7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Respublikinis vaikų ir jaunimo dainavimo konkursas „Rudens spalvos“

Vera Badjanova
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Muzika Anonsai
Festivalio „Rudens spalvos“ akimirka
Festivalio „Rudens spalvos“ akimirka

 

Kiekvienas balsas unikalus, neretai skirtumai tarp lyrinio, dramatinio ar koloratūrinio soprano neatspindi jo tembro subtilumo, tenka pasitelkti tokius būdvardžius kaip „aksominis“, „žaižaruojantis“. 2011 m. spalio 26 d. Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykloje susibūrę konkurso „Rudens spalvos“ dalyviai praturtino rudens spalvų paletę savo balsų grožiu. Sulaukta 77 dalyvių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Ukmergės, kitų Lietuvos miestų ir miestelių. Pagal amžių dalyviai buvo suskirstyti į šias kategorijas: A (7–10 metų), B (11–15 metų), C (16–19 metų). Konkurso organizatoriai džiaugėsi, kad duetus pavyko išskirti į D kategoriją. Šis sprendimas, manau, buvo pagrįstas, juk dainuoti dviese sudėtingiau. Iš dueto laukiama ne tik darnaus skambėjimo, bet ir nepriekaištingo meninio rezultato. Tam reikia didesnio profesinio pasirengimo: ypač gero dueto dalyvių susiklausymo (pvz., frazių pabaigose), gebėjimo jausti vienas kitą. Jaunuosius dainininkus 2011 m. vertino žinomi menininkai: žiuri pirmininkė – ilgametė LNOBT solistė, edukacinių projektų koordinatorė Sofija Jonaitytė, nariai – tarptautinių konkursų laureatas LNOBT dirigentas Martynas Staškus bei kamerinės vokalinės muzikos atlikėja, Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Natalija Katilienė. Ryškiausi kiekvienos kategorijos dalyviai apdovanoti diplomais ir prizais. Geriausi akompaniatoriai taip pat pelnė diplomus. Jauniausi konkurso „Rudens spalvos“ laureatai: Nojus Apynis, I vieta; German Salnikov, II vieta; Laura Daujotaitė, III vieta. B kategorijos I vietos laureatai – Viltė Gineitytė bei Dominykas Kovaliovas, II vietą pelnė Agnietė Šostakaitė, III vieta atiteko Emilijai Kavaliauskytei. C kategorijoje I vietą pelnė Ignas Melnikas, II vietos laureate tapo Gabrielė Kupšytė, III vietą pasidalino Gopalas Michailovskis bei Indrė Pelakauskaitė. Komisijos narės N. Katilienės specialus prizas atiteko Modestui Narmontui. Duetų kategorijoje (D) I vieta atiteko Simonai Kasmauskaitei ir Monikai Akuckaitei, II vieta – Rokui Dastikui ir Monikai Petrulevič, III vieta – Arnui Pelakauskui ir Laurynui Bičiūnui.
 
Konkurso „Rudens spalvos“ nuostatai parodė nuoširdų organizatorių norą grįžti prie klasikinio meno ugdymo pagrindų bei pastangas puoselėti tautinės muzikos tradicijas. Visų kategorijų dalyviams privalomas kūrinys buvo lietuvių liaudies daina, taigi jie turėjo dar vieną progą prisiliesti prie lietuvių liaudies dainų – ir originalių, ir apdailų – lobyno. Skirtingų tautybių jaunieji dainininkai labai įsijautę interpretavo lietuvių liaudies dainas, muzikavo solo ar duetu su akompanimentu ir/ar a cappella. Kiekvienas pedagogas nuoširdžiai parinko savo mokiniams ne tik jiems labai tinkančius, bet ir ryškius, naujai skambančius kūrinius, apgalvodamas visus interpretavimo niuansus. Pirmojo Respublikinio vaikų ir jaunimo dainavimo konkurso „Rudens spalvos“ organizacinis komitetas dėkoja visiems mokytojams už gerą dalyvių parengimą, o konkurso rėmėjams – V. Landsbergio fondui bei Vilniaus miesto savivaldybei – už finansinę paramą, be kurios šis renginys tikriausiai nebūtų įvykęs.
 
Pernai spalį vykęs konkursas „Rudens spalvos“ susilaukė gerų vokalo žinovų ir dainavimo pedagogų įvertinimų. Atsižvelgus į teigiamą 2011 m. patirtį, šių metų spalio 24 d. Naujosios Vilnios muzikos mokykloje nutarta suorganizuoti antrąjį Respublikinį vaikų ir jaunimo dainavimo konkursą „Rudens spalvos“. Lauksime talentingų vaikų ir jaunimo iš įvairių Lietuvos miestų, kad vėl nuspalvintų spalį savo balsais, taip pat jų mokytojų, kuriems šis konkursas, tikimės, bus viena iš galimybių pasidalinti pedagogine patirtimi, pasisemti naujų kūrybinių idėjų.

 

Žymos:
Vera Badjanova,
Festivalio „Rudens spalvos“ akimirka
Festivalio „Rudens spalvos“ akimirka