7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nuo pirmosios nuotraukos iki „Instagram“: filmą „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“ jau galima žiūrėti namie

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Kinas Anonsai
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“

Ar šiuolaikiniame medijų pasaulyje dar skiriate, kas yra tikra ir kas – ne, kas dar saugu ir kas jau nebe? O kaip visa tai sekasi atskirti jūsų vaikams ir paaugliams? Tai pasitikrinti, permąstyti ir suklusti ragina vienas populiariausių festivalio „Nepatogus kinas“ filmų – apdovanojimų pelnęs „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“. Judančių vaizdų istoriją nuo pirmųjų nuotraukų iki šiandieninio „Instagram“ šmaikščiai parodantis filmas rodomas namų kino platformose, o festivalio atstovai ragina šį filmą žiūrėti ir aptarti kartu su vaikais.

 

„Medijos dabar vystosi sparčiausiai per visą žmonijos istoriją. Ir dar ne visiems spėjus susivokti, kad, pasirodo, ne viskas, ką skaitome „Facebook“ yra tiesa, technologijos pažeria dar daugiau – giliosios klastotės (angl. deepfake) vaizdo įrašais kompromituojama, siekiama sukelti neramumus ar net sėkmingai išviliojami pinigai. Filmas „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“ gan šmaikščiai peržvelgia, nuo ko viskas prasidėjo – nuo pirmosios nuotraukos. Šiandien pasaulyje turime daugiau nei 45 mlrd. fotoaparatų, kuriais „pagaminame“ dar daugiau milijardų turinio vienetų“, – atkreipia dėmesį „Nepatogaus kino“ koordinatorė Emilija Statinaitė.

 

Pasak medijas tyrinėjančios profesorės Kristinos Juraitės iš UNESCO-UNITWIN Medijų ir informacinio raštingumo tyrimų centro, medijos ir informacija tapo ginklu – jomis kariaujama: „Mes visi esame informacinio karo lauke, atakuojami dezinformacijos, melagingų naujienų, politinės propagandos. Turime būti akylesni, žvelgti giliau, plačiau, o šis filmas padeda pamatyti daugiau sluoksnių ir pamąstyti apie platesnį kontekstą.“

 

„Būtumėme atsparesni, jei mūsų medijų raštingumas būtų geresnis ir jo mokytis pradėtumėme dar nuo mokyklos suolo“, – sakė K. Juraitė, „Nepatogaus kino“ iniciatyva kvietusi mokytojus filmą „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“ žiūrėti klasėse su mokiniais. Filme paliečiama medijų ir etikos tema, kalbama apie neigiamą vaizdų poveikį – prisimenami ne tik istoriniai propagandiniai A. Hitlerio ar šiuolaikiniai V. Putino ir Kim Jong Uno vaizdo įrašai, bet ir šių laikų jaunimo nuotykiai ant aukščiausių pastatų stogų, kuriuos „būtina“ filmuoti šitaip galbūt neatsakingai „įkvepiant“ kitus.

 

Šių temų kontekste profesorė Auksė Balčytienė (UNESCO-UNITWIN Medijų ir informacinio raštingumo tyrimų centras) prisiminė 2015 m. atvejį, kai pasaulio žiniasklaidoje pasirodė jūros į krantą išmesto kurdų berniuko nuotrauka. Tuomet buvo keliamas klausimas – ar tai yra jautru ir etiška? „Kas mes esame – ar žurnalistas, kuris fiksuoja, ar, visų pirma, žmogus, puolantis teikti pirmąją pagalbą? Tai yra moraliniai apsisprendimai. Apie tai verta ne tik kalbėti tiek su vaikais ir paaugliais, bet ir užduoti šiuos klausimus sau pačiam“, – sako A. Balčytienė.

 

„Tai yra problema. Žiniasklaidos atstovai kalba apie tai, keliamas klausimas, kas yra etiška informacija? Tačiau dabar informaciją kuria ne tik žurnalistai, kūrėjai, bet ir eiliniai piliečiai. Jiems reikalingas susivokimas, kaip aš jaučiuosi medijų apsuptyje, kokiomis vertybėmis vadovaujuosi jomis naudodamasis, kuo dalinuosi ir kaip tai veikia kitus? Kuo daugiau neigiamos informacijos mus pasiekia, tuo daugiau neigiamų emocijų provokuoja. Ne tik jausmų, bet ir žalingų veiksmų“, – įsitikinusi K. Juraitė.

 

„Nepatogus kinas“ filmu „Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“ kviečia susimąstyti apie tai, ką reiškia nuolatos būti apsuptam dėl mūsų dėmesio konkuruojančių vaizdų, kaip jie mus veikia ir kokią įtaką daro. Filmą galima žiūrėti namų kino platformose „Telia Play“, „Cgates“, „Žmonės Cinema“ ir „Kino fondo“ virtualioje salėje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“
„Ir karalius pasakė: koks fantastiškas prietaisas!“