7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Pasaulio kino vakare su režisieriumi Audriumi Stoniu“ – autorinė kino juosta „Moteris ir Ledynas“

Čiurlionio namų inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Kinas Anonsai
„Moteris ir Ledynas“
„Moteris ir Ledynas“

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje kviečia kino bendruomenę gyventi dokumentiniu kinu, tęsti įvairiaspalvio kino pažinimą bei burtis diskusijoms sausio 25 d., ketvirtadienį, 19 val. susitikimų ciklo „Pasaulio kino vakarai su režisieriumi Audriumi Stoniu“ peržiūroje.

Šį vakarą jaukioje M. K. Čiurlionio namų salėje lauks išskirtinė kelionė paties režisieriaus Audriaus Stonio sukurto dokumentinio filmo „Moteris ir Ledynas“ (2016) siužetu.

Kerinčio grožio filmas „Moteris ir Ledynas“ pasakoja apie Lietuvos mokslininkę Aušrą Revutaitę, jau trisdešimt metų gyvenančią Tian Šanio kalnuose 3500 m. virš jūros lygio esančioje Glaciologijos stotyje ir tyrinėjančią klimato pokyčius Tuiksiu ledyne. Ji visiškai viena, o jos ryšys su civilizacija fragmentiškas. Atidavusi visą savo gyvenimą mokslui, ji laiko ranką ant planetos pulso. „Moteris ir Ledynas“ – tai pasakojimas apie laikiną, trapią Moterį ir amžiną, nesikeičiantį Ledyną.

„Kuo ilgiau ten buvau, tuo daugiau radau panašumų tarp moters ir ledyno. Takoskyra tarp jų vis mažėjo ir mažėjo. Paskui man pradėjo atrodyti, kad ne tik Aušra reaguoja į ledyno pokyčius, bet ir ledynas reaguoja į Aušrą. Jeigu ji ant mūsų supykdavo, prasidėdavo audra. Labai įdomu, kad 2014 m. Kazachstano Respublikos Geografijos institutas jos vardu pavadino vieną iš ledynų, pažymėdamas didžiulį indėlį į mokslą, pasiaukojimą ledynui ir tyrinėjimams. Kažkur yra ledynas vardu Aušra Revutaitė. Man tai buvo simbolinis faktas. To nežinojau prieš pradėdamas filmą. Staiga paaiškėjo, kad moteris ir ledynas susiliejo į vieną“, – pristatydamas filmą yra pasakojęs režisierius Audrius Stonys.

„Filme nedaug žodžių ir daug erdvės. Šis filmas yra apie tai, ką galvoji jį žiūrėdamas. Jei galvoji apie kalnų grožį, tuomet tai filmas apie kalnų grožį. Jei galvoji apie žmogaus vienatvę, tuomet tai filmas apie vienatvę. Jei apie žmogaus ir amžinybės santykį, tuomet filmas apie tai. Kiekvienas turi laisvę pamatyti ir interpretuoti. Režisierius, padėdamas paskutinį tašką filmo kūrimo procese, tą teisę praranda“, – sako filmo autorius Audrius Stonys.

Pasaulinė filmo „Moteris ir Ledynas“ premjera įvyko Tarptautiniame Amsterdamo kino festivalyje (IDFA). Barselonos tarptautiniame kino festivalyje „DocsBarcelona“ kūrinys pelnė apdovanojimą konkursinėje programoje „What the Doc“, kuri skirta radikaliausiems ir inovatyviausiems šiuolaikiniams dokumentiniams filmams, išsiskiriantiems meniškumu. Krokuvos kino festivalyje darbas įvertintas dviem prizais: tarptautinės kritikų asociacijos FIPRESCI prizu ir Sidabriniu ragu (Silver Horn) kaip geriausias vidutinio metražo filmas. Festivalyje „Kino pavasaris“ jis buvo pripažintas žiūroviškiausiu Baltijos programos filmu,  taip pat pelnė programos „Baltic View“ pagrindinį prizą. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose filmas pelnė du prizus: kaip geriausias dokumentinis filmas ir geriausias operatoriaus darbas.

Po peržiūros žiūrovai tradiciškai kviečiami pasilikti diskusijai, dalintis įžvalgomis su režisieriumi Audriumi Stoniu bei užduoti klausimus.

Filmo trukmė 56 min. Renginys nemokamas, be išankstinės registracijos. Durys atidaromos 18:30 val. Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt

„Moteris ir Ledynas“
„Moteris ir Ledynas“