7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atominiame reaktoriuje atidaroma personalinė menininko Das Vegas paroda

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1211), 2017-04-28
Kronika Anonsai

Šį penktadienį atidaroma personalinė lietuvių menininko Das Vegas „Frozen Fraction” paroda Stokholme. Ji vyks įspūdingoje buvusio atominio reaktoriaus erdvėje – Reactor Hall, kuris jau daugelį metų yra uždarytas ir atiduotas meno ir kultūros projektų ekpozicijoms. Ši erdvė, esanti miesto centre, bet giliai po žeme, tapo Das Vegas specifinio vietos meno projekto integralia dalimi.

Paroda yra dalis didesnio „Meno vertė” projekto dalis, kuris tyrinėja dviejų polių: kūrybos industrijos ideologijos ir jos kritikos, siekiančios išlaisvinti patirtį, sankirtą. Menininkas ieško sintezės tarp dviejų priešingų vertybinių paradigmų – meno kaip vartojimo objekto ir meno kaip estetinės vertybės. Kartais šių skirtingų pasaulių verčių skalės persipina ir jų funkcijos etiškai toleruojamos. Naujai vertinant, iškeliamos moralinės ir estetinės vertės, kurias projekto lankytojas kviečiamas permąstyti.

Projekte per tiesmuką „skaičių“ pasaulio propagavimą meno kontekste yra kuriama nauja raiška, kurios elementai tampa ekonominės terpės ir jos skambių atgarsių meno (rinkos) pasaulyje atvira kritika. Šiame kritiniame kontekste, ekonominės struktūros yra matomos kaip uzurpuojančios kūrybinį potencialą ir iš esmės sukurtos tam, kad tikrosios meninės vertybės nebūtų kvestionuojamos, o ekonominiai simboliai taptų kūrybine medžiaga. Visas projektas yra tarsi didelė parabolė, kurioje įžvelgtinos dichotominės paralelės tarp meno ir medijų pasaulių, tarp natūralaus gyvenimo ir technologinės agentūros, tarp meninės išraiškos ir griežtų mokslinių žinių, tarp genijaus statuso ir socialinio tinklo teorijų.

Abstrakcija per skaičius taip pat gali būti suvokiama kaip vienas iš šiuolaikinio pasaulio, kuriame pasitikėjimas skaičiais sparčiai auga, semiotinių ženklų. Šiuo projektu siekiama sukurti koncepciją apie postabstrakciją kaip sąlygą reikštis naujoms šiuolaikinio pasaulio ir šiuolaikinio meno sintezėms. Projekte šiuolaikinio skaitmeninio pasaulio kritika pasireiškia per duomenų ir skaičių apraiškas. Kvestionuojamas eksponentiškai stiprėjantis šiuolaikinio pasaulio pasitikėjimas skaičiais ir duomenimis, jų įtraukimas į kasdienį pasaulį suabstraktinant ir unifikuojant viską, kas nėra skaičius ar anksčiau nebuvo suvokiama kaip galimybė užkoduoti ir suskaitmeninti – per laikrodinį laiką, medijų archeologiją, algoritminį apdorojimą, kompiuteriją, quantified-self judėjimą ir kita.


Das Vegas meno darbai eksponuojami įvairiose šalyse, nuo meno karjeros pradžios 1996 metais darbai buvo eksponuoti daugiau nei 120 ekspozicijose, įskaitant Manifesta bienalę, File meno festivalį San Paule, Video-Brazil meno festivalį, Stambulo meno bienalę, Modernaus meno muziejus Stokholme, Šiuolaikinį meno centrą Vilniuje, INTRO meno centrą Vilniuje, Hiusbi meno centrą Stokholme, ir kitur.

Pagrindinis Das Vegas meninės veiklos laukas – autorystė ir institucinė kritika, naudojant ir tradicines, ir rafinuotas priemonės, medijas, technologijas. Paskutiniųjų metų darbai sietini su postabstrakcija, kuri atsiveria įvairiais būdais, kaip sąlyga kurti šiuolaikiniame pasaulyje apskritai. Taip pat dažnai dirba interaktyviai, įtraukdamas žiūrovus į meno kūrimo procesus, „nulaužiant“ mūsų kasdienių įrenginių naudojimą, abstrahuojant aplinką ir kt.


Frozen Fraction, vernissage 18 val., penktadienis, 2017 04 28. Reactor Hall, R1, Drottning Kristinas väg 51.


R1 Experimental Performance Space
Drottning Kristinas väg 51, Stockholm
The Royal Institute of Technology
Map: https://www.kth.se/places/room/id/2cf1cb78-208e-424a-a931-7ce01e80e624


Reactor Hall space: https://en.wikipedia.org/wiki/R1_(nuclear_reactor)

The project Art Value: http://simbelis.com/media-art-projects/art-value/

Das Vegas artist: http://www.dasvegas.net

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,