr. 33 (1047), 2013-09-13
Muzika Anonsai
Violeta Urmana. D. Matvejevo nuotr.
Violeta Urmana. D. Matvejevo nuotr.

 

Rugsėjo 12 d. prestižiniame Briuselio vizualiųjų menų centre BOZAR skambės vokalinė ir simfoninė muzika, atliekama pasaulinį pripažinimą pelniusios operos solistės Violetos Urmanos ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, diriguojamo Modesto Pitrėno. Tai – svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai kultūros programos Belgijoje renginys.
 
Į populiaraus Briuselyje klasikinės muzikos festivalio KLARA programą įtraukto koncerto klausysis LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Belgijos karalius Filipas, LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, Europos Parlamento nariai, ES komisarai, Lietuvos ir ES institucijų vadovai, Belgijos vyriausybės atstovai, diplomatai, muzikos festivalio lankytojai. Iš viso didžiojoje BOZAR koncertų salėje telpa daugiau nei 2000 klausytojų. Koncertą tiesiogiai transliuos Belgijos radijas.
 
„Pasirengimas truko keletą metų ir labai džiaugiamės, kad Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga galėsime pristatyti Lietuvos kultūrą aukščiausiu lygiu“, – sako kultūros ministras Šarūnas Birutis. Pasak ministro, Lietuva ES Tarybai pirmininkauja pirmą kartą ir tai yra didelė atsakomybė, o kartu puiki galimybė Europai pristatyti Lietuvos kūrėjus ir išskirtinius Lietuvos kultūros reiškinius.
 
Lietuvos nacionalinis simfoninis yra pirmasis Lietuvos orkestras, grosiantis BOZAR salėje. Pasak ministro, į šią sceną svajoja įžengti daug muzikų. Koncertas Briuselyje vainikuos ilgalaikį Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje bendradarbiavimą su partneriais Briuselyje.
 
V. Urmanos ir LNSO koncerto programą buvo galima išgirsti ir Vilniuje – vasaros pradžioje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ja pradėtas 17-asis Vilniaus festivalis. „Parengėme labai sudėtingą, gražią, rafinuotą programą. Koncertas Briuselyje, neabejoju, bus dar įspūdingesnis negu Vilniuje, nes orkestras visą vasarą repetavo, gludino ir gilino kūrinius“, – sako dirigentas Modestas Pitrėnas.
 
Pirmoje koncerto dalyje skambės M.K. Čiurlionio simfoninė poema „Miške“ ir R. Wagnerio vokalinis ciklas moteriškam balsui „Penkios Mathildos Wesendonck dainos “. Po pertraukos skambės Ziglindos arija iš R. Wagnerio operos „Valkirija“, R. Strausso simfoninė poema „Mirtis ir pragiedrėjimas“, o pabaigoje – R. Wagnerio Izoldos mirties scena iš operos „Tristanas ir Izolda“.

 

Violeta Urmana. D. Matvejevo nuotr.
Violeta Urmana. D. Matvejevo nuotr.