7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasario“ apdovanojimas atiteko filmui „Myliu“

 

Pagal „Kino pavasario“ inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Kronika Anonsai
Slawomiras Fabickis. A. Solomino nuotr.
Slawomiras Fabickis. A. Solomino nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį iškilmingai uždarytas 18-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“. Dvi savaites kvietęs į geriausius kino filmus, diskusijas, susitikimus su garsiais kino kūrėjais festivalis atsisveikino iki kitų metų. Per uždarymo ceremoniją įteikti aštuoni apdovanojimai. Pagrindinis festivalio prizas ir „Kino pavasario“ statulėlė atiteko režisieriui Slawomirui Fabickiui už filmą „Myliu“.

 
Konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmus iš Rytų ir Vidurio Europos vertino tarptautinis žiuri: palestiniečių aktorius Ali Sulimanas, rumunų aktorė Ada Condeescu, kroatų aktorius Leonas Lučevas, italų kino kritikas Gianni Ottone bei turkų režisierė ir scenaristė Yesim Ustaoglu. „Šioje programoje tiek daug skirtingų filmų ir visi jie – dramos. Tačiau kiekvienas atsiskleidžia savaip, paliesdamas svarbias tolerancijos ir tapatybės temas. Tad norėjosi apdovanoti ne tik filmą, bet ir jį kūrusį režisierių bei aktorius“, – kalbėjo žiuri narys Giovanni Ottone. „Visi filmai – aukštos kokybės. Viena vertus, nuspręsti, kas turėtų gauti pagrindinį apdovanojimą, nebuvo sunku, kita vertus, norėjosi apdovanoti daugiau filmų, nes jie to verti“, – sakė žiuri narė Yesim Ustaoglu. Tarptautinio žiuri sprendimu, geriausiu festivalio konkursinės programos filmu ir pagrindinio 7000 eurų prizo bei Viktoro Dailidėno kurtos statulėlės savininku tapo lenkų režisieriaus Slawomiro Fabickio filmas „Myliu“.
 
„Dėkoju festivalio direktorei už kvietimą ir žiuri už tokį įvertinimą. Lietuvoje esu pirmą kartą. Šis festivalis puikus, kaip ir jo publika, – atsiimdamas pagrindinį festivalio apdovanojimą kalbėjo Fabickis. – Man šis apdovanojimas labai svarbus, nes sukūriau šį filmą po šešerių metų pertraukos ir įdėjau į jį visą širdį, kaip ir juostoje vaidinantys aktoriai.“
 
Konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmų aktorių vaidybą gyrė visi žiuri nariai, pabrėždami, kad buvo galima apdovanoti beveik visų pagrindinių vaidmenų atlikėjus.
 
Tarptautinis žiuri už geriausią vaidybą apdovanojo rumuną Daną Chioreaną, suvaidinusį pagrindinį vaidmenį filme „Rokeris“. Aktoriui skirtą apdovanojimą atsiėmė filmo režisierius Marianas Crisanas. Jis sakė: „Vaidinti šiame filme aktoriams buvo gana sunku, nes scenos sudėtingos, kupinos įtampos ir stiprių emocijų. Manau, kad Danas atliko savo darbą šimtu procentų, akivaizdu, kad tai puikus jo debiutas kine, nes iki šiol jis buvo žinomas kaip teatro aktorius. Šiam vaidmeniui Danas atidavė visą savo sielą.“ Apdovanojimas už geriausią režisūrą atiteko filmo „Mano šuo Kileris“ kūrėjai Mirai Fornay.
 
Konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmus taip pat vertino ir tarptautinės ART kino teatrų ir festivalių konfederacijos CICAE komisijos nariai: vokiečių teatro, kino ir televizijos aktorė Elke Bludau, austrų kilmės kino programų kuratorė, kino žurnalistė ir redaktorė Evelin Stark bei kino teatro „Pasaka“ direktorius Justas Prascevičius. CICAE apdovanojimas atiteko režisierės Rusudan Chkonia filmui „Nenustok šypsotis“. Prizą atsiėmė į festivalį atvykusi filmo aktorė Olga Babluani. Pasak jos, „šis filmas gavo daugybę apdovanojimų kitose šalyse, tačiau sulaukti tokio įvertinimo Lietuvoje mums ypač svarbu. Mus sieja panaši istoriškai susiklosčiusi situacija. Juosta pasakoja apie šių dienų Gruzijos socialinę padėtį. Džiaugiamės galėdami tai parodyti lietuviams, nes ir jūs patyrėte panašių momentų.“
 
Geriausiu trumpametražiu festivalio filmu konkursinėje programoje „Trumpas konkursas“ tapo filmas „Švilpukas“, kurį sukūrė lenkų režisierius Grzegorzas Zariczny. Tokį sprendimą paskelbė tarptautinis žiuri: aktorė ir kino kūrėja Oona Mekas, kroatų režisierius Danilo Šerbedžija ir britų kino žurnalistas, BAFTA narys Laurence’as Boyce’as. „Trumpo konkurso“ nugalėtojui įteiktas festivalio prizas ir statulėlė.
 
„Noriu padėkoti žiuri nariams ir žiūrovams už pasitikėjimą, pagarbą ir meilę lenkiškam kinui, ne tik tam, kuris pasakoja gražias istorijas, bet ir tokiam, kuris kelia svarbiausius ir didžiausius gyvenimo klausimus“, – atsiimdama filmui „Švilpukas“ skirtą apdovanojimą kalbėjo Lenkų instituto direktorė Małgorzata Kasner.
 
„Kino pavasario“ žiūrovai išrinko labiausiai patikusį trumpametražį filmą. Juo tapo režisieriaus Samo Frenchos juosta „Berniukai žaidžia buzkaši“.  
 
Tradiciškai per festivalio uždarymo ceremoniją buvo paskelbta „Kino pavasario“ žiūrovų išrinkta geriausia Lietuvos kino aktorė. Ja tapo Valda Bičkutė. Aktorei atiteko prancūzų kompanijos „Bourjois“ įsteigtas prizas – kelionė į Paryžių. Daugiausiai šiemet publikos simpatijų sulaukusią aktorę sveikino ir prizą įteikė geriausia aktore Venecijos festivalyje pripažinta Hadas Yaron, vaidinusi „Kino pavasario“ juostoje „(Ne)savo noru“.
 
18-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonijos metu pirmą kartą įteiktas garsiojo lietuvių kino kritiko Sauliaus Macaičio apdovanojimas. Daugelį metų „Lietuvos ryte“ dirbusio kritiko prizą vyriausiasis dienraščio redaktorius Gedvydas Vainauskas įteikė Čilės režisieriaus Pablo Larraino filmui „Ne“. Šį laureatą išrinko tarptautinis kino kritikų žiuri.
 
Per dvi festivalio savaites „Kino pavasaris“ parodė beveik pustrečio šimto filmų. Festivalio uždarymo ceremonijos metu paaiškėjo, kad šių metų festivalio žiūrovų simpatijų prizas atiteko švedų režisieriaus Maliko Bendjelloulo filmui „Sugar Man“.

 

Slawomiras Fabickis. A. Solomino nuotr.
Slawomiras Fabickis. A. Solomino nuotr.