7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kamerinė muzika Gariūnų verslo parko koncertų salėje

Ona Kupčiūnienė
Nr. 9 (1161), 2016-03-04
Kronika Anonsai
Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.
Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.

Gariūnų verslo parko koncertų salėje vasario 25 dieną įvyko nepaprastas koncertas: grojo jauni ir labai talentingi muzikantai – violončelininkas Dmitrijus Berezinas ir pianistas Jurgis Aleknavičius.

Galbūt kai kam žodžių derinys „Gariūnai ir klasikinės muzikos koncertai“ dar skamba keistai ir netikėtai, tačiau jau trečiąjį sezoną veikianti 250 vietų kamerinė salė turi savo publiką. Štai ir šį vakarą klausytojų susirinko vos ne dvigubai daugiau, nei talpina salė – organizatoriams teko plėsti salės erdvę: iš visų pusių atitraukti užuolaidas, kurios imitavo sienas, pristatyti daug papildomų kėdžių, klausytojai atvažiavo net iš Trakų, Šalčininkų, Grigiškių, Kaišiadorių!

Nors profesionalių muzikų tarp publikos buvo nedaug, o koncerto programa nepasirengusiam klausytojui gan sudėtinga, publika klausė užgniaužusi kvapą. Vaikinai su didele meile ir pagarba kompozitoriams pristatė atliekamą programą ir tai suteikė ypatingo žavesio ir šilumos, sukūrė jaukią ir betarpišką nuotaiką.

Pradėdamas koncertą, Dmitrijus pasakė: „Mes labai džiaugiamės, jog pagaliau kartu su Jurgiu surengėme bendrą koncertą. Mudu jau buvome groję anksčiau, dar kai abu mokėmės valstybinėje N. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje Peterburge. Praėjo kažkiek laiko, Jurgis įstojo į doktorantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o aš studijuoju Kiolno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje. Ir štai šiandien mes turime galimybę pirmą kartą groti kartu gimtosios šalies publikai.“

Šiam vakarui atlikėjai paruošė itin gražios kamerinės muzikos, kurią abu labai mėgsta ir kiekvienas daug groja. Tačiau koncertą pradėjo nuo genialiojo Johanno Sebastiano Bacho. Dmitrijus atliko 3 dalis iš siuitos violončelei solo Nr. 3 C-dur: didingas Preliudas skambėjo pakylėtai ir drąsiai,  Sarabanda – lyg nuoširdus pasakojimas su skausmingomis besileidžiančiomis žemyn dejonėmis ir virtuozinė, šventiška, džiaugsmu trykštanti Žiga buvo atlikta nepriekaištingai.

Vokiškąją koncerto dalį tęsė šviesi ir jaunatviška Ludwigo van Beethoveno Sonata violončelei ir fortepijonui Nr. 1 F-dur. Tai vienas ankstyvųjų Beethoveno kūrinių, parašytas 1796 metais, kai kompozitoriui buvo 26-eri. Abu vaikinai panašaus amžiaus ir jiems puikiai pavyko perteikti jaunatvišką energiją, polėkį ir drąsius siekius. Nepaprasto techniško sudėtingumo Sonata skambėjo lengvai ir žaismingai, meistriškai ir stilingai.

Toliau programoje skambėjo prancūzų kompozitoriaus Jules‘io Massenet „Meditacija“ iš operos „Tais“. Tai yra pagrindinės veikėjos, jaunos ir kerinčios merginos Tais susimąstymas apie gyvenimą, jos norą viską pakeisti ir tapti vienuole. Dieviškas Dmitrijaus violončelės skambėjimas kartu su jautriu ir subtiliu arfos garsus imituojančiu Jurgio akompanimentu vaizdingai perteikė jaunos sielos kančias, palietė širdies gelmes, o dramatiškas tragizmas kūrinio kulminacijoje sujaudino iki ašarų.

Kito prancūzų kompozitoriaus, genialaus impresionizmo atstovo ir subtiliausių spalvų muzikoje ieškotojo Claude‘o Debussy kūrinius Jurgis atliko solo. Nuskambėjo pjesių fortepijonui ciklo „Paveikslai“ dvi dalys: „Varpų garsai pro lapus“ bei „Auksinės žuvelės“. Pianistas meistriškai perteikė peizažo grožį, spalvas, medžių šlamėjimą, saulės šviesą pro jų lapus ir skaidrių varpelių skambėjimą pirmoje pjesėje bei blizgančių žuvelių įmantrų pliauškėjimą antroje.

Koncerto pabaigoje skambėjusi I dalis Allegro moderato iš Fryderyko Chopino Sonatos violončelei ir fortepijonui g-moll sukėlė tikrą furorą, ilgas ovacijas. Būdamas labai gabus pianistas, Chopinas parašė labai daug neįtikėtino grožio muzikos fortepijonui, tačiau violončelei buvo skirti tik 3 kūriniai. Ši Sonata yra viena iš tų kūrinių, ir todėl visiems violončelininkams yra labai brangi. Abu atlikėjai pademonstravo savo ryškų temperamentą, meistrišką instrumentų valdymą, įtikinamą savo interpretacijos viziją, darnų ansamblį ir begalinį atsidavimą muzikai.

Šio kamerinio dueto debiutas gimtajame mieste tapo ryškiu Vilniaus muzikinio gyvenimo įvykiu, tai liudijo ilga sveikintojų eilė, aibė gėlių, dovanų, nuoširdžių padėkos žodžių. Palinkėkime jauniems muzikams laimingo kūrybinio gyvenimo, puikių salių, naujų bendrų darbų, įdomių programų, daug gražios muzikos, o mes visi – jų gerbėjai, ištikimi klausytojai – labai  lauksime kiekvieno Dmitrijaus ir Jurgio koncerto.

Dmitrijus Berezinas gimė 1991-aisiais Vilniuje. Būdamas 6-erių pradėjo lankyti Naujosios Vilnios muzikos mokyklą mokytojos Tatjanos Kuc violončelės klasę, nuo 2006-ujų mokslus tęsė M. K. Čiurlionio menų mokykloje (mokytoja T. Kuc). Per 10 mokslo metų jis laimėjo visus Respublikinius B. Dvariono konkursus, taip pat tapo įvairių tarptautinių konkursų Italijoje, Latvijoje, Lietuvoje pirmųjų vietų laureatu; Lenkijoje IX tarptautiniame K. Wilkomirskio konkurse Poznanėje tapo diplomantu. Tolesnėms studijoms Dmitrijus pasirinko Sankt Peterburgo valstybinę N. Rimskio-Korsakovo konservatoriją, į kurią įstojo 2010 metais, pas žymų violončelininką, buvusį Mstislavo Rostropovičiaus auklėtinį Anatolijų Nikitiną. Studijų metai buvo gausūs koncertais solo ir kamerinių ansamblių sudėtyje, Dmitrijus grojo konservatorijos A. Glazunovo salėje, Sankt Peterburgo nacionalinės D. Šostakovičiaus filharmonijos scenoje, Maskvos konservatorijos N. Miaskovskio salėje, su trio gastroliavo Vokietijoje (Hamburgas, Celė), Latvijoje (Ryga) bei Lietuvoje;  2011-ųjų metų vasarą Vilniuje kartu su kitais jaunaisiais Lietuvos muzikais, studijuojančiais užsienyje, paruošė „Flamentango“ programą „Kristupo vasaros festivaliui“. 2012-ųjų kovo mėnesį įvyko koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (dirig. Martynas Staškus) „Atžalyno“ festivalyje, o 2013-ųjų balandį  „Sugrįžimų“ festivalyje Dmitrijus atliko solinę programą Taikomosios dailės muziejuje.

Nuo 2011-ųjų metų Dmitrijus yra Sankt Peterburgo Violončelininkų ansamblio narys, su šiuo ansambliu jis gastroliavo Lenkijoje, Italijoje, 2012 metų pavasarį dalyvavo šio ansamblio kompaktinės plokštelės įraše. Dmitrijus yra koncertavęs su Latvijos muzikos akademijos kameriniu orkestru Rygoje, Latvijos MA didžiojoje salėje, su Šv. Kristoforo bei Lietuvos kameriniu orkestrais, su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bei su Pietvakarių Vokietijos kameriniu orkestru Rutesheime.

D. Berezinas dalyvauja Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fonde „Pagalba Lietuvos vaikams“, yra apdovanotas Lietuvos Respublikos prezidento Valdo Adamkaus ir Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės Garbės raštais (2006 ir 2010 metai).

Studijų laikotarpio atostogos buvo skirtos meistriškumo kursams Sankt-Peterburge ir užsienyje, tobulinosi pas profesorius – J. Pernoo (Prancūzija), R. Latzko (Austrija), O. Karlssoną (Švedija), prof. A. Bondurianskį (Maskva), C. Bohorquezą, D. Mueller-Schottą (Vokietija) ir kt.

Paskutiniųjų metų įvykiai – 1-oji vieta IV tarptautiniame konkurse Stokholme, Švedijoje (2014 m.), koncertas Vilniaus Rotušėje, skirtas Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos 50-mečiui (2015-ųjų m. vasaris) bei šiuolaikinio kompozitoriaus Antono Tanonovo styginių kvarteto premjera Sankt Peterburge, konservatorijos A. Glazunovo salėje (2015-ųjų m. kovas). Nuo  2015 metų Dmitrijus yra Kelno aukštosios muzikos ir šokio mokyklos studentas, jo profesorius – Laurenciu Sbarcea.

Jurgis Aleknavičius gimė 1986 metais, mokėsi Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje mokytojos ekspertės Tatjanos Radovič klasėje, vėliau studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje prof. Aleksandros Žvirblytės klasėje. 2008 m. stažavosi Briuselio karališkojoje konservatorijoje profesoriaus Blumenthalio ir asistentės K. Veekmans klasėje. 2010 m. studijavo Norvegijoje, Grygo muzikos akademijoje pas profesorių A. Kayserį. Koncertavo Italijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Kinijoje. 2015 m. baigė Sankt Peterburgo valstybinės N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos aspirantūros studijas. Jo pedagogė prof. Nina Seriogina. Šiuo metu studijuoja LMTA meno doktorantūroje, daug koncertuoja, užsiima pedagogine veikla.

Pianistas yra keleto tarptautinių konkursų laureatas. Dalyvavo Italijos, Prancūzijos, Švedijos, Lenkijos, Lietuvos prestižiniuose pianistų konkursuose. 2010 m. ir 2014 m. tapo diplomantu Tarptautiniame S. Vainiūno pianistų konkurse Lietuvoje. 2012 m. vasarą laimėjo pirmąją premiją Maltoje. Pianisto repertuare gausu romantinės muzikos fortepijoninių šedevrų, išpuoštų žėrinčiais pasažais ir įvairiausiais tembrais spindinčiomis garsų harmonijomis. Jurgio atliekamas klasikinis repertuaras pasižymi ypatinga filosofija ir intelektualiniais ieškojimais.

Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.
Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.
Jurgis Aleknavičius, Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.
Jurgis Aleknavičius, Dmitrijus Berezinas. Juozo Balinskio nuotr.